13.1 C
Pals
Divendres, 1 desembre 2023
- Publicitat -

Els pescadors de Palamós celebren poder tornar a pescar sardina

L’Estat fa cas a les confraries catalanes i fa marxa enrere amb la veda de quatre mesos

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El 13 de juliol va publicar-se l’Ordre APA/852/202352/2023, que establia una veda a la sardina de 4 mesos. Entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre, i més tard entre l’1 d’abril i el 31 de maig amb la finalitat de mantenir les principals espècies objectiu en uns nivells biológics sostenibles, a més de complir amb els principals objectius de la Política Pesquera Comú.

Davant això, els les confraries van alegar que això seria terrible pel negoci. Segons Miquel Mir, patró major de la confraria de Palamós, això és degut a  que la pesca d’encerclament es centra en les sardines i les anxoves, i si durant aquests mesos només poden pescar anxoves no hi haurà varietat al mercat, i per tant no els hi sortirà rentable. A més, és molt complicat quan pesques agafar només una espècie, per tant si inintencionadament acabessin sardines a la xarxa en els 4 mesos de veda, perdrien el dia sencer de pesca.

Tot això sumat a que, ja que la sardina representa una quarta part de les captures anuals de peix a Catalunya, durant l’agost i el setembre la flota catalana assumeix dos mesos d’aturada biològica per garantir la subsistència sostenible, el que deixaria els pescadors amb només mig any de pesca de sardina.

Els pescadors del país i el govern català fa dues dècades que reclamen a l’Estat espanyol l’adopció d’un pla de gestió que permeti garantir aquesta sostenibilitat dels recursos marins i, alhora, la viabilitat socioeconòmica del sector, i aquest pla no garantia la segona. “Si no podiem pescar sardina, era la mort del sector de l’encerclament”, assegura Miquel Mir.

L’Estat finalment ha escoltat les queixes de les confraries catalanes, de la Generalitat i del departament d’Acció Climàtica, que des d’un principi va mostrar suport i es va mostrar contrari a les restriccions de la pesca d’encerclament al Mediterrani. El govern ha reculat amb la seva decisió i ha convertit la veda de quatre mesos de sardina en només el mes de novembre. Els pescadors locals estan satisfets amb aquesta última decisió.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’Ajuntament de Palamós acull l’acte commemoratiu amb motiu del Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí

Palamós s’ha sumat al Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí, que es commemora cada 29 de novembre
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -