10.1 C
Pals
Dilluns, 25 maig 2020

Els premis Josep Pla

Des de fa més de 40 anys, l’institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell convoca els premis literaris Josep Pla. Hi ha una categoria per a la poesia i una altra per a la prosa, juntament amb un premi local, el Francesc Alsius.

El passat divendres 27 d’abril, l’aula magna del centre acollia de nou el lliurament d’aquests premis. Era, per a mi, una ocasió molt especial, ja que m’havien convidat a pronunciar la conferència inaugural i, a més, tornava al meu institut després de molts i molts anys. Vaig compartir taula amb la Maria Juriol, viuda de  Francesc Alsius, una dona vital, agraïda i emocionada per l’acte; amb la Teia Galí, directora del centre, que va fer una presentació magnífica; amb en Martí Fonalleras, exdirector de l’institut i inspector, que va reclamar -molt encertadament- major atenció a l’expressió oral; i amb l’alcalde de la vila, en Josep Piferrer, que va tancar els parlaments.

Darrere nostre, una gran foto de Josep Pla, sorneguer, presidia l’acte i semblava observar-nos a tots amb una mirada lúcida i irònica. Vaig començar, doncs, el meu discurs recordant unes paraules d’El quadern grisde Pla que m’havien quedat gravades a la memòria: “No hi ha ningú que no es pensi ser un gran escriptor abans de posar-se a escriure”. Era una manera d’advertir els futurs escriptors que ens acompanyaven que la literatura sol ser una gran desconeguda, sovint emmascarada pels tòpics o les falses aparences, un camí llarg i ple d’entrebancs. Però també era una manera d’esperonar-los a escriure sense prejudicis, sense el llast dels estereotips, amb tota llibertat, però també amb tot el rigor i compromís. Endavant, doncs, i per molts anys!

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios