22.2 C
Pals
Dilluns, 23 maig 2022
- Publicitat -

Esther Vilert: “Durant 3 setmanes vacunarem a majors de 80 anys i persones dependents”

Ahir, a l’entrevista del supermatí vam parlar amb Esther Vilert, directora d’atenció primària dels serveis de salut integrats al Baix Empordà, sobre el ritme de vacunació de la comarca.

A partir d’aquesta setmana poden començar el procés de vacunació de la covid-19 les persones que tinguin qualsevol grau de dependència, les persones majors de 80 i aquelles que han començat a tramitar la seva dependència, es calcula que en 3 setmanes tots rebran la primera dosi.

La directora del centre explica que el tràmit per determinar la dependència s’ha d’indicar des de cada família, i cal que un tribunal ho atorgui. De manera que els que no ho hagin iniciat, no estan reconeguts oficialment, fet que dificulta la vacunació en aquesta fase. Però envia un missatge de tranquil·litat a les famílies, ja que un cop acabin de vacunar aquest sector de població, s’encarregaran de fer-ho. Afegeix que han arribat més vacunes de les previstes, cosa que permet accelerar el procés.

En cas que hi hagi reticències per vacunar-se en alguna d’aquestes persones de risc, Vilert aposta per informar sobre la seva efectivitat reduint al mínim el risc dels efectes la malaltia. Afegeix que no cal témer als possibles efectes secundaris, ja que són lleus, els més comuns són dolor al punt d’injecció i mal de cap.

Per notificar a aquest sector de població la cita amb l’horari de vacunació, es truca per telèfon per saber si volen vacunar-se, que en cas afirmatiu, es concerta una hora. Vilert demana que per demanar hora no es truqui al CAP, ja que es col·lapsen sovint les línies. S’ha d’esperar a rebre la trucada, que assegura que es farà a persones de més de 80 anys i a les persones dependents, que aproximadament sumen un total de 4900. Per futures fases de vacunació, on el sector de població sigui major, la directora del centre hospitalari explica que estan habilitant una web per demanar hora.

Per escollir els punts on es vacunarà, s’ha preferit allunyar-se dels centres hospitalaris, per no col·lapsar el servei i evitar el risc de contagi. S’ha demanat als ajuntaments de Torroella, la Bisbal i Palamós que habilitessin una zona per poder instal·lar l’equip mèdic i que permetessin l’accés a les persones grans i amb diversitat funcional. En casos molt excepcionals, es vacunarà a domicilis privats, però Vilert explica que s’intentarà evitar, per “la gran complexitat logística que suposa el desplaçament de la vacuna cap a domicilis particulars”… “S’han de desplaçar a peu els que transportin la vacuna un cop habilitada, ja que en vehicle motor es desestabilitza l’ARN i no tindria efectivitat”.

 

El que més preocupa l’entrevistada és que no es rebin el nombre estimat de vials i s’alenteixi el procés. Tot i que també l’inquieta és la manca de recursos humans per vacunar en grans dimensions alhora que seguir amb el servei habitual als centres mèdics.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios