15.8 C
Pals
Dilluns, 21 Octubre 2019
  • Notícies

Evolució política en els 15 anys de Ràdio Capital

El més llegit

El Club de Hoquei de Palafrugell mostra el seu rebuig a la sentència

Cap dels dos clubs, ni el Palafrugell ni el Taradell, van jugar el primer minut de partit

Gairebé 1.000 participants a la 1a Cursa de la Dona de Palamós

Èxit d'aquesta primera convocatòria, que destinarà els beneficis de les inscripcions a la Fundació Oncolliga

Detingut a Palafrugell amb 7 quilograms de marihuana

El detingut està sent investigat per tràfic de drogues

Tanquen el Passeig Marítim i diversos carrers de Platja d’Aro per risc d’inundació

Es tanca i es prohibeix accedit al Passeig Marítim, als camins de ronda i a les cales de la façana marítima

Arriba la 1a Cursa de la dona a Palamós

Els beneficis de les inscripcions aniran a la Fundació Oncolliga, que ofereix suport psicosocial a persones amb càncer i els seus familiars
Daniel Cortés Morés
Daniel Cortés Moréshttp://danicortes.cat
Coordinador de redacció i responsable de projectes de Ràdio Capital

Ràdio Capital va néixer l’any 2001. Dos anys abans s’havien celebrat eleccions municipals i el panorama que va deixar era ben diferent a l’actual. Aquelles eleccions les va guanyar al Baix Empordà la candidatura de Convergència i Unió, tant en vots com en regidors. Tenia 181 regidors i el 40% dels vots. La segona força era el Partit Socialista, amb només 58 regidors i gairebé la meitat de vots. Els seguia en tercera posició Esquerra Republicana de Catalunya. Des d’aquell moment, s’han realitzat quatre eleccions municipals més. En aquest temps, la tendència ha estat la mateixa. Una caiguda sostinguda de Convergència i Unió, de gairebé 8.000 vots. Els conservadors només van augmentar els seus vots respecte els comicis anteriors l’any 2011, quan van guanyar una mica més de 1000 vots. Ara tenen 101 regidors, que representa el 24% dels vots populars.

Per la seva banda, el PSC va arribar als seus màxims l’any 2007, quan va rebre més de 16.000 vots. Des d’aquell moment, la seva caiguda ha estat espectacular. En només dos comicis, han perdut la meitat.

A principis del segle XXI, el municipi més poblat del Baix Empordà, Palafrugell estava governat per Convergència i Unió. En aquest temps hi ha governat l’Entesa, Esquerra Republicana i el pasti Socialista. Des de 2011, l’alcalde és Juli Fernández, del PSC.  L’actual composició del consistori de Palafrugell és aquesta: el PSC i Esquerra Republicana tenen 7 regidors, convergència en té cinc, Entesa, un, i Ciutadans, un altre. Una dada a destacat, l’any 2015, la participació va ser de tan sols el 50% a Palafrugell, 8 punts per sota de la mitjana de Catalunya.

A Sant Feliu de Guíxols, l’any 2001 hi governava Convergència i Unió. Des de llavors, hi ha hagut també consistoris Socialistes i, ara, hi governa Carles Mota, del grup de Tots per Sant Feliu. El ple de l’ajuntament el formen Convergència i Unió i Tots per Sant Feliu, amb sis regidors, Esquerra amb 4, el PSC en té 3, Guíxols des del carrer, 1 i Avancem, un altre.

A Palamós, en els 15 anys de Ràdio Capital hi hem vist passar tres alcaldes. Fins al 2003, hi havia Jordi Pallí de Convergència i Unió. Des de llavors fins al 2015, Maria Teresa Ferrés del Partit Socialista. Des de les últimes eleccions, hi governa Lluís Puig, d’Esquerra Republicana. El seu grup té sis regidors, els mateixos que el PSC.

Un cop repassats els resultats electorals als tres municipis més poblats de la comarca, repassem com és la participació electoral dels baix empordanesos. Fixeu-vos. –A les eleccions municipals del 2015 van votar el 56% dels ciutadans, el que representa 2 punts menys que a tota Catalunya.  En canvi, a les de 2011 la participació havia estat un punt més alta que la mitjana catalana.

En les eleccions al Parlament de Catalunya, hi sol haver la mateixa participació que al global de Catalunya, sobretot a les darreres, les del 27S, quan va arribar al 77%. En canvi, a les eleccions generals la participació sol ser molt menor, en els darrers anys. Posem per exemple l’última jornada electoral, la de juny del 2016. La participació va ser un 4% menor.

Últimes notícies

La marca de territori Empordà, en marxa a partir del novembre

Aquesta tardor, la marca de territori Empordà començarà a desplegar-se per l'Alt i Baix Empordà. L'acte oficial està previst pel proper 14 de novembre a Torroella de Montgrí

Tanquen el Passeig Marítim i diversos carrers de Platja d’Aro per risc d’inundació

Es tanca i es prohibeix accedit al Passeig Marítim, als camins de ronda i a les cales de la façana marítima

Oberta la convocatòria del Premi Indilletres per a editorials de l’any 2020

El festival es celebrarà el primer cap de setmana de juny però ja s'ha obert la convocatòria per poder presentar-se al Premi Indilletres

Begur transforma la parcel·la del carrer Sant Pere en un espai verd

Aquest mes d’octubre han començat els treballs d’urbanització de la parcel·la sense pavimentar ubicada entre els carrers Sant Pere i Santa Teresa de Begur. L’espai, que fins ara actuava com a zona d’aparcament per a vehicles, està sent sotmès a diverses tasques d’arranjament que permetran transformar aquest emplaçament en un nou espai verd multifuncional.

Supermatí 21-10-2019

Escolta aquí l'informatiu d'aquest dilluns

Més notícies