24.1 C
Pals
Dissabte, 5 desembre 2020

Evolució política en els 15 anys de Ràdio Capital

El més llegit

Una pista de patinatge de gel sintètic aquest Nadal a Palamós

La gran novetat d’enguany per a les festes de Nadal a Palamós és la instal·lació d’una pista de patinatge...

Anna Ribera: “La gran majoria dels positius són asimptomàtics i els que són simptomàtics és perquè tenien una patologia prèvia”

Una de les notícies que més ha destacat al Supermatí d’avui ha estat el brot de 47 positius a...

Detingut un clan per robar violentament joies a gent gran a Calonge

En total s’han detingut cinc persones que ja han ingressat a presó, el valor dels objectes sostrets arriba gairebé a 87.000 euros

Alerten de trucades comercials que es fan passar pel CAP de Palafrugell

Des del CAP de Palafrugell asseguren que no hi tenen res a veure
Dani Cortés Morés
Dani Cortés Moréshttps://www.linkedin.com/in/danicortesmores/
Coordinador de Ràdio Capital de l'Empordà
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Ràdio Capital va néixer l’any 2001. Dos anys abans s’havien celebrat eleccions municipals i el panorama que va deixar era ben diferent a l’actual. Aquelles eleccions les va guanyar al Baix Empordà la candidatura de Convergència i Unió, tant en vots com en regidors. Tenia 181 regidors i el 40% dels vots. La segona força era el Partit Socialista, amb només 58 regidors i gairebé la meitat de vots. Els seguia en tercera posició Esquerra Republicana de Catalunya. Des d’aquell moment, s’han realitzat quatre eleccions municipals més. En aquest temps, la tendència ha estat la mateixa. Una caiguda sostinguda de Convergència i Unió, de gairebé 8.000 vots. Els conservadors només van augmentar els seus vots respecte els comicis anteriors l’any 2011, quan van guanyar una mica més de 1000 vots. Ara tenen 101 regidors, que representa el 24% dels vots populars.

Per la seva banda, el PSC va arribar als seus màxims l’any 2007, quan va rebre més de 16.000 vots. Des d’aquell moment, la seva caiguda ha estat espectacular. En només dos comicis, han perdut la meitat.

A principis del segle XXI, el municipi més poblat del Baix Empordà, Palafrugell estava governat per Convergència i Unió. En aquest temps hi ha governat l’Entesa, Esquerra Republicana i el pasti Socialista. Des de 2011, l’alcalde és Juli Fernández, del PSC.  L’actual composició del consistori de Palafrugell és aquesta: el PSC i Esquerra Republicana tenen 7 regidors, convergència en té cinc, Entesa, un, i Ciutadans, un altre. Una dada a destacat, l’any 2015, la participació va ser de tan sols el 50% a Palafrugell, 8 punts per sota de la mitjana de Catalunya.

A Sant Feliu de Guíxols, l’any 2001 hi governava Convergència i Unió. Des de llavors, hi ha hagut també consistoris Socialistes i, ara, hi governa Carles Mota, del grup de Tots per Sant Feliu. El ple de l’ajuntament el formen Convergència i Unió i Tots per Sant Feliu, amb sis regidors, Esquerra amb 4, el PSC en té 3, Guíxols des del carrer, 1 i Avancem, un altre.

A Palamós, en els 15 anys de Ràdio Capital hi hem vist passar tres alcaldes. Fins al 2003, hi havia Jordi Pallí de Convergència i Unió. Des de llavors fins al 2015, Maria Teresa Ferrés del Partit Socialista. Des de les últimes eleccions, hi governa Lluís Puig, d’Esquerra Republicana. El seu grup té sis regidors, els mateixos que el PSC.

Un cop repassats els resultats electorals als tres municipis més poblats de la comarca, repassem com és la participació electoral dels baix empordanesos. Fixeu-vos. –A les eleccions municipals del 2015 van votar el 56% dels ciutadans, el que representa 2 punts menys que a tota Catalunya.  En canvi, a les de 2011 la participació havia estat un punt més alta que la mitjana catalana.

En les eleccions al Parlament de Catalunya, hi sol haver la mateixa participació que al global de Catalunya, sobretot a les darreres, les del 27S, quan va arribar al 77%. En canvi, a les eleccions generals la participació sol ser molt menor, en els darrers anys. Posem per exemple l’última jornada electoral, la de juny del 2016. La participació va ser un 4% menor.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

L’Ajuntament de Pals convoca un concurs d’ornamentació nadalenca

Així l’Ajuntament de la Pals vol reforçar l’esperit nadalenc d’aquest any atípic, animant la participació de tots els veïns i veïnes a decorar els espais exteriors i visibles de les seves cases i aparadors per engalanar el nostre poble. Llums, arbres, etc.,- ornamentació nadalenca per fer una mica més Nadal i enfortir el sentiment de comunitat.
- Publicitat -

Dolors Bassa, abans d’entrar a la presó de Figueres: “Diguin el que diguin, el diàleg i la negociació hi seran sempre”

L'exconsellera assegura que no es rendiran i que per molt que els vulguin "trepitjar, no ho aconseguiran". Unes 200 persones es concentren davant del centre penitenciari per donar suport a l'exconsellera. L'exconsellera de Treball assegura que les conviccions "són les mateixes"

Actuacions de prevenció d’incendis a la finca municipal de Palamós, Can Pere Tià

Els treballs han consistit en el manteniment d’una part dels boscos d’alzina surera i de pi pinyer que té la finca, situada a la vall de Bell-lloc, possibilitant la conservació d’espècies davant el canvi climàtic i reduint el risc de propagació d’incendis forestals

Mariah Carey estrena nova versió de ‘Oh Santa!’ amb Ariana Grande i Jennifer Hudson

Mariah Carey és la reina del Nadal des de fa una colla d’anys gràcies a ‘All I Want for Christmas is You’, però aquest any ha volgut donar un impuls a una altra cançó seva que es va editar el 2010 ‘Oh Santa!‘. En aquesta nova versió la cantant s’ajunta d’Ariana Grande i Jennifer Hudson…

Sant Feliu reforça la recollida de voluminosos i mobles porta a porta

Segons les darreres dades de què disposa l’Ajuntament, entre els mesos de juliol de 2019 i 2020 es van recollir 80 tones més de voluminosos respecte l’any anterior.

Altres notícies