17.9 C
Pals
Diumenge, 15 setembre 2024
- Publicitat -

Les exportacions gironines alenteixen el creixement però ja freguen els 4.800 MEUR en l’acumulat del 2023

El sector agroalimentari manté l'empenta i la maquinària i els béns d'equip s'impulsen un 14% en vendes a l'exterior

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Les exportacions gironines han crescut un 2,7% al juliol i ja freguen els 4.800 MEUR en l’acumulat del 2023. Tot i que en comparació amb el maig i el juny el creixement s’alenteix, de moment les vendes a l’exterior continuen en números positius. Al juliol, les empreses gironines han exportat per valor de 691 MEUR.

L’agroalimentari, per volum, continua capitanejant els sectors més enfocats a l’estranger i representa quasi la meitat del global (303,6 MEUR). Però si s’analitza el creixement, qui se situa al capdavant és la indústria de la maquinària i béns d’equip; que aquest cop, passa per davant de les químiques. Les seves empreses s’ha impulsat un 14% en exportacions al juliol i han tancat el mes amb 109,1 MEUR de facturació a l’exterior.

Allò que ja s’intuïa al juny, amb les dades de juliol s’està fent més evident: les exportacions gironines creixen, però ho fan a un ritme més moderat. I això reflexa, de retruc, un alentiment de l’economia exterior. Si al maig l’increment mitjà de vendes a l’estranger va ser del 8%, al juny aquest percentatge va baixar fins al 5,5%. I el juliol s’ha tancat amb un augment encara menor -tot i que augment, en definitiva- del 2,7%.

Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques el ministeri, durant aquest mes les empreses gironines han exportat productes per valor de 691.047.150 euros. I novament, l’estadística reflexa que, per volum, el sector que continua capitanejant les vendes a l’exterior és l’agroalimentari. De fet, concentra gairebé la meitat de les exportacions (303,6 MEUR) i al juliol, les seves exportacions han crescut un 7%.

I dins l’agroalimentari, aquell clúster que té preeminència continua essent el sector carni (sobretot, les vendes de porcí). De fet, aquest juliol les càrnies gironines han enviat cap a l’estranger productes per valor de 187,5 MEUR, xifra que suposa un increment del 10% en comparació amb el mateix mes del 2022 (aleshores, van ser-ne 169,5 MEUR).

Ara bé, si per volum l’agroalimentari està al capdavant, quan s’analitza el creixement, aquest juliol hi ha un altre sector que despunta: el de maquinària i béns d’equip. Perquè al llarg del mes, les vendes de les seves empreses han arribat a incrementar-se fins a un 14%, assolint els 109,1 MEUR.

I de fet, això també suposa que, dins el pòdium d’aquells sectors més exportadors, la maquinària passi per davant de les químiques (que tradicionalment, s’han mantingut en el segon lloc). Les empreses d’aquest sector, de fet, tanquen un juliol a la baixa. Per exemple, les exportacions de productes farmacèutics passen dels 54,4 MEUR de l’any passat als 42,2 MEUR d’aquest juliol. I les de matèries plàstiques, dels 30,8 MEUR als 28,3.

No són, però, els únics productes gironins que perden presència exterior. Entre d’altres, també cauen en exportacions el paper i el cartró, els preparats alimentaris, els filaments sintètics o la llet i els seus derivats. Per contra, a l’altre costat de la balança -és a dir, els que guanyen en exportacions- s’hi troben els aparells i material elèctric, el cafè, els sucres o el suro.

Més a França, menys a la Xina

Pel que fa a destins, per proximitat i com ja és habitual, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins. Aquest juliol, des de la demarcació s’han fet exportacions per valor de 174,33 MEUR cap al país gal (l’any passat, van ser-ne 161,85 MEUR). També creixen les vendes de productes gironins cap a Itàlia (de 51,1 a 66,3 MEUR) però, per contra, baixen a Alemanya i Portugal, els països que se situen en tercer i quart lloc del rànquing.

L’estadística de mercats també permet veure com la Xina continua perdent pes en les exportacions gironines. El gegant asiàtic se situa en cinquè lloc, però les vendes de les empreses gironines -entre d’altres, de porcí- hi van a a la baixa. De fet, del juliol de l’any passat a aquest, les exportacions han passat dels 44 als 30 MEUR.

Gairebé 4.800 MEUR

De moment, l’alentiment de les exportacions no fa ressentir l’acumulat d’aquest 2023. Sobretot, per la bona tònica que va viure el sector exterior gironí durant el primer trimestre i el mes de maig. En concret, entre gener i juliol, les vendes a l’exterior de les empreses de la demarcació se situen en 4.794,1 MEUR. Traslladat en percentatges, això suposa un creixement del 7% en comparació amb el mateix període de l’any passat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -