13.6 C
Pals
Dilluns, 6 maig 2024
- Publicitat -

Farina de Girona preveu un 50% menys de producció per la sequera i les pluges tardanes “que no han anat bé”

La guerra d'Ucraïna ha permès créixer en nombre de clients, però recorden que planten "en funció de la demanda"

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La sequera i la pluja tardana d’aquest juny han perjudicat la producció de farina de Girona. En concret, els productors calculen que recolliran la meitat de blat del que tenien previst, que inicialment eren unes 1.200. L’investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Joan Serra, ha explicat que arreu ha plogut menys del que tocava, però que hi ha zones on és “preocupant”. A més, les darreres precipitacions “arriben tard” i enlloc d’afavorir la collita l’empitjoren, ja que el gra germina i no serveix per fer pa. Per contra, Farina de Girona ha crescut en nombre de clients arran de la guerra a Ucraïna que va fer incrementar el preu del blat a la llotja de Chicago i el dels pagesos gironins va quedar per sota.

Els camps de blat dels productors de Farina de Girona aquest any donaran menys tones de les previstes. Els pagesos que en cultiven s’han vist afectats per la climatologia. Inicialment s’havien previst unes 1.200 tones de farina, la quantitat que els flequers van demandar, però la realitat és que la sequera i les pluges tardanes faran baixar a la meitat aquesta xifra. Des de Farina de Girona lamenten que la climatologia els impedirà poder servir a tots els flequers la quantitat que els havien demanat, però assenyalen que la qualitat està “assegurada”.

En aquest sentit, l’investigador de l’IRTA, Joan Serra, ha destacat que cada any intenten proposar noves varietats per tal d’assegurar una millor collita. Serra reconeix que amb les pluges de juny hi ha risc que el gra germini i això implicaria que no seria bo per panificar.

“Aquestes pluges han arribat tard i si el blat germina ens trobem que perden el midó i això fa que la qualitat del pa no sigui la que tocaria”, remarca Serra.

L’investigador reconeix que no podran abastir tota la demanda que es va demanar, però assenyala que el que més els interessa és poder mantenir la qualitat del pa i, per això, “cal que es pugui assegurar una farina com cal.

La guerra d’Ucraïna els ha anat a favor

Des de Farina de Girona assenyalen que aquest darrer any han incrementat el nombre de clients “lleugerament”, però que han consolidat els que ja tenien. En aquest sentit, el gerent del Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines, Àngel Segarra, ha destacat que la guerra d’Ucraïna ha fet que el preu del blat, i de retruc la farina, creixés de manera sobtada.

“Com que nosaltres tenim producció pròpia no ens hem vist afectats en aquest aspecte i ens hem trobat que en ocasions ens hem trobat amb un preu més baix que el que marca la llotja de Chicago, que regula el preu mundial”, ha ressaltat.

Amb tot, Segarra deixa clar que no volen incrementar molt en nombre de clients, ja que treballen sobre demanda i “tenim els camps que tenim”. “Si ara ens venen 30 flequers nous i ens demanen tantes tones més de farina, segurament no les podrem servir”, explica el gerent.

Ara fa dotze anys que Farina de Girona va començar a caminar i ha passat de tres pagesos a més de trenta que s’han afegit al projecte.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Sobre els drets de les persones malaltes

En els darrers temps, i d’una forma legal, s’intenta guanyar terreny en quant als drets de les persones que,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -