13.1 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

Fem que fer-se vell sigui bell

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Fem que fer-se vell sigui bell
Loading
/

Aquesta setmana passada, hem estat testimonis d’una situació profundament descoratjadora. Després de cinquanta-cinc anys residint al seu pis al barri Gòtic de Barcelona, Blanca Espinosa, una veïna de setanta-vuit anys, ha estat desnonada. La seva història comença amb un pagament endarrerit de 177 euros a causa d’unes obres mal fetes. Malgrat haver aconseguit parar el desnonament temporalment gràcies a la pressió mediàtica i una valenta protesta veïnal, els esforços de negociació han acabat fracassant.

El tema dels desnonaments és molt dolorós perquè sembla que no hi hagi manera de poder garantir el dret a l’habitatge. Que quan caus ens desgràcia, ningú et ve a rescatar. I setmanes com aquesta, on a més hem sabut que els grans bancs –rescatats per tots nosaltres no fa tants anys- han guanyat més de 26.000 milions d’euros, un 27,2% més que l’any passat s’accentua encara més la injustícia de la situació.

La tragèdia es multiplica quan els afectats per aquests esdeveniments són persones grans. Arriba un moment que refer la vida, reinventar-se, no és viable. En una societat cada cop més envellida, ens veiem confrontats a la responsabilitat de garantir una vida digna als qui envelleixen amb nosaltres.

Es normal que enmig d’aquest panorama emergeixi la por a envellir, coneguda com a gerontofobia, i una visió estereotipada i negativa dels adults grans, l’edatisme. Aquest últim, juntament amb el sexisme i el racisme, constitueix el tercer tipus de discriminació més comú a dia d’avui. Aquesta problemàtica persistirà mentre continuem encoratjant la creença que la joventut és l’únic estadi de la vida que mereix ser venerat, mentre es menysté i considera prescindible la tercera edat.

És hora que la societat i els governs assumeixin la responsabilitat de protegir els drets i el benestar dels nostres conciutadans més grans. Hem de treballar per transformar la percepció de fer-se vell en una experiència bella i plena. És hora de posar fi a la discriminació basada en l’edat i assegurar que cadascun de nosaltres pugui viure la seva vellesa amb dignitat i respecte.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios