13 C
Pals
Dimarts, 21 maig 2024
- Publicitat -

El Govern impulsarà el Conservatori del Litoral de Catalunya com a organisme independent

Serà un instrument per a salvaguardar i recuperar la part del litoral més amenaçada per la urbanització i l'artificialització, a partir de l'adquisició pública del sòl, i s'insereix en la política del Govern català de desplegar eines de conservació i gestió dels 580 quilòmetres de la costa catalana

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Govern impulsarà el futur Conservatori del Litoral de Catalunya com a nou organisme independent, amb l’objectiu de comprar sòl al litoral per preservar-lo de la urbanització, restaurar-lo si cal i gestionar-lo adequadament. L’opció de crear un nou organisme ha estat l’opció amb major suport en la consulta pública a què s’ha sotmès la memòria preliminar sobre el Conservatori al portal de participació de Gencat.

El procés per aconseguir l’ens

El passat mes de juliol, el Govern va aprovar una memòria preliminar que analitzava les diverses alternatives possibles a l’hora de crear de nou o impulsar aquest Conservatori del Litoral dins d’un ens existent. Finalment, es va decidir crear un nou organisme per impulsar aquesta acció de compra de sòl per preservar el litoral.

Aquesta memòria es va sotmetre a una consulta pública prèvia al portal de participació de gencat.cat dirigida, principalment, a les entitats de conservació del medi natural, representants dels ens locals i experts en matèria ambiental i territorial. En el procés van participar quatre entitats, quatre plataformes en defensa de la Costa Brava, dos col·legis professionals i cinc particulars. La majoria de les aportacions (11 de 15) proposaven que el Conservatori del Litoral de Catalunya es creï com un organisme independent, seguint el model del Conservatoire du Littoral francès argumentant que el grau d’amenaça que pateix el litoral, l’especificitat d’aquest territori i la urgència de la seva protecció justifiquen una atenció exclusiva a la protecció i recuperació d’aquest patrimoni.

La consulta es va tancar a finals d’octubre i ara, el Departament de Territori ha penjat al portal l’informe de conclusions. Com a resultat del procés, s’ha optat, finalment, per prioritzar l’eficàcia en la protecció del litoral per davant de l’eficiència organitzativa que podia suposar l’opció d’aprofitar estructures existents. S’aposta així per garantir una política específica i intensa en la protecció i la recuperació del litoral mitjançant la creació d’un organisme independent amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar.

El futur del Conservatori del litoral

Tot i això, des del Govern encara no s’ha especificat ni la xifra d’inversió prevista per crear aquest futur Conservatori del Litoral i la compra de sòl al litoral, ni la data d’inici de creació d’aquest ens. Tampoc s’ha definit del tot quines seran les principals línies d’actuació de l’organisme.

En un comunicat del Departament de Territori s’especifica que “l’opció escollida no és de desplegament immediat perquè implica la tramitació d’una llei de creació específica, que s’impulsarà durant la present legislatura”. A més, afegeixen que “durant aquest període transitori, es definiran les prioritats d’intervenció en el litoral de Catalunya mitjançant l’adquisició pública de sòl, es farà un estudi del mercat immobiliari en les zones prioritàries i es començaran a adquirir finques”.

La visió de SOS Costa Brava

Un dels organismes que va participar a la consulta pública, SOS Costa Brava, explica en un comunicat que “celebra la rectificació de la postura del Govern de la Generalitat” a l’hora de crear el Conservatori del Litoral de Catalunya i l’estimació dels suggeriments i al·legacions presentades per les diverses entitats durant aquesta consulta pública.

L’entitat, a més, reclama la urgència de la constitució d’aquest conservatori per salvar espais afectats del litoral gironí com La Pineda de 13 hectàrees de Platja d’Aro; els Oliverars de s’Oliguera a Cadaqués i el Racó d’es Calders a tocar de la platja de Calders a Portlligat; La Pineda de la Platja de la Farella a Llançà; els marges de la Riera de Llançà a l’àmbit de Palandriu; la Pineda del Canadell a Calella de Palafrugell; els darrers retalls de bosc a Aigua Gelida a Palafrugell; l’àrea forestal de la Riera del Mas Llor a Tamariu; la Pineda de la Fosca de Palamós; la Pineda d’en Gori a La Fosca de Palamós; i diverses àrees forestals de Begur.

Tot i això, es lamenten que s’hagi retardat la creació d’aquest organisme públic en més d’un any i mig. Per això, SOS Costa Brava insta i reclama a la Generalitat de Catalunya que impulsi amb la màxima urgència el Projecte de Llei de constitució d’aquest organisme públic i requereix al Govern i al Parlament de Catalunya que facin un esforç per a la seva ràpida posada en funcionament per adquirir terrenys costaners greument amenaçats per l’especulació urbanística.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Cel canviant amb nuvolades i ruixats de tarda

Nova jornada amb variabilitat al cel i creixement de tempestes a la tarda que poden deixar alguns ruixats. El termòmetre anirà dels 10 ºC de mínima fins als 20 ºC de màxima
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -