19.7 C
Pals
Dimarts, 28 setembre 2021
- Publicitat -

Hem pujat, i pujarem

El passat dissabte 03 de novembre de 2018, l’Alba, una nena amb paràlisis cerebral, va anar a fires de Girona i com sempre no va poder pujar a cap atracció, donat que no n’hi ha cap adaptada per cadira de rodes. Tan sols podia contemplar com els seus germans gaudien de les fires i ella s’havia de quedar sense. El seu pare va sentir molta frustració, va fotografiar des la cadira de rodes l’atracció per il·lustrar el següent tweet:

El tweet va ressonar per les xarxes, no va caure en un pou. No era només l’Alba la que no podia pujar a les fires, no era tan sols el seu pare qui havia de gestionar la frustració de passejar per fires i veure com a la seva filla se li negava el lleure més bàsic per qualsevol infant. De nens i nenes amb discapacitat física o intel·lectual ni han molts, i ja no es conformen en està aïllats en un centre. Passar per desapercebuts no és una opció, així que es va llençar una convocatòria pel Diumenge 11 de Novembre a les 12:00 a fires, per fotografiar més nens i nenes com l’Alba i visibilitzar que no podem pujar tots. Varen acudir a la cita un centenar de persones, algunes famílies lluïen pancartes: «Jo també tinc dret a pujar», «Fires per tothom». No tan sols varen acudir famílies, també hi havia premsa que atentament va escoltar les xarxes i va fer més gran el ressò de la reivindicació.

El repte d’unes fires adaptades ja era cosa de molts i no es podia defallir, l’Ajuntament de Girona va donar-hi suport decididament. La seva alcaldessa va saber comprendre la causa i la va recolzar. Tot i així, sincerament, mai vaig veure clar que l’Alba pogués pujar a l’atracció amb la cadira de rodes. Fent busques per internet observareu com els parcs adaptats faciliten la conducció de la cadira pel parc, indiquen quina mesures d’inclusió té cada parada però la cadira ha de quedar-se abaix i per ser usuari de l’atracció cal acompanyament. Aquesta opció per l’Alba no era possible, ella necessita pujar amb la cadira de rodes. Però els catalans de les pedres en fan pans, els firaires de la plaça del Lleó de Girona varen abocar-se amb el pare de l’Alba a trobar una solució i la van trobar. Es va construir una rampa per accedir a dalt, es van treure els cotxes o cavallets d’un espai, en aquest s’hi varen fixar uns anclatges que han de subjectar la cadira. La cirereta del pastís, un enginyer va certificar que es tracta d’un sistema segur. Finalment l’Alba va poder pujar el passat 2 de Desembre a una atracció, va ser la primera de fer-ho, i tenim l’orgull de poder dir que ha estat a Girona i esperem que aviat poguem dir que a qualsevol lloc tots els nenes poden gaudir de les fires.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios