Palafrugell ret un homenatge pòstum al psicòleg Lluís Maruny. Ha sigut en motiu de la celebració oficial de l’obertura del curs escolar 2017/18. Maruny, mort el 2012 a causa d’un càncer, era membre dels Equips d’Assessorament Psicopedagògic del Baix Empordà. Residia a la Bisbal, però sempre va tenir sempre una relació estreta amb Palafrugell i les seves escoles. Va ser coautor de llibres pedagògics sobre nous mètodes d’aprenentatge com Leer y Escribir, traduït a diverses llengües. Maruny també va ser una de les primeres persones en afrontar la complexitat de l’arribada a les aules de nous catalans vinguts d’arreu del món.

La seva relació amb Palafrugell, però, va més enllà perquè un cop jubilat va dedicar molt de temps a la recuperació de la memòria personal i històrica. Va col·laborar amb l’Arxiu Municipal de Palafrugell i va catalogar tota la biblioteca del Centre Fraternal.

En l’acte d’homenatge celebrat hi han participat professors, activistes culturals i diversos polítics locals, com el mateix alcalde Josep Piferrer, qui com a docent va compartir moltes hores de feina amb Maruny.