11.7 C
Pals
Dijous, 25 abril 2024
- Publicitat -

Impulsen Surocat, un projecte per professionalitzar i protegir la professió de pelador de suro

S’inclourà formació sobre lleva mecanitzada, una innovació revulsiva

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

S’ha engegat el projecte demostratiu SUROCAT per professionalitzar l’ofici de pelador de suro, millorar la capacitació i formació dels treballadors actuals i garantir que hi hagi relleu generacional. L’objectiu és crear una certificació/carnet que ajudi a millorar la competitivitat i sostenibilitat del sector, promogui les bones pràctiques i permeti alhora teixir una xarxa de transmissió i intercanvi de coneixements entre diferents actors i territoris. El citat carnet es desenvoluparà tenint en compte la metodologia europea desenvolupada en la creació del Carnet europeu de motoserrista, de l’European Forestry and Environmental Skills Council.
Aquest projecte el portaran a terme el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya amb la participació de l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya i de la Fundació Institut Català del Suro i compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i dels Fons Europeus pel Desenvolupament Agrícola.
Al llarg del projecte es consultarà amb persones expertes peladores per recollir el coneixement i millors pràctiques de diferents territoris surers i aquest coneixement s’integrarà en el material formatiu i en la descripció de les competències necessàries pels futurs peladors i peladores.

El context actual
Actualment no existeix cap certificació actualitzada referent a l’ofici de pelador de suro, la qual cosa es tradueix en manca de formació específica i pràctica per afrontar les amenaces i oportunitats del sector.
Val a dir que l’aprofitament del suro compta amb una revolució pel que fa a les tècniques i mètodes d’explotació que poden ser claus per millorar l’explotació de les suredes i suplir la falta de mà d’obra jove o les mancances en experiència dels nous treballadors. La mecanització de la pela del suro permetria augmentar el rendiment del procés, reduir possibles lesions als arbres i facilitar l’entrada a la professió de persones sense una expertesa elevada.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Xavier Cortadellas: “La història de la Bisbal va més enllà d’aquest municipi, és la història de la comarca”

Aquesta passada setmana es va presentar a l’arxiu comarcal del Baix Empordà el llibre ‘Història de la Bisbal. Retrat d’una vila cinccentista’ de Jordi Frigola d’Edicions Sidillà. L’autor ens va deixar a principis d’any, però d’aquest llibre en van parlar Santi Soler, Josep Matas, Carmen Marugán i Xavier Cortadellas. Per parlar-nos-en ens va visitar al Supermatí l'editor d'edicions Sidillà, Xavier Cortadellas.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -