18.1 C
Pals
Divendres, 6 desembre 2024
- Publicitat -

Josep Mas-Pla: “Les pluges intenses seran més freqüents i hem de preparar-nos”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Josep Mas-Pla: "Les pluges intenses seran més freqüents i hem de preparar-nos"
Loading
/

El catedràtic d’Hidrogeologia de la Universitat de Girona i investigador a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, Josep Mas-Pla, adverteix que el canvi climàtic provocarà un increment de les pluges intenses a la zona del Mediterrani. En va parlar en una entrevista al Supermatí.

Segons l’expert, l’augment de temperatures i els desequilibris atmosfèrics estan propiciant aquests episodis de pluges torrencials, que es produiran amb més freqüència en els pròxims anys. “Aquests esdeveniments no seran anuals, però sí més recurrents”, explica Mas-Pla, recordant que s’han de considerar una amenaça greu per a zones ja vulnerables com el litoral valencià o el litoral català.

Per minimitzar els danys, Mas-Pla assenyala la necessitat d’una planificació més detallada i d’un augment de les mesures de prevenció, tant per part de les administracions com dels ciutadans. Mentre que en regions com els Estats Units els avisos davant huracans es produeixen amb dies d’antelació, a Catalunya sovint falten els mecanismes per advertir amb prou temps i preparar la població. “L’efecte de la falta de coordinació pot traduir-se en un augment massiu de víctimes”, destaca Mas-Pla, qui considera que la gestió ràpida i la previsió poden ser determinants per evitar conseqüències greus. Tot i això, admet que el temps de preparació davant aquests esdeveniments de temps extrem sol ser menor a la conca Mediterrania, però tal com ha passat a la Comunitat Valenciana.

A nivell local, l’expert en hidrogeologia destaca que els residents de zones com l’Empordanet han d’estar més preparats i conscients dels riscos en èpoques de pluja intensa. “No es pot aparcar a prop de la llera del Daró a l’estiu perquè el riu pot passar d’estar sec a tenir un cabal important en minuts”, exemplifica.

Mas-Pla subratlla la necessitat que la percepció de risc estigui més arrelada entre els ciutadans i els gestors de cada zona. Aquesta consciència és fonamental per garantir una resposta efectiva davant d’emergències sobtades, ja que les accions de preparació poden ser determinants per salvar vides.

D’altra banda, l’Agència Catalana de l’Aigua posa a disposició de la població una eina clau per a la prevenció i la planificació: un mapa de zones inundables consultable per Internet. Això, és fonamental perquè municipis com la Bisbal o Torroella de Montgrí disposin de plans d’emergència adaptats i coordinats. Tot i així, Mas-Pla recorda que no només és responsabilitat de les administracions conèixer el territori, sinó també dels ciutadans, que han de conèixer els riscos del territori on viuen.

L’expert també destaca que alguns municipis catalans, especialment aquells situats en zones de risc com el Baix Empordà, ja tenen protocols de prevenció d’inundacions, però insisteix que aquests plans han de ser coneguts per tothom. “Els protocols d’alerta han d’estar clars, els ciutadans han de saber què fer en cas de pluja intensa i les autoritats han d’actuar amb rapidesa per evitar el trànsit en zones inundables o desviar les persones cap a rutes segures”, conclou.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios