La Fira de la Gamba de Palamós ha tornat a superar totes les expectatives. En la seva desena edició, celebrada aquest dissabte a la llotja del port pesquer, s’han servit 500 quilos de gamba de Palamós i s’han venut més de 40.000 tiquets. La jornada ha tingut lloc de les dotze del migdia a les deu del vespre i ha omplert el recinte de visitants.
La fira ha ofert una gran varietat de plats on la gamba de Palamós ha estat la protagonista. Entre les propostes més destacades, s’han pogut tastar brunyols de gamba, arrossos, fideus, esqueixada, croquetes, gamba amb mandonguilles i pollastre, així com opcions més originals com el gelat i el granissat de gamba. Les preparacions s’han servit a l’esplanada de la llotja, on una quinzena de restaurants i productors locals han muntat les seves parades.
A banda de la gastronomia, la fira ha comptat amb activitats per a tots els públics. Els assistents han pogut visitar dues barques d’arrossegament de la flota pesquera local, la Nou Gisbert i la Nova Meda, i també la subhasta de peix a l’edifici de la llotja. Una altra proposta destacada han estat els showcookings a l’Espai del Peix, on els cuiners Quim Casellas, Antoni Izquierdo, Narcís Oliu i Jaume Codolar han mostrat en directe diferents receptes amb gamba de Palamós.
Durant l’acte institucional, la Comissió Reguladora de la Marca de Garantia Gamba de Palamós ha lliurat el reconeixement d’Ambaixadora de la Gamba de Palamós 2025 a WWF Espanya. Aquesta entitat ha estat distingida per la seva tasca en defensa de la sostenibilitat i pel suport al pla de gestió de la gamba, una iniciativa pionera impulsada pels pescadors de Palamós des de fa més de deu anys.
També s’han entregat nous certificats de la Marca de Garantia a cinc establiments. Són el D&C Beach Club i el restaurant l’Únik de Palamós, el restaurant l’Intrèpid de Sabadell, Casa de Menjars de Vilanova del Vallès i peixos Frederic de Barcelona. Amb aquestes noves incorporacions, ja hi ha més d’un centenar d’empreses acreditades. Aquest distintiu assegura que la gamba de Palamós arriba al consumidor amb la màxima qualitat, gràcies a controls estrictes en la manipulació, conservació, transport i presentació del producte.
La Fira de la Gamba de Palamós està organitzada per l’Ajuntament de Palamós, la Confraria de Pescadors de Palamós i la Fundació Promediterrània, amb el suport de diverses institucions i empreses col·laboradores.