5.5 C
Pals
Dissabte, 3 desembre 2022
- Publicitat -

La biodiversitat i el canvi del model turístic

Fa uns dies vaig assistir a la presentació del Pla de Biodiversitat i del verd de Palafrugell. Un molt bona iniciativa per determinar quins és l’estat de la biodiversitat del municipi i com cal gestionar els espais verds del poble tenint com referent la biodiversitat.

El primer que em va sobtar, és que el biòleg que feia l’exposició explicava que havien quedat sorpresos amb l’alta biodiversitat del municipi. Afirmava que havien trobat 1100 nius d’espècies d’ocells i 282 colònies d’aus. Algunes d’aquests tan espectaculars com el gran duc, el falcó pelegrí o l’òliba. Especies que no es torben fàcilment en entorns urbans i personalment penso que són d’una bellesa brutal. El ponent indicava que totes aquestes observacions es van fer just després del temporal Glòria, cosa que va propiciar la creació de zones humides i espais adequats per l’aparició d’espècies d’ocells molt interessants. Destacava de forma molt notable la biodiversitat detectada als camps inundats de l’entorn de la riera de l’Aubi. Transformar-la en tot uns aiguamolls amb una gran presència d’aus aquàtiques migradores del nord d’Europa i que en anys humits pot recordar els aiguamolls del Baix Ter.
Resum: el ponent venia a dir que si es canvien algunes coses i es fan polítiques proteccionistes d’aquesta zona humida, podem disposar d’un petit espai amb un interès semblant al del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Impressionant no?

Les conclusions són evidents. Cal treballar per potenciar les zones humides de l’Aubi. En primer lloc, per potenciar la biodiversitat que ens dona molts beneficis com la lluita contra les plagues (per exemple una Oreneta consumeix 800 insectes al dia i una Òliba 1400 rosegadors a l’any). En segon lloc, per protegir i mantenir el patrimoni natural i així poder fer un canvi de paradigma i diversificar l’oferta turística de Palafrugell i cercar atractiu naturalista i ornitològic. Més biodiversitat és més futur i més progrés. Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios