15.8 C
Pals
Dilluns, 21 Octubre 2019
  • Notícies

La Bisbal i Cuevas Bajas dos poblacions unides per la història

Aquest cap de setmana tindran lloc les jornades d'agermanament oficial

El més llegit

El Club de Hoquei de Palafrugell mostra el seu rebuig a la sentència

Cap dels dos clubs, ni el Palafrugell ni el Taradell, van jugar el primer minut de partit

Gairebé 1.000 participants a la 1a Cursa de la Dona de Palamós

Èxit d'aquesta primera convocatòria, que destinarà els beneficis de les inscripcions a la Fundació Oncolliga

Detingut a Palafrugell amb 7 quilograms de marihuana

El detingut està sent investigat per tràfic de drogues

Tanquen el Passeig Marítim i diversos carrers de Platja d’Aro per risc d’inundació

Es tanca i es prohibeix accedit al Passeig Marítim, als camins de ronda i a les cales de la façana marítima

Arriba la 1a Cursa de la dona a Palamós

Els beneficis de les inscripcions aniran a la Fundació Oncolliga, que ofereix suport psicosocial a persones amb càncer i els seus familiars

Dissabte, diumenge i dilluns que ve, la Bisbal recordarà la fascinant història de quasi 800 andalusos que fa més de setanta anys hi van arribar a la recerca de treball,  i que han arrelat a la capital baix empordanesa al llarg de diverses generacions. Seran jornades d’intercanvi i agraïment mutu entre la gent de dos poblacions que ja resten agermanades per sempre, fins el punt de que difícilment s’entendria la història moderna de l’una sense l’altra.

Tot va començar en els anys 40 del segle passat, quan tot just acabada la guerra civil espanyola, la fam i la repressió franquista assolaven el camp andalús. Cuevas Bajas, un poble de la província de Málaga que llavors tenia 3.500 habitants patia especialment la cruesa d’una situació que va empènyer a 1.500 d’ells a emigrar a diferents punts de l’estat espanyol buscant condicions de vida més dignes.

Imatges de Cuevas Bajas

La meitat d’aquest immigrants andalusos van recalar a la Bisbal, i tot i que llavors la ciutat empordanesa tampoc passava pel seu millor moment, les condicions de vida eren infinitament millors que les que els immigrants “cuevenyos” deixaven enrere.

Carrer de la Bisbal de Cuevas Bajas

La gent de Cuevas Bajas va arrelar profundament en aquesta ciutat empordanesa i al llarg dels anys ha anat deixant una petjada inesborrable que s’ha perllongat al llarg de desenes d’anys, que han farcit de cognoms “cuevenyos” les llars bisbalenques. Es difícil trobar en cap de les entitats, associacions i grups polítics de la Bisbal cap cognom “cuevenyo” i recentment la Bisbal ha tingut un alcalde, Òscar Aparicio, de mare “cuevenya”.

Plaça de Cuevas Bajas a la Bisbal

A l’entrada de les dos poblacions hi ha plaques que en recorden l’agermanament, i Cuevas Bajas te des de fa molts anys un carrer dedicat a la Bisbal, mentre que recentment la Bisbal també li ha dedicat una plaça.

Vídeo realitzat fa uns anys amb motiu de la presentació a Cuevas Bajas de “La fuente del pueblo” el llibre de Manel Lara Guillen, un d’aquells “cuevenyos” que els anys 40 del segle passat va venir a la Bisbal 


Últimes notícies

La marca de territori Empordà, en marxa a partir del novembre

Aquesta tardor, la marca de territori Empordà començarà a desplegar-se per l'Alt i Baix Empordà. L'acte oficial està previst pel proper 14 de novembre a Torroella de Montgrí

Tanquen el Passeig Marítim i diversos carrers de Platja d’Aro per risc d’inundació

Es tanca i es prohibeix accedit al Passeig Marítim, als camins de ronda i a les cales de la façana marítima

Oberta la convocatòria del Premi Indilletres per a editorials de l’any 2020

El festival es celebrarà el primer cap de setmana de juny però ja s'ha obert la convocatòria per poder presentar-se al Premi Indilletres

Begur transforma la parcel·la del carrer Sant Pere en un espai verd

Aquest mes d’octubre han començat els treballs d’urbanització de la parcel·la sense pavimentar ubicada entre els carrers Sant Pere i Santa Teresa de Begur. L’espai, que fins ara actuava com a zona d’aparcament per a vehicles, està sent sotmès a diverses tasques d’arranjament que permetran transformar aquest emplaçament en un nou espai verd multifuncional.

Supermatí 21-10-2019

Escolta aquí l'informatiu d'aquest dilluns

Més notícies