14.3 C
Pals
Dijous, 19 setembre 2024
- Publicitat -

La Costa Brava a l’Estiu: oportunitats laborals i reptes en la contractació de personal temporals

Amb l’arribada de l’estiu, la Costa Brava es transforma en un dels destins més populars per als turistes tant locals com internacionals. No només això, sinó que els mateixos pobles s’omplen de festivals musicals i organitzen un sense fi d’activitats culturals que fan que es multipliquin els visitants i habitants a l’estiu. Aquesta afluència massiva de turistes, però, no només revitalitza l’economia local, sinó que també genera un augment significatiu en la demanda de treballadors temporals per cobrir les necessitats del sector turístic, de restauració i hoteler. 

Les aplicacions d’ocupació com Infojobs i Jobtoday s’inunden d’ofertes de feina per a la Costa Brava. Aquesta època de l’any marca l’inici d’un període de gran activitat en el sector laboral de la regió, amb una demanda creixent de personal per cobrir les necessitats dels nombrosos turistes que visiten la zona. Hotels, restaurants, bars, comerços i tota mena de negocis busquen intensament personal per garantir un servei de qualitat durant la temporada d’estiu. 

La varietat de posicions disponibles és notable. Els hotels necessiten recepcionistes, personal de neteja, cuiners i cambrers. Els restaurants i bars, per la seva banda, busquen cambrers, ajudants de cuina i bar tenders per gestionar l’afluència de clients durant els mesos d’estiu. A més, els comerços locals augmenten les seves plantilles amb caixers, reposadors i personal d’atenció al client per fer front a l’increment de visitants. 

Un dels atractius de treballar a la Costa Brava durant l’estiu és la possibilitat de combinar feina amb oci en un entorn privilegiat. Moltes ofertes de feina inclouen beneficis addicionals com l’allotjament gratuït, especialment en establiments hotelers i càmpings, el que facilita l’arribada de treballadors d’altres regions. Això permet als joves treballadors gaudir de la bellesa natural de la Costa Brava, les seves platges i la seva vida nocturna quan no estan treballant. 

Alguns joves com el Gerard opten per fer temporada d’estiu a la Costa Brava i aprofiten per treballar al Càmping InterPals mentre viuen amb els seus pares. “M’agrada treballar aquí perquè estàs de vacances, surto del treball i puc anar a la platja o a la piscina”, comenta. Gerard viu amb els seus pares en un bungalou que lloguen des de fa anys al mateix càmping on treballa, però afegeix que també pot aconseguir allotjament si ho demana: “m’ofereixen allotjament, el mateix càmping té un pis petit”. 

En Gerard no és l’únic que ha optat per treballar a la Costa Brava, en Roger Piella estiueja a Platja de Pals des de fa anys i ha optat per treballar al restaurant Niff-Niff durant l’estiu. El jove relata que en ser estiu, treballar al Baix Empordà no li suposa un esforç en comparació de Barcelona, ja que la resta del dia el passa amb els seus amics. 

Per als negocis de la Costa Brava, la preparació per a la temporada alta comença mesos abans de l’arribada dels primers turistes. Els responsables de recursos humans utilitzen les aplicacions d’ocupació per identificar i contactar amb candidats que compleixin els requisits necessaris. Això inclou des de la verificació d’experiència laboral prèvia fins a la comprovació de coneixements d’idiomes, que són especialment valuosos en una zona amb una presència tan alta de turistes internacionals. 

Desafiaments en la cerca de personal 

Malgrat l’atractiu de treballar a la Costa Brava, alguns empresaris enfronten desafiaments per trobar suficient personal qualificat. Segons Agustí Soto, president de l’associació de restaurants El Plat Blau, “a l’estiu sempre s’ha d’ampliar plantilla, és més treball, però en el meu cas ja tinc gent d’altres estius i els ofereixo la feina a ells”. Així i tot, també esmenta que “sí que tinc alguns companys que han hagut de reduir l’horari d’obertura del local perquè els hi faltava personal”.

 

Els empresaris de la Costa Brava valoren molt la dedicació i l’energia dels joves treballadors. Bárbara Hallé, presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria de la Costa Brava Centre, assenyala que “els joves aporten dinamisme. Son normalment joves educats, que parlen idiomes i que tenen molta versatilitat al sector serveis, poden fer de tot.”

 

La dificultat d’aconseguir lloguer: allotjament per a treballadors temporals 

Tot i aquesta dificultat de trobar treballadors, alguns càmpings i establiments ofereixen allotjament perquè els treballadors puguin fer la temporada allà. Per Bàrbara Hallé, és una pràctica que es fa des de fa anys i que cada cop creix més ”Ara no és tan exagerat, però sí que hi ha establiments que ofereixen allotjament, molts cops has de descartar candidats perquè no tenen allotjament” també afegeix que ”aconseguir un lloguer a aquesta zona és impossible, aquesta opció hi és i diria que cada cop son més i fins i tot jo em plantejo buscar alternatives pel meu hotel”.

 

Amb l’increment constant del turisme i la popularitat creixent de la Costa Brava com a destinació estiuenca, la demanda de treballadors temporals és alta any rere any. Agustí Soto detalla els desafiaments que afronten els empresaris de la Costa Brava durant la temporada d’estiu ”Al final vas buscant i trobes el personal adequat, però costa molt i a vegades fins i tot has de reduir la capacitat d’un restaurant perquè no pots donar el servei correcte.”

La Costa Brava es transforma en un destí molt atractiu durant l’estiu, generant una gran afluència de turistes que impulsa l’economia local i augmenta significativament la demanda de treballadors temporals en sectors com el turisme, la restauració i l’hostaleria. Malgrat els desafiaments en la contractació de personal qualificat i la dificultat d’allotjament, l’atractiu de la regió i les oportunitats laborals fan que tant empresaris com joves treballadors trobin maneres de col·laborar, assegurant que la Costa Brava mantingui la seva vitalitat i popularitat com a destí estiuenc.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

El Castell del Montgrí: Història, batalles i llegendes que defineixen l’Empordà

El Castell del Montgrí, iniciat el 1294 per Jaume II el Just, és una fortalesa inacabada que domina la plana del Baix Empordà. Construït per controlar el Comtat d’Empúries, mai es va completar per la pèrdua d’importància militar. La seva història inclou llegendes misterioses i un paper clau en la defensa contra els pirates, sent avui un símbol patrimonial.

Els indians i Begur: Batalles, llegendes i l’herència d’ultramar

Els indians de Begur i l'Empordà, figures clau del segle XIX, van retornar de les Amèriques amb grans fortunes, però també amb històries de batalles, esclavisme i llegendes. Les seves majestuoses cases, impregnades de l'estil colonial cubà, són testimoni d'una època de prosperitat i controvèrsia, on la llum i les ombres es barregen en una narrativa fascinant.

El contraban i l’estraperlo al Baix Empordà. La repressió i la resiliència

Aquestes històries de resistència són un llegat que ens recorda la importància de la dignitat en temps difícils. Malgrat els intents del règim per erradicar aquestes activitats, van deixar una empremta en la memòria col·lectiva de l’Empordà.