25.2 C
Pals
Dimecres, 29 juny 2022
- Publicitat -

La cuita de calç de Fonteta, al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Projecció del documental “Picant Pedra” d’Antoni Martí

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El documental “Picant Pedra” ja s’havia presentat oficialment al Cau dels Pins de Fonteta el 14 de setembre, i dijous 8 de novembre es va projectar al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, emplaçat a Terrassa.

picant pedra
Ajuntament de Forallac

El treball de l’Antoni Martí mostra de manera exhaustiva i detallada el procés de la cuita de calç tal com s’havia fet tradicionalment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta.

Documenta la primera cuita de calç al forn gran d’en Torró de Fonteta (Bé Cultural d’Interès Nacional des del 2011), que es va fer a finals del mes de maig del 2018, després de mesos de preparatius. Desenes de persones es van involucrar en l’encesa per recuperar el forn, desemboscar-lo, gratar en els estrats i emplenar-lo amb pedra, en una acció per recuperar una de les professions que van donar feina i prosperitat durant segles a les Gavarres.

picant pedra
Xevi Codolà

El documental ha estat impulsat pel terrisser Josep Matés, realitzat per Antoni Martí i produït per Dolors Fuster. És el resultat de la suma de voluntats i voluntaris amb el suport de l’Ajuntament de Forallac.

picant pedra
Xevi Codolà

 

La presentació es va programar en el marc de l’exposició temporal “Empordà industrial”, al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, on es fa un recorregut per l’Empordà a través dels diferents paisatges i indústries des del segle XVIII, oferint una visió de la seva evolució històrica, de la tipologia industrial i dels diferents models de la industrialització.

picant pedra
Xevi Codolà

La presentació de “Picant Pedra” va anar a càrrec del mateix realitzador Antoni Martí; de l’impulsor i coordinador de la cuita, Josep Matés; de l’alcalde de Forallac, Josep Sala, i del director del museu, Jaume Perarnau, que va destacar la importància que té per al patrimoni del país la recuperació i la documentació d’aquest ofici tradicional.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Joan Laporta presidirà l’homenatge a Johan Cruyff a l’Hostal de La Gavina de S’Agaró

Aquest dissabte 2 de juliol a les 19:00 hores, el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, juntament amb...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -