La Diputació de Girona ha promocionat la gastronomia local al primer congrés Latino Gastronomic, celebrat del 4 al 7 de setembre a Puebla, al centre de Mèxic. L’organisme hi ha participat a través del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i del segell Girona Excel·lent, que garanteix la qualitat agroalimentària dels productes gironins.
El cacau, aliment sagrat a les cultures mesoamericanes, ha estat el fil conductor del congrés, que ha combinat un espai professional i un festival culinari obert al públic. Hi han pres part una cinquantena de restaurants i una trentena de cuiners d’arreu del món. Durant els quatre dies d’activitats, es van compartir tècniques i tendències amb el sector gastronòmic de l’Amèrica Llatina.
El segell Girona Excel·lent hi ha estat present amb un estand propi i tallers gastronòmics, liderats pels cuiners Pep Nogué i Jordi Àvila, que han destacat el valor dels productes de proximitat de les comarques gironines. També hi han participat xefs reconeguts com Mariona Puigbert, Carles Gaig, Carles Tejedor, Carles Bonin i Lluc Crusellas, que han compartit la seva experiència en diferents activitats del programa.
El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha assistit a la inauguració i ha posat en valor el potencial del territori com a destinació gastronòmica i turística de primer nivell. Noguer també ha lliurat una reproducció del bust de Demèter, deessa de l’agricultura, al president municipal de Puebla, Pepe Chedraui, i al secretari de Desenvolupament Econòmic i Treball, Víctor Gabriel Chedraui.
El Fòrum Latino ha nascut com una aliança amb el Fòrum Gastronòmic Girona, i representa la col·laboració entre Puebla i Girona, dues regions referents en el món culinari per la seva innovació i qualitat gastronòmica.