La Generalitat vol “exprimir” totes les opcions per evitar construir a Aiguafreda

El govern vol garanties jurídiques per evitar pagar indemnitzacions milionàries

Cala d'Aiguafreda a Begur
Cala d'Aiguafreda a Begur | Imatge de Gerard Escaich

La Comissió d’Urbanisme de Girona, organisme de la Generalitat que assessora i marca directius en aquesta matèria, ha apostat avui per “explorar totes les opcions possibles” per evitar que es desenvolupi el sector d’Aiguafreda, que permetria construir centenars d’edificacions en aquest paratge de Begur. És una denúncia feta per SOS Costa Brava.

El director d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha assegurat, però, que és un tema complex i que ha d’haver garanties jurídiques que assegurin que reclassificar els terrenys no impliqui pagar indemnitzacions milionàries als propietaris.

L’Ajuntament de Begur calcula que podrien suposar més de 50 milions d’euros.

Serra ha criticat que als anys 70, “algú va considerar que allò era sòl urbà”. També ha criticat que molts dels habitants que es van aprofitar de les construccions fa dècades no vulguin que ara es faci el mateix que al costat de casa seva.

El Síndic investiga

El Síndic de Greuges ha obert una investigació després de la campanya de les entitats ecologistes contra la modificació del POUM de Begur al sector d’Aiguafreda que permetrà la construcció de centenars de nous habitatges. En un comunicat, el Síndic ho va definir el mes de juliol com un “suposat nou intent d’agredir el litoral català amb edificacions innecessàries”.

El Síndic ha demanat informació a l’Ajuntament de Begur i al Departament de Territori sobre els tràmits que s’han dut a terme sobre aquest projecte urbanístic, que fins aquesta setmana ha estat en informació pública. Durant aquest termini, l’entitat Salvem Aiguafreda ha presentat al·legacions al projecte perquè considera que té “greus irregularitats” i que al projecte li manca els informes ambientals. L’Ajuntament, però, ho nega i assegura que per voluntat pròpia han encarregat un estudi per avaluar l’impacte mediambiental.

El projecte ha despertat una guerra de xifres entre l’entitat ecologistes i l’ajuntament. Uns van alertar que es podria construir fins a 400 habitatges i tres nous hotels, mentre que el govern va assegurar que eren 180 les finques que es podrien fer amb la nova reurbanització i que “no hi ha modificació de zones hoteleres ja existent”. En tot cas, el projecte implica 70 hectàrees de l’entorn d’Aiguafreda. L’alcalde Joan Loureiro va assegurar a Ràdio Capital que moltes d’aquestes finques previstes “estan en llocs on mai es construirà perquè el lloc on queda és pràcticament inaccessible”. També va posar en valor que amb aquest projecte es podrà portar llum i aigua a la zona.