16.1 C
Pals
Divendres, 19 abril 2024
- Publicitat -

La història de la Maimuna: del Senegal a l’Hospital de Palamós

L’ONG Amics del Boulembou demana col·laboració solidària per salvar la cama de la Maimuna, una nena de 12 anys nascuda al Senegal que ha hagut de ser operada 3 vegades a Palamós

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La Maimuna és una nena de 12 anys nascuda a Boulembou, un poble del Senegal. En tenia 9 quan, un dia que portava una cabra lligada amb una corda, va ensopegar amb aquesta i va caure i va xocar amb la cama contra una pedra. Això li va fer una ferida i, com que va quedar oberta per la impossibilitat de fer les cures adequades, es va infectar i ha fet que hagi hagut de ser operada fins a tres vegades a l’Hospital de Palamós. A Ràdio Capital hem parlat amb una de les metgesses de l’Hospital de Palamós i col·laboradora de l’ONG Amics de Boulembou que va conèixer el seu cas al Senegal i que l’han acompanyat fins avui en dia.

La Maimuna, esperant fora el consultori de Boulembou

El novembre de 2018, Gemma Oliu, metgessa d’urgències de l’hospital de Palamós, va fer un dels seus viatges habituals al Senegal de la mà de l’ONG Amics de Boulemou. Alguns professionals de Palamós com la Gemma, en Ramon Bos (infermer) i la Josefina Garcia (metgessa) hi van sovint per treballar uns dies al consultori mèdic del poble. Explica que va ser llavors quan van conèixer la Maimuna, que ja portava quatre o cinc mesos amb la ferida oberta a la cama. Gemma Oliu assegura que la cama, òbviament infectada, estava pràcticament “podrida”. No va ser fins tres mesos després, el març de 2019, que se li va poder fer una radiografia a l'”hospital” més proper del poble. Aquesta va mostrar que l’os, efectivament, “estava podrit de dalt a baix”, i que calia tractar-ho quirúrgicament.

[infogram id=”boulembou-1hxj48ppmjqpq2v?live”]

Així doncs, estava clar que havien de traslladar la Maimuna fins a Catalunya per poder atendre-la. No van poder-ho fer fins al cap d’un any, a causa de la covid. Per poder portar la Maimuna fins aquí, va ser fonamental la col·laboració dels Conductors Solidaris de Catalunya, que van aconseguir el visat sanitari, i de l’Hospital de Palamós, que va assumir els costos sanitaris de les cures. Amics de Boulembou, per la seva banda, va assumir els “costos socials”.

D’aquesta manera, la Maimuna va poder ser ingressada a Palamós el 2 d’agost d’aquest any, més de dos anys després de fer-se la ferida (gràcies als antibiòtics havien aconseguit aturar el desenvolupament de la infecció). En arribar a Palamós, l’os estava “podrit i descobert”. La primera operació li van fer el 18 d’agost, i des de llavors ja n’hi han fet tres en què s’ha netejat l’os infectat.

I ara, què?

Actualment, la infecció de la cama de la Maimuna “està molt estabilitzada”, ja que l’evolució d’aquestes ferides és molt lenta i les tres operacions que li han fet a Palamós han millorat molt el seu estat. El més important, però, serà la propera part del tractament, que consistirà a treure la part de l’os infectada i canviar-la per un fixador extern de ferro que actuï com a os. És per això que en diverses ocasions els Bombers de Barcelona han participat en el trasllat de la Maimuna fins a l’Hospital Sant Joan de Déu, on se li han fet proves i l’han valorat especialistes de trauma pediàtric. En les visites es va descartar l’amputació de la cama i es va plantejar aquesta solució.

Tot plegat, sembla que permetrà salvar la cama de la Maimuna. Del contrari, Gemma Oliu assegura que s’hauria hagut d’amputar la cama “per sobre el genoll”.

“en medicina no hi ha res 100% segur, però hi ha un 99.9% de probabilitats de salvar la cama de la maimuna”

La Maimuna a l’Hospital de Palamós, on ha sigut operada tres vegades

Col·laboració solidària

Reemplaçar l’os pel fixador extern és una operació molt cara, ja que el ferro ha de ser d’unes característiques molt específiques pel que fa a mida i pes. El personal sanitari no cobrarà per realitzar aquesta part del tractament, però el material en si mateix té un preu molt elevat, i és l’ONG Amics de Boulembou qui l’assumirà. Gemma Oliu explica que el problema és que l’ONG no pot destinar tots els seus fons a aquest cas, ja que això suposaria deixar de banda tots els projectes que estan realitzant al Senegal. És per això que l’ONG demana col·laboració econòmica a través d’una plataforma de micromecenatge anomenada MiGranodeArena.

Ara mateix, a través d’aquesta plataforma, s’han recaptat 2.883 € d’un objectiu marcat de 3.800 €.

Aquest és el portal de micromecenatge que l’ONG Amics de Boulembou ha obert per al cas de la Maimuna. S’hi pot accedir fent clic a la fotografia

Per la seva banda, des de l’Hospital de Palamós també destaquen la importància de donar suport a causes solidàries que fan possible l’assistència a persones com la Maimuna, amb casos realment greus. Lola Bosch, responsable de Comunicació del SSIBE, explica que el programa de mecenatge de l’Hospital de Palamós és important precisament per a casos com aquests, ja que permet actuar en diferents vies: ajudar emocionalment els clients, millorar equipaments i crear espais més còmodes per als pacients.

Sobre Amics de Boulembou

Amics de Boulembou és una ONG de Salt creada l’any 2006 que treballa en el desenvolupament sostenible i integral del poble de Boulembou i voltants, a l’àrea de Tambacounda, al Senegal. Alguns dels projectes que han realitzat han anat enfocats a millorar el subministrament d’aigua, l’alimentació (amb la construcció d’una horta), l’ensenyament i, clarament, la salut.

En aquest sentit, aquest passat mes de setembre l’ONG va compartir a les seves xarxes socials un dels últims projectes finalitzats: la instal·lació de plaques solars per obtenir l’energia que bombeja l’aigua per a regar l’horta del poble.

https://www.instagram.com/p/CThNLRCs3as/

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Els Bombers apaguen un incendi que ha afectat una planta baixa a Platja d’Aro

Els fets s'han produït aquesta matinada i s'han hagut d'atendre dues persones per inhalació de fum.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -