Un equip de voluntaris del programa de Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya i del Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya han comprovat que els ocells i les papallones pateixen la sequera des del punt de vista fisiològic i ecològic. Conseqüentment, el nombre de papallones s’ha anat reduïnt substancialment al Baix Empordà per la manca de precipitacions.

Aquest estudi, que ha estat publicat per la revista científica Scientific Reports i que ha comptat amb el suport de l’Institut Català d’Ornitologia i del Museu de Ciències Naturals de Granollers, desmenteix que l’augment de les temperatures sigui la causa d’aquest descens, i ho atribueix a la falta de pluja. Aquest projecte s’ha dut a terme entre el 2002 i el 2016 i ha tingut presents les dues variables per comprovar quina incidència ha tingut sobre el nombre d’ocells i papallones arreu del territori català.

El mètode d’observació, com ha explicat el Diari de Girona, es basa en l’observació una vegada a la setmana durant 30 setmanes seguides a l’any de les papallones. Les papallones, que no tenen una esperança de vida massa gran, pateixen sobretot en les zones seques, com l’Alt i el Baix Empordà. Per contra, els ocells acostumen a saber-se adaptar més a la manca de recursos d’aigua. El resultat de tot plegat és que s’està perdent biodiversitat.