Aquesta setmana ha acabat la primera fase de les obres de restauració de la platja de Castell, a Palamós. És una de les poques platges verges que es mantenen a la Costa Brava i l’Ajuntament vol recuperar el seu sistema biològic.

Per això, en aquesta fase s’ha plantat vegetació autòctona i s’han instal·lat passarel·les de fusta per regular el flux de persones que accedeixen a la platja. També s’ha reconstruït la riera, d’on s’ha tret la canya americana.

Ara falta realitzar la tercera fase, que suposarà construir l’aparcament en un terreny situat a uns tres-cents metres de la platja. Les obres començaran al juliol, segons ha explicat a Ràdio Capital l’alcalde Lluís Puig.

Millora de la zona d’acollida i d’accés a la platja

S’han creat uns canals d’infiltració d’aigua i mitjaneres centrals i s’hi ha plantat vegetació autòctona, arbrat i plantes arbustives, que ajudaran a integrar la zona al seu entorn.

Als perímetres d’aquest espai s’hi han contruït dics de terra plantats amb vegetació autòctona. També s’han col∙locat passeres de fusta per facilitar i ordenar el pas dels visitants a través dels canals plantats. D’aquesta manera, es regula el flux d’accés dels usuaris cap a l’alzinar i la platja.

En dona més detalls l’alcalde Lluís Puig

Precisament a l’alçada de l’espai d’acollida, s’ha restaurat la riera, on hi havia massa canya americana. L’Ajuntament ha extret aquesta espècie invasora fins a arribar al tram final de la desembocadura.

L’aparcament, al juliol

La tercera fase de les obres suposa construir un nou aparcament situat a uns tres-cents metres de la platja, de manera que els cotxes no es podran veure des d’allà. Les obres començaran al juliol, de manera que no estaran acabades aquest estiu.

Per això, aquesta temporada els cotxes encara hauran d’aparcar on s’estacionava fins ara.

El nou espai serà “natural”, segons l’alcalde, i no inclourà asfalt, sinó “sorra i vegetació”.

Nova canalització d’aigua

També han finalitzat les obres de portada d’aigua a aquest àmbit amb el soterrament d’una canonada de 1.650 metres d’allargada que, des de La Fosca, subministra aigua a Castell. El principal objectiu és poder garantir la seguretat d’aquesta àmplia zona natural del risc d’incendis forestals, facilitant als serveis d’emergència el ràpid subministrament d’aigua per als seus equips amb els quals poder sufocar els possibles incendis que puguin afectar la zona.

Fins ara Castell no comptava amb aquest subministrament i, per tant, es substituïa amb la ubicació durant la temporada d’estiu d’un dipòsit d’aigua que gestionava l’Associació de Defensa Forestal (ADF) Gavarres Marítima.