24.1 C
Pals
Dissabte, 13 juliol 2024
- Publicitat -

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí aprova en el ple la declaració de la Casa Masó com a Bé Cultural d’Interès Local

L'edifici, construït l'any 1931 i ampliat el 1978, es va projectar dins el context històric i arquitectònic del Noucentisme, un moviment cultural que va buscar regenerar estèticament i moralment Catalunya mitjançant l'ordre, la claredat i la funcionalitat.

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, en el darrer ple, la inclusió de la Casa Masó -antiga presó i seu de la Policia Local- en el catàleg patrimonial municipal com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

El ple ha aprovat l’expedient de declaració, actualment en exposició pública, per l’elevat valor patrimonial de l’immoble, destacant la importància de conservar els elements decoratius i estructurals característics de l’obra de l’arquitecte gironí Rafael Masó.

L’edifici, construït l’any 1931 i ampliat el 1978, es va projectar dins el context històric i arquitectònic del Noucentisme, un moviment cultural que va buscar regenerar estèticament i moralment Catalunya mitjançant l’ordre, la claredat i la funcionalitat.

La regidora de Patrimoni, Anna Company, explica que la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) es promou pel gran valor cultural i social de l’edifici, ja que la seva tipologia és molt singular i no es coneixen altres exemples de presons i albergs per a pobres construïts en aquella època. Això el converteix en una peça clau per explicar l’impacte de l’arquitectura noucentista en la construcció d’equipaments civils i en les polítiques d’habitatge social del moment. Aquesta dualitat d’ús reforça el seu valor com a testimoni de les pràctiques socials i culturals de l’època. La regidora també recorda que és l’únic exemple conegut d’un edifici de nova planta dissenyat per Masó a Torroella.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

De Constantinoble al pa amb tomàquet

El Pol Lloberas ens porta cada cap de setmana un dòmino històric, un “efecte papallona” que relaciona dos esdeveniments de la història que semblen no tenir cap mena de connexió, però que són causa i efecte d’un mateix fenomen. Aquest dissabte ens ha sorprès amb aquesta qüestió: si els turcs otomans no haguessin conquerit Constantinoble el 1453, avui no menjaríem pa amb tomàquet.  Ha relacionat un dels plats típics catalans amb fets històrics.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -