19.3 C
Pals
Dilluns, 20 maig 2024
- Publicitat -

L’alcalde de Viana do Castelo, ciutat litoral portuguesa referent en economia blava, visita Palamós

La delegació de Viana do Castelo va conèixer de primera mà els projectes que s'impulsen en l'àmbit marí i nàutic, i vinculats al patrimoni, la cultura, l'economia, la gastronomia o el medi ambient a Palamós

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’alcalde de la ciutat portuguesa de Viana do Castelo, Luís Nobre, i diversos assessors en desenvolupament i economia del municipi van visitar aquest dimecres Palamós per conèixer de primera mà els projectes que s’impulsen en l’àmbit marí i nàutic, i vinculats al patrimoni, la cultura, l’economia, la gastronomia o el medi ambient.

La ciutat portuària de Viana do Castelo, situada al nord de Portugal i molt propera a Galícia, és un referent en economia blava: treballen en projectes vinculats a la producció energètica a partir de marees, aqüicultura o esports nàutics. Per potenciar aquest i altres aspectes, Viana do Castelo treballa per conèixer experiències i possibilitar l’intercanvi de coneixements amb altres ciutats litorals que comparteixen objectius.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Antoni Bachiller, van rebre la delegació lusitana i els van mostrar les iniciatives que en aquest àmbit es treballen des del municipi. La visita va començar amb un recorregut per un tram del camí de ronda, que uneix el nucli urbà de Palamós amb el litoral, mostrant el projecte d’integració en l’entorn que s’ha realitzat de tot el seu traçat i fins a la platja del Castell.

Posteriorment, també es van donar a conèixer projectes culturals o patrimonials com el Museu de la Pesca o bé l’aula gastronòmica de l’Espai del peix. També es va visitar l’obrador de peix de la Confraria de Pescadors, que gestiona l’Organització de Productors Pesquers de Palamós.

Amb motiu de la visita a Palamós de l’alcalde de Viana do Castelo, també va consultar la presentació del projecte de “l’Aula Blava”, el vaixell-escola que impulsa el Museu de la Pesca. La voluntat d’aquest projecte és construir una embarcació a Palamós que faci d’escola i complementi l’oferta del Museu de la Pesca i l’Espai del Peix. La seva construcció ha de ser exemple per al sector pesquer, o la nàutica recreativa, en la seva adaptació a la innovació i sostenibilitat, sent referent el tipus de materials de construcció i sistemes de propulsió emprats, marcant la línia dels dissenys de futures embarcacions que facin possible simultàniament, la protecció i l’explotació del mar, en benefici de les comunitats litorals.

Amb dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, es destaca que actualment el pes de l’economia blava de Portugal en relació amb el conjunt de l’economia del país ocupa el setè lloc a Europa, amb un valor afegit brut (VAB) del 3,3% i una ocupació del 5,7% del total, valors molt semblants als de Catalunya, on l’economia blava representa un 3,1% del VAB i un 5,4% de l’ocupació dels valors globals al país.

Portugal és pioner en el desenvolupament de l’Observatori d’Economia Blava i un Compte Satèl·lit del Mar, i actua com a model a seguir per part de Catalunya, que també duu a terme cada any un informe d’economia blava i compta amb l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), serveis d’assessorament en pesca i el Servei d’Oceanografia Operacional de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La Cooprativa de Ramaders del Baix Empordà rep un dels guardons de la 2a edició dels Premis Generalitat Girona

Pepita Perich i la Fundació GironaEst són les dues altres candidatures guardonades a la segona edició d'aquests premis.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -