7.2 C
Pals
Dijous, 4 desembre 2025
- Publicitat -

L’aprofitament alimentari i la lluita contra el malbaratament centren una jornada de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni

L'acte ha comptat amb la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que treballa per promoure l'aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable i sostenible, alhora que aposta per l'empoderament de col·lectius vulnerables

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

La darrera jornada organitzada per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la Universitat de Girona, ha abordat el greu problema del malbaratament alimentari i les pèrdues d’aliments, així com els seus efectes socials i ambientals. L’acte ha comptat amb la Fundació Espigoladors, una organització sense ànim de lucre que treballa per promoure l’aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable i sostenible, alhora que aposta per l’empoderament de col·lectius vulnerables.

Segons Cristina Cabot, coordinadora de la Fundació al Maresme i Girona, el malbaratament alimentari és un problema global, ja que més d’una tercera part dels aliments produïts anualment es perden o es malbaraten a nivell mundial, amb un impacte de 3.300 milions de tones de CO₂ alliberades a l’atmosfera. A Catalunya, més d’un 25% de la població viu en situació de pobresa i no té accés a una alimentació saludable, mentre que una gran part de les pèrdues es produeix en el sector primari per criteris estètics o per excedents de producció.

La Fundació Espigoladors recupera aliments que han estat descartats del circuit comercial a través de la pràctica d’espigolament, una tècnica tradicional en què es recullen excedents dels camps, com fruites i verdures no comercialitzables. Des de la seva creació el 2014, ha recuperat més de 3 milions de kg d’aliments i ha evitat l’emissió de 2.070 tones de CO₂. L’entitat també fomenta la sensibilització sobre l’agricultura, una tasca sovint infravalorada, i genera oportunitats laborals per a persones en risc d’exclusió social.

Cabot va subratllar que el malbaratament alimentari afecta no només al medi ambient, sinó també a les condicions socials d’aquelles persones amb dificultats econòmiques per accedir a una alimentació digna. La Fundació ha estat implicada en múltiples projectes, incloent una iniciativa a Senegal per estudiar l’impacte social i ambiental de les pèrdues alimentàries en altres països.

Un altre projecte destacat és Es im-perfect, un obrador d’inserció sociolaboral situat al Prat de Llobregat, que transforma fruites i verdures descartades en productes com patés vegetals, melmelades i sofregits. Aquest projecte no només reduceix el malbaratament, sinó que també ofereix feina a persones en situació vulnerable.

Aquesta jornada ha estat una crida a fomentar un consum responsable i a reconèixer l’esforç de l’agricultura local com a part essencial de la solució al malbaratament alimentari. Els participants han coincidit en la necessitat de promoure una alimentació sostenible per a tothom i seguir treballant en projectes que millorin l’accés a una alimentació digna.

- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies