6.2 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

L’Arxiu Municipal de Palafrugell i el músic Carles Coll recuperen la figura del compositor Camil Ysern

S’han recuperat composicions antigues que ara s’interpretaran en un concert al Teatre Municipal

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El pròxim diumenge dia 26 de novembre, el Teatre Municipal de Palafrugell, a les 18 h, acollirà el concert Camil Ysern, la resurrecció d’un músic compositor de Palafrugell, en un concert al Teatre Municipal de Palafrugell. Camil Ysern, malgrat néixer a Castelló d’Empúries, va passar els darrers anys de la seva vida al municipi de Palafrugell. Ara, l’Arxiu Municipal amb els seus col·laboradors i el músic figuerenc Carles Coll i Costa han recuperat algunes de les seves composicions amb l’objectiu de donar-les a conèixer a través d’un concert.

D’aquesta manera, els músics figuerencs Carles Coll i Costa i Carles Coll i Bardés reviuran 19 composicions de Camil Ysern. Inclouran americanes, polques, masurques, valsos i “schotisch”. I la soprano granadina Clara Valero interpretarà la cançó americana “Quin será’l teu aymado”.

Carles Coll va comprar un llibre de més de 150 anys d’antiguitat amb partitures d’Albert Cotó i Fita. Però, al seu interior n’hi havia algunes signades per Ysern, mentre d’altres no, però amb el mateix traç a l’hora d’escriure la partitura, les quals finalment se li han atribuït. El músic figuerenc va començar a fer recerca a través de la xarxa d’Internet, però la cerca no va fructificar, ja que li va ser impossible trobar informació documental d’ell. Fins que la partitura d’un vals estava signada a Palafrugell i en concret el 6 d’abril de 1882. A partir d’aquí, va posar-se en contacte amb l’Arxiu Municipal de Palafrugell i va començar la recerca per saber qui era i com poder aconseguir-ne més obres.

Redescobrir la figura de Camil Ysern

Camil Ysern Surià va néixer a Castelló d’Empúries l’any 1828 i va ser el segon de deu germans. Va contraure matrimoni a la seva població amb Anna Casals i Novell l’any 1854 i ja era músic. Anys més tard, va quedar vidu i va contraure matrimoni a Roses amb Justa Sala i Salvador l’any 1862 i era el director del cor de la població.

Aproximadament, l’any 1867 va arribar a Palafrugell i va morir al carrer de la Caritat el 1885. Tenia 57 anys i no va deixar descendència, però a Palafrugell hi van residir alguns germans. Consta que hi va haver un jugador de futbol amb el mateix nom i seguiran investigant per saber si hi ha un vincle familiar.

Imatge destacada de Mireia Coll i Bardés

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Sant Feliu de Guíxols aprova un paquet de mesures per fer front a l’augment del preu del lloguer al municipi

Està previst estudiar possibles modificacions del planejament urbà, així com detectar habitatges de grans tenidors buits.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -