11.4 C
Pals
Dijous, 7 desembre 2023
- Publicitat -

L’Arxiu de Palafrugell rep el fons de Joan Aliu i Miquel Ros, dos referents culturals del dibuix i el còmic

Ambdós van ser figures cabdals de l’activisme cultural del municipi

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Els familiars més propers de Joan Aliu i Miquel Ros han fet cessió a l’Arxiu Municipal de Palafrugell d’una part de l’obra dels dos artistes recentment desapareguts. Tots dos van destacar pels seus dibuixos a la premsa local i per comptar amb una activa vida vinculada a la societat cultural de Palafrugell.

Fons Joan Aliu Puig

Entre la documentació de Joan Aliu cedida a l’Arxiu municipal s’hi troben més de 500 de dibuixos. Són els dibuixos originals que va crear per a obres com: Notes de Josep Pla (que inclou originals d’un altre dibuixant: Alfons López), Contes terrorífics, Història de la Mediterrània i Història de Palafrugell.

També hi ha una bona quantitat de dibuixos originals d’acudits publicats a la premsa local i els d’una auca que va elaborar pel cinquantenari del grup de teatre de Palamós, La Gespa Teatre.

L’abast de la cessió a nivell cronològic es troba situada entre els anys 1986 i 2017.

Joan Aliu es va formar a l‘escola Eina de Barcelona i va començar a treballar a finals dels anys setanta amb l’equip de la revista Butifarra!. Va escriure guions i va fer dibuixos per a revistes com Cul de Sac.
També fou autor de diferents còmics: Història de l’Anna a Sta. Coloma de Gramenet, Història de Palafrugell, Història de l’Onze de setembre de 1714  i Notes de Josep Pla en còmic.
Des de l’any 1989, es va dedicar a l’activisme cultural, sent fundador de la llibreria Mediterrània, la qual va mantenir fins la seva jubilació. Joan Aliu Puig va morir el 22 de novembre del 2019.

Fons Miquel Ros Saballs

Pel que fa referencia a la documentació cedida sobre l’obra de Miquel Ros, hi destaquen dibuixos originals publicats a Revista de Palafrugell i Crònica d’un any, dibuixos originals creats per a les Festes de Primavera, així com caricatures publicades al diari El Punt. I també hi ha el dibuix original d’una caricatura de Josep Pla.

Tota la documentació que ara entra a l’Arxiu municipal està datada entre els anys 1944 i 2015. Aproximadament la família ha cedit més de 1.000 dibuixos.

Miquel Ros va destacar pels seus dibuixos amb ploma i tinta xinesa i també per les seves caricatures i acudits. L’any 1980 va rebre el premi Tramuntana de dibuix en el marc del concurs Vila de Palamós, i va ser premiat en concursos de dibuix de diverses ciutats franceses. El 2004 va ser un dels il·lustradors del llibre Els Borbons en pilotes i el 2013 de Les pilotes dels Borbons. Va participar activament en l’anuari Crònica d’un any de Palafrugell, on va il·lustrar les seves portades i els personatges del mes de l’obra. Exhibí les seves obres en nombroses exposicions i algunes de les seves obres van formar part del projecte Arteca. Miquel Ros Saballs va morir a Palafrugell el 25 de febrer de 2016, als 73 anys.

Tant Joan Aliu com Miquel Ros van ser dues persones molt vinculats a l’àmbit cultural de la vila de Palafrugell. Tots dos van participar activament a la Revista de Palafrugell, i el llegat patrimonial dels seus dibuixos té un gran valor pel municipi.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’ajuntament de Torroella i l’EMD de l’Estartit signen el nou conveni

El nou conveni regularà les competències i el règim econòmic-financer entre els dos ens locals al llarg d’aquest mandat.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -