12.4 C
Pals
Dilluns, 22 abril 2024
- Publicitat -

L’associació de veïns i amics de Calella celebra el seu 60è aniversari amb una publicació de la seva història

Es presenta avui, divendres 10 de setembre en un acte commemoratiu que clourà la celebració.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Durant aquest estiu s’han portat a terme diferents activitats per celebrar la commemoració, com el moral que ha pintat l’artista palafrugellenca Rosa Aguiló, amb motius marines, al costat de l’entrada a la seu de l’entitat. També s’han editat 3 punts de llibre amb aquarel·les de Rosa Gelpí Monasterio i el 10 d’agost es va fer un concert amb La Principal de la Bisbal.

En l’acte d’avui, que tindrà lloc a l’Hotel Alga de Calella a partir de les set, es presentarà una publicació, en format opuscle, que inclou una breu història de l’Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC) i com ha treballat l’entitat per Calella, les activitats que ha organitzat i les que porta a terme, actualment. En aquesta publicació hi han col·laborat l’ex-directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló, que explica la relació de l’escriptor amb Calella; el músic Ricard Gili, que deixa constància del paper de Calella com a porta d’entrada del jazz a la Costa Brava; el gerent de la Fundació, Ernest Morató; Jordi Turró, que recorda els inicis de la Cantada d’Havaneres; la historiadora de l’art Mariona Seguranyes; l’escriptor Jordi Arbonès (NIF) i l’activista cultural Guillem Terribas, entre d’altres. La publicació també recorda els inicis i l’evolució de la revista Es Còdol, que des de fa 30 anys edita l’AVAC.

UNA MICA D’HISTÒRIA

L’any 1961 sorgeix Los Amigos de Calella, un grup de persones nascudes al poble mariner o enamorades pel seu encant, que van unir esforços per aconseguir millores. En aquella època,  Calella estava mancada de la majoria de serveis que avui dia considerem habituals. No hi havia aigua potable ni clavegueram, i els carrers no estaven ni esfaltats ni il·luminats. La junta de l’associació es va proposar com a objectiu prioritari la millora de les comunicacions i els serveis, i va treballar estretament amb l’Ajuntament perquè s’anessin realitzant una sèrie d’obres. Tot plegat va coincidir en un moment en què la urbanització i la creació d’infraestructures i de serveis estava en el seu punt àlgid. Les obres de més envergadura les assumia l’Ajuntament i l’Associació finançava millores més assequibles, com ara la construcció de voreres, el condicionament dels accessos a les platges o l’empedrat d’algun carrer. També va instal·lar fanals artístics en el centre i va retolar els carrers del poble amb plaques de ceràmica. L’any 1973, l’Associació va començar a ocupar-se de l’organització de la Festa Major de Calella. L’entitat, que el 1983 va canviar de denominació i va passar a dir-se Associació de Veïns i Amics de Calella (AVAC), també va impulsar i organitzar la Cantada d’Havaneres de Calella. Ho va fer durant 20 anys, fins que el 1987 va decidir traspassar-ne l’organització a l’Ajuntament de Palafrugell, a la vista que les dimensions que havia agafat l’esdeveniment superaven el que podia assumir una petita associació de veïns. L’any 1990 va aparèixer el primer número de la revista Es Còdol, que inicialment només era un butlletí informatiu per mantenir el contacte entre els socis i que es va anar consolidant fins a convertir-se en una innominada revista de Calella. Es Còdol continua publicant-se en l’actualitat amb una periodicitat semestral. L’AVAC també convoca, des de fa 6 anys, un premi de conte curt.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Una rosa i un llibre

Ja fa alguns dies que l’aroma de les roses impregna els carrers, els locals i les cases de totes...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -