15 C
Pals
Dilluns, 17 maig 2021
- Publicitat -

L’augment de temperatura del mar amenaça les colònies de gorgònia vermella

El més llegit

David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

Un treball liderat pel CSIC ha determinat que l’augment de temperatura al mar Mediterrani amenaça les colònies de gorgònia vermella. L’estudi, publicat a la revista Scientific Reports, va prendre mostres de gorgònies de tres regions (a prop de les illes Medes, a la Provença i a Còrsega) per veure si la resposta variava en funció de la procedència i condicions de temperatura diferents.

Els experiments van permetre identificar els 25 graus com la temperatura crítica per la gorgònia vermella, ja que si les poblacions són sotmeses a aquesta temperatura en menys d’una setmana mostren els primers signes de mort de les cèl·lules; quan s’exposen a 26 graus, en pocs dies el 90% de les colònies moren.

Una vegada identificada la temperatura crítica, les poblacions es van mantenir a 25 graus durant uns 30 dies, i segons el científic Joaquim Garrabou la hipòtesi era que les poblacions que viuen en condicions més fredes presentarien un major impacte a l’estrès tèrmic.

No obstant això, el resultat de l’estudi va mostrar que la resposta no està lligada a la geografia i els contextos tèrmics, i Garrabou ha remarcat que la “bona notícia” és que totes les colònies van mostrar algunes colònies resistents a la calor. Identificar colònies resistents seria útil per plantejar accions de restauració enfront de l’escenari futur d’escalfament global, ja que permetria seleccionar aquelles més termoresistents.

Un equip del CSIC i de la Universitat de Barcelona van dur a terme una acció pilot el passat mes de juny per restaurar els boscos de gorgònies vermelles a les illes Medes, en una zona que presentaven unes taxes elevades de mortalitat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Joaquim Nadal presenta llibre a la Vitel·la: “En els personatges es reconeix la meva personalitat”

L'escriptor, historiador i polític Joaquim Nadal ha presentat aquest diumenge a la llibreria Vitel·la Espai Fòrum de Palafrugell
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -