31 C
Pals
Diumenge, 13 juny 2021
- Publicitat -

Les xeixes d’en Ramón Serra

La cançó parla d’en Pere Gallerí, a l’Empordà tenim en Ramón Serra que ha estimulat el seu cultiu per a fer pa.

Les xeixes són diferents varietats de blats antics cultivades fa molts anys a les Balears.  Per ser poc productives respecte a les actuals i de tija llarga que fa que s’ajeguin amb facilitat, van deixar de cultivar-se fins a gairebé perdre’n la mena.

Aquests blats són molt aromàtics i tenen gust intens. Tenen poc gluten per tant són més digestius, els nutrients s’assimilen amb més facilitat i són poc al·lergògens.

La avantatja gran d’aquest cereal és que aguanta les baixes temperatures, és molt més sofert i està lluny d’exigir fertilitzants, insecticides, fungicides i químics en general, no els necessita perquè no els coneix.

És una de les varietats de blat més conreada al llarg de la història pel món.

En Ramón flequer ecològic de Sant Sadurní de l’heura, està recuperant el cultiu d’aquest blat ancestral. N’ha encarregat la sembra a diversos pagesos ecològics del nostre entorn i fa un pa de xeixa amb llevat mare extraordinari. Molra amb molí de pedra i cou el pa amb forn de llenya de veritat. El gust i l’aroma del pa de xeixa d’en Ramón és un record inoblidable.

Allò que abans era normal avui és un somni.

Amb la mateixa farina, l’Antígona fa molts tipus de pasta fresca i pasta seca.

Tant el pa com la farina ho comercialitzen els dissabtes als EcoMercats Món Empordà de Rupià, Corçà i Torroella de Montgrí. Aquest dissabte estaran a Corçà. Val la pena reservar-se el dissabte pel matí per anar a fer la compra a aquest petit mercat autèntic de productors ecològics de casa nostra i col·laborar amb el comerç local, amb la recuperació de varietats, amb l’ecologia i la biodiversitat del planeta. Que tingueu un molt bon dia!!!

 

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios