16.9 C
Pals
Dilluns, 27 maig 2024
- Publicitat -

L’estat de la sequera al Baix Empordà després de les últimes pluges

La pluja d’aquests dies ha anat molt bé pels boscos i l'agricultura, no obstant això, no és suficient per revertir l’estat de sequera actual

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La pluja d’aquests últims dies ha sigut una gran notícia a causa de l’estat d’extrema sequera que està passant Catalunya. De fet, l’episodi recent de pluges és un dels més grans que es recorda des del temporal Glòria, el gener de l’any 2020, com va confirmar el dissabte passat el Meteocat a través de xarxes socials. El mateix Meteocat va assegurar que, en dades del dissabte fins a les 21:00h, el passat dissabte va ser el dia més plujós a Catalunya des del 15 de setembre del passat 2023. 

El total de la precipitació acumulada entre divendres i dissabte va ser de 50 mm en el vessant sud del Pirineu, Prepirineu, sectors de la Catalunya Central i comarques del nord-est. Al Baix Empordà, el total de mm va ser d’entre 20 i 35.

 

Les dades al detall

Al Baix Empordà, el Meteocat té 5 estacions repartides entre la Bisbal d’Empordà, la Tallada d’Empordà, Torroella de Montgrí, Palafrugell i Castell d’Aro. Aquestes són les dades al detall de les precipitacions durant el cap de setmana.

Divendres

La Bisbal d’Empordà: 4,5 mm

La Tallada d’Empordà: 3,3 mm

Torroella de Montgrí: 3 mm

Palafrugell: 3,4 mm

Castell d’Aro: 3,4 mm

Precipitacions del divendres | Meteocat

Dissabte

La Bisbal d’Empordà: 31,1 mm

La Tallada d’Empordà: 27,5 mm

Torroella de Montgrí: 20,5 mm

Palafrugell: 20,4 mm

Castell d’Aro: 26,9 mm

Precipitacions del dissabte | Meteocat

Diumenge

La Bisbal d’Empordà: 0 mm

La Tallada d’Empordà: 0 mm

Torroella de Montgrí: 0 mm

Palafrugell: 0 mm

Castell d’Aro: 0,1 mm

Precipitacions del diumenge | Meteocat

 

L’estat de la sequera al Baix Empordà

Al Baix Empordà, la pluja d’aquests dies ha anat molt bé pels boscos i l’agricultura, no obstant això, no és suficient per revertir l’estat de sequera actual

Segons l’índex de Precipitació Estàndard (IPE-12), la sequera continua sent excepcional al litoral i prelitoral català, i a extenses àrees del nord-est del Principat, entre elles el Baix Empordà. 

Actualment, les reserves de les conques internes són d’un 14,46%, encara sense arribar al mínim recomanat. 

Cal recordar que els 36 municipis del Baix Empordà estan dividits entre, embassament del Ter, l’aqüífer del Ter i la conca Empordà. Dels municipis de la nostra comarca, els que pertanyen a l’embassament del Ter estan en estat d’emergència. Aquests municipis són Begur, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Mont-ras, Pals, Palafrugell, Palamós, Regencós, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Torrent. Vilopriu i la Pera, que pertanyen a la conca Empordà estan en estat d’excepcionalitat mentre que la resta de pobles, que pertanyen a l’aqüífer del Ter, es troben en estat d’alerta. 

 

Les pluges de febrer i març al Baix Empordà

El mes de febrer va deixar dos episodis de pluja importants; per carnaval i el 26 de febrer. Dels episodis de pluja de febrer, cal destacar els 110 I/m2 a Calonge i els més de 80 I/m2 a Platja d’Aro

El mes de març hi ha hagut, de moment, dos episodis de pluja; el 2 de març que va deixar de 12 a 14 I/m2 i aquest cap de setmana que ha deixat de 18 a 36 I/m2. En 10 dies del mes de març, ha plogut una quantitat similar per sota la mitjana climàtica del mes de març. 

La notícia positiva és que les precipitacions van ser generalitzades i abundants a tot Catalunya, amb una nevada generosa a la zona de la capçalera del Ter. Això significa que en les properes setmanes tindrem un major cabal d’aigua recarregant els aqüífers i embassaments.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Volem el turisme? Sí. Ens molesta el turisme? També

Bon dia, benvolguts oients de Ràdio Capital, avui el meu comentari és un comentari recurrent, podríem dir que des...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -