14.5 C
Pals
Dissabte, 27 abril 2024
- Publicitat -

Life Biorgest inverteix en la millora de la biodiversitat al Baix Empordà i finalitza els treballs demostratius

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest mes es finalitzen els treballs silvícoles rodals demostratius del Baix Empordà, unes intervencions repartides en quatre boscos de pi blanc a Torroella de Montgrí, dins del Parc Natural d’El Montgrí, les Medes i el Baix Ter.

A la fase inicial, es va fer un diagnòstic i al llarg dels darrers mesos s’han executat diferents treballs forestals, per la millora de la biodiversitat. Algunes actuacions són l’eliminació d’espècies exòtiques, l’increment de fusta morta, respectar una part dels arbres més grans o afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs, entre d’altres.

Aquestes feines formen part dels treballs silvícoles als 22 rodals demostratius del projecte Life Biorgest, unes intervencions repartides en zones boscoses de 10 comarques catalanes i 4 àrees d’Occitània, per la millora de la biodiversitat. Les finques demostratives es troben a la Selva, Barcelonès, Garrotxa, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Empordà, Maresme, Bages, Baix Llobregat, Osona, a més de les zones d’Occitània.

El projecte compta amb 6 altres rodals que s’han deixat evolucionar a dinàmica natural, als quals no s’ha realitzat cap actuació silvícola, servint així com a rodals de referència. Els 28 rodals demostratius són representatius dels boscos mediterranis, com les pinedes de pi blanc, els alzinars i les rouredes, i es troben en hàbitats forestals d’interès comunitari, inclosos en Xarxa Natura 2000.

El desplegament d’aquestes pràctiques, a banda de millorar la biodiversitat, també té l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar el medi amb una gestió forestal sostenible que eviti l’abandonament rural i permeti millorar la vitalitat dels boscos, perquè constitueixin un ecosistema ric i resilient a les condicions climàtiques adverses.

D’aquestes actuacions forestals que ara s’acaben se’n generaran un seguit d’indicadors socioeconòmics i de conservació de la biodiversitat per avaluar-ne l’èxit. Una de les eines és una nova versió de l’Índex de Biodiversitat Potencial (IBP), un instrument de suport a la planificació i la gestió forestal.
La fase final del projecte de millora de la biodiversitat als boscos mediterranis contempla la integració de les tècniques i mesures desenvolupades en les polítiques i normatives específiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis, així com la transferència als propietaris, gestors, empreses i administració forestal per tal de promoure la seva adopció i garantir-ne la continuïtat, ja que el projecte té una durada de 5 anys.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Clàudia Crehuet: “Amb la trobada d’autocaravanes volem promocionar el nostre entorn natural”

Aquest cap de setmana Santa Cristina d'Aro acull una trobada d'autocaravanes. L'objectiu és donar a conèixer el municipi i contribuir a la dinamització comercial i turística.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -