19.6 C
Pals
Diumenge, 13 juny 2021
- Publicitat -

Life Biorgest inverteix en la millora de la biodiversitat al Baix Empordà i finalitza els treballs demostratius

El més llegit

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Aquest mes es finalitzen els treballs silvícoles rodals demostratius del Baix Empordà, unes intervencions repartides en quatre boscos de pi blanc a Torroella de Montgrí, dins del Parc Natural d’El Montgrí, les Medes i el Baix Ter.

A la fase inicial, es va fer un diagnòstic i al llarg dels darrers mesos s’han executat diferents treballs forestals, per la millora de la biodiversitat. Algunes actuacions són l’eliminació d’espècies exòtiques, l’increment de fusta morta, respectar una part dels arbres més grans o afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs, entre d’altres.

Aquestes feines formen part dels treballs silvícoles als 22 rodals demostratius del projecte Life Biorgest, unes intervencions repartides en zones boscoses de 10 comarques catalanes i 4 àrees d’Occitània, per la millora de la biodiversitat. Les finques demostratives es troben a la Selva, Barcelonès, Garrotxa, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Empordà, Maresme, Bages, Baix Llobregat, Osona, a més de les zones d’Occitània.

El projecte compta amb 6 altres rodals que s’han deixat evolucionar a dinàmica natural, als quals no s’ha realitzat cap actuació silvícola, servint així com a rodals de referència. Els 28 rodals demostratius són representatius dels boscos mediterranis, com les pinedes de pi blanc, els alzinars i les rouredes, i es troben en hàbitats forestals d’interès comunitari, inclosos en Xarxa Natura 2000.

El desplegament d’aquestes pràctiques, a banda de millorar la biodiversitat, també té l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar el medi amb una gestió forestal sostenible que eviti l’abandonament rural i permeti millorar la vitalitat dels boscos, perquè constitueixin un ecosistema ric i resilient a les condicions climàtiques adverses.

D’aquestes actuacions forestals que ara s’acaben se’n generaran un seguit d’indicadors socioeconòmics i de conservació de la biodiversitat per avaluar-ne l’èxit. Una de les eines és una nova versió de l’Índex de Biodiversitat Potencial (IBP), un instrument de suport a la planificació i la gestió forestal.
La fase final del projecte de millora de la biodiversitat als boscos mediterranis contempla la integració de les tècniques i mesures desenvolupades en les polítiques i normatives específiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis, així com la transferència als propietaris, gestors, empreses i administració forestal per tal de promoure la seva adopció i garantir-ne la continuïtat, ja que el projecte té una durada de 5 anys.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Últimes notícies

Ràdio Capital 20 anys – Capítol 15: 2015

Hem repassat el bo i millor del 2015 amb la Mar Coll, en Miquel Curanta i en Marc Clapés.
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -