S’ha presentat un dels articles del volum 2018 de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà sobre plantes adventícies o ruderals, conegudes popularment com males herbes, que descobreix que tenen aplicacions beneficioses. En aquest sentit, l’enginyer agrari Maiku Negre, ha explicat al Supermatí de Ràdio Capital què són i en què consisteix aquest estudi.
Aquesta tipologia de plantes es creen en camps de cultiu i produeixen una sèrie d’incompetències però, els investigadors han determinat que també tenen altres aplicacions que podríem utilitzar en diversos sectors. Per exemple, l’agrònom, el medicinal i el gastronòmic. En concret, Maiku ha parlat que servirien per protegir el cultiu de plagues, que tenen propietats medicinals i que inclús, es poden utilitzar per donar aroma i sabor en plats culinaris.
L’estudi s’ha conformat amb el seguiment anual de les especies de plantes que han aparegut en el projecte d’horts del municipi Platja d’Aro. Doncs, Negre ha conformat l’informe conjuntament amb Míriam Ballesta, responsable del terreny.
PROJECTE D’HORTS URBANS AL BAIX EMPORDÀ
Maiku Negre també és responsable dels horts urbans del Baix Empordà. Un projecte que dinamitza els horts que s’han creat a diversos municipis de la comarca amb l’objectiu d’apropar-los a les persones que no hi estiguin tan vinculades.
Durant l’entrevista ha destacat que no només els podem trobar enmig de la ciutat sinó també a la perifèria dels municipis. De moment, ja n’hi ha a Palafrugell, Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i s’està començant a desenvolupar a Torroella de Montgrí i a Begur.
El projecte dinamitza els horts i donen formació a tots i totes els que hi col·laboren, als quals se’ls atribueix una parcel·la de conreu. Així doncs, des de l’organització es proporciona formació en agricultura ecològica, es dona suport en camp –en especial, respecte el cultiu– i s’actua d’acord que hi hagi un bon ambient de treball amb tots aquells qui hi participen.
Tot i així, esperen que des dels Ajuntaments es millori el sistema i la gestió d’aquest servei. Per una banda, respecte el perfil dels participants. Els treballadors i organitzadors del projecte esperen que s’aposti per la diversitat de persones, és a dir, de diferents edats, renta, origen, ètnia… Per altra banda, esperen que es millori el reglament per tal que es determini més explícitament els drets i deures dels quals hi participen.
Finalment, des de l’informatiu matinal de Ràdio Capital, vam aprofitar per preguntar a l’enginyer agrari sobre la balandre, la planta que va enverinar a tres ponis de la Bisbal. Doncs, va afirmar que es tracta d’una espècie tòxica i vistosa però, que és molt habitual trobar-la en la jardineria i zones verdes del municipi, ja que s’adapta estupendament a les nostres condicions de clima.
En aquesta línia, va explicar que el manteniment és barat i fàcil, degut al fet que no cal regar-la però, és cert que és vistosa i pot ser un perill també pels nens i nenes.
ESCOLTA L’ENTREVISTA SENCERA: