20.3 C
Pals
Dimarts, 27 setembre 2022
- Publicitat -

MAPA: El Baix Empordà no ha recuperat el poder adquisitiu d’abans de la crisi del 2008

El poder adquisitiu de la comarca disminueix un 6,3% respecte al 2007. Això es deu a que, mentre que la mitjana d’ingressos ha augmentat gairebé un 10%, l’índex de preus al consum ho ha fet més, amb un 16% . Es pot consultar el cas de cada municipi amb el mapa interactiu a continuació

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Baix Empordà és una de les comarques de Catalunya que, abans de la pandèmia, no havien recuperat el poder adquisitiu previ a la crisi del 2008. Això es deu a que els ingressos van créixer per sota la inflació entre el 2007 (abans de la crisi) i el 2018 (les últimes dades que es tenen). El poder adquisitiu de la comarca disminueix un 6,3% respecte al 2007. Mentre que la mitjana d’ingressos ha augmentat gairebé un 10%, l’índex de preus al consum ho ha fet més, amb un 16%. Així doncs, la inflació ha crescut més que els ingressos, i això és el que fa disminuir el poder adquisitiu.

Aquestes dades, recollides per NacióDigital, ofereixen un indicador orientatiu. Es calculen comparant la base imposable general de l’IRPF de la comarca (la mitjana d’ingressos) amb l’augment de l’IPC provincial (no hi ha dades del municipal o comarcal). D’aquesta manera, si l’IPC ha augmentat més que els ingressos, el poder adquisitiu disminueix, i viceversa. Com dèiem, això és el que ha passat al Baix Empordà. Això es deu a que els ingressos de la ciutadania van augmentar un 9,9%, però l’IPC va créixer més, un 16,2%. Així doncs, la inflació hi ha crescut més que els ingressos registrats. 

A nivell municipal, molts dels municipis han perdut poder adquisitiu. Els més afectats són municipis petits com Parlavà o Mont-Ras, on el poder adquisitiu ha disminuït més d’un 20%, o Palau-Sator amb una baixada del 14%. Això també es deu a que són municipis on al 2007 la ciutadania tenia una mitjana d’ingressos elevada que ha disminuït en els últims anys. Tot i això, el poder adquisitiu també ha disminuit a municipis més grans com Palafrugell, Santa Cristina d’Aro o Torroella de Montgrí, tot i que amb baixades d’entre el 5 i el 10%. 

I per una altra banda, també hi ha alguns municipis on el poder adquisitiu ha augmentat (els de color groc clar al mapa). Aquests solen ser llocs on les rendes de la ciutadania eren més baixes al 2007, de manera que han incrementat més notablement. Entre aquests hi ha per exemple La Bisbal d’Empordà, Verges o Ullastret. 

Fent ‘clic’ sobre un municipi apareixeran: la variació de la base imposable general de l’IRPF entre el 2007 i el 2018, la variació de l’IPC entre el 2007 i el 2018 i, finalment, la variació del poder adquisitiu del municipi entre 2007 i 2018. D’aquesta manera, apareixen en vermell els municipis on el poder adquisitiu ha disminuït més d’un 9%, mentre que els llocs on el poder adquisitiu ha augmentat apareixen de color groc clar. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Els investigadors de la Fundació Alive no troben pops adults a les badies de Pals i Roses

Els experts atribueixen la situació, que volen continuar analitzant, al canvi climàtic i als propis cicles de l'espècie
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -