12.2 C
Pals
Dijous, 25 febrer 2021

MAPA: El Baix Empordà no ha recuperat el poder adquisitiu d’abans de la crisi del 2008

El poder adquisitiu de la comarca disminueix un 6,3% respecte al 2007. Això es deu a que, mentre que la mitjana d’ingressos ha augmentat gairebé un 10%, l’índex de preus al consum ho ha fet més, amb un 16% . Es pot consultar el cas de cada municipi amb el mapa interactiu a continuació

El més llegit

Calonge i Sant Antoni no tindran policia local durant la nit davant les protestes

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha decidit deixar al descobert el servei durant les nits de la Policia Local i només cobrir els torns de dia davant le protestes de la setmana passada, segons ha informat el Diari de Girona.

El turisme britànic podrà tornar a la Costa Brava aquest estiu, segons Boris Johnson

Des del Grup Costa Brava Centre reben la notícia satisfactòriament, però reclamen que necessiten que la informació els arribi abans i l'obertura de fronteres, tan nacionals com internacionals.

El CSIF demanda l’ajuntament de St. Feliu de Guíxols

La Central Sindical Independent i de Funcionaris ha actuat per defensar un funcionari a qui no se li reconeix la tasca de suplència

Alumnes que lluiten contra el canvi climàtic des de les aules

Els alumnes de 1r d'ESO de l'escola Prats de la Carrera de Palafrugell estan desenvolupant un projecte que té de lema 'El mar comença aquí'. Volen conscienciar la població sobre la importància de cuidar el medi ambient i no llençar brossa pel vàter o pels embornals.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

El Baix Empordà és una de les comarques de Catalunya que, abans de la pandèmia, no havien recuperat el poder adquisitiu previ a la crisi del 2008. Això es deu a que els ingressos van créixer per sota la inflació entre el 2007 (abans de la crisi) i el 2018 (les últimes dades que es tenen). El poder adquisitiu de la comarca disminueix un 6,3% respecte al 2007. Mentre que la mitjana d’ingressos ha augmentat gairebé un 10%, l’índex de preus al consum ho ha fet més, amb un 16%. Així doncs, la inflació ha crescut més que els ingressos, i això és el que fa disminuir el poder adquisitiu.

Aquestes dades, recollides per NacióDigital, ofereixen un indicador orientatiu. Es calculen comparant la base imposable general de l’IRPF de la comarca (la mitjana d’ingressos) amb l’augment de l’IPC provincial (no hi ha dades del municipal o comarcal). D’aquesta manera, si l’IPC ha augmentat més que els ingressos, el poder adquisitiu disminueix, i viceversa. Com dèiem, això és el que ha passat al Baix Empordà. Això es deu a que els ingressos de la ciutadania van augmentar un 9,9%, però l’IPC va créixer més, un 16,2%. Així doncs, la inflació hi ha crescut més que els ingressos registrats. 

A nivell municipal, molts dels municipis han perdut poder adquisitiu. Els més afectats són municipis petits com Parlavà o Mont-Ras, on el poder adquisitiu ha disminuït més d’un 20%, o Palau-Sator amb una baixada del 14%. Això també es deu a que són municipis on al 2007 la ciutadania tenia una mitjana d’ingressos elevada que ha disminuït en els últims anys. Tot i això, el poder adquisitiu també ha disminuit a municipis més grans com Palafrugell, Santa Cristina d’Aro o Torroella de Montgrí, tot i que amb baixades d’entre el 5 i el 10%. 

I per una altra banda, també hi ha alguns municipis on el poder adquisitiu ha augmentat (els de color groc clar al mapa). Aquests solen ser llocs on les rendes de la ciutadania eren més baixes al 2007, de manera que han incrementat més notablement. Entre aquests hi ha per exemple La Bisbal d’Empordà, Verges o Ullastret. 

Fent ‘clic’ sobre un municipi apareixeran: la variació de la base imposable general de l’IRPF entre el 2007 i el 2018, la variació de l’IPC entre el 2007 i el 2018 i, finalment, la variació del poder adquisitiu del municipi entre 2007 i 2018. D’aquesta manera, apareixen en vermell els municipis on el poder adquisitiu ha disminuït més d’un 9%, mentre que els llocs on el poder adquisitiu ha augmentat apareixen de color groc clar. 

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El Consell Comarcal impulsa nous convenis d’arquitectura pels ajuntaments més petits

Aquest nou servei dona cobertura a aquells consistoris que, per la seva petita dimensió, no disposen d’oficines tècniques pròpies.

Altres notícies