Parlem amb la cap de llista de la CUP per Girona per les eleccions generals d’enguany, Mireia Vehí, perquè ens avanci alguns detalls de la seva candidatura per aquest 23 de juliol. Cal recordar que durant l’última legislatura, la CUP ha treballat amb dos diputats al Congrés.
En primer lloc, Vehí afirma que la seva formació està contenta amb la feina feta a Madrid al llarg d’aquests 4 anys. Però, declara que ha sigut una feina de denúncia i reivindicació, “d’aixecar la veu contra les injustícies i contra el paper que han fet el govern del PSOE i Unides Podem”. El seu partit resumeix el paper del govern espanyol en aquesta legislatura com a “conservador en aquelles qüestions fortes de l’Estat”. Sobretot, assenyalen la falta de valentia de la política econòmica.
La seva formació va a Madrid amb la idea de guerra ideològica: “A fer una defensa política dels drets del nostre poble, la denúncia del capitalisme d’espiadat que ens empobreix i la denúncia també d’una crisi ecològica i climàtica que el govern més progressista de la història està ignorant”. Aquestes problemàtiques són les que impacten directament a les comarques gironines i el Baix Empordà per Mireia Vehí.
Per això, creu que la clau és la sobirania, ja que tot i ser “el govern més progressista que pot tenir Espanya, tot així les mancances han sigut moltíssimes”. I, plantegen el referèndum com a eina per poder legislar pel “nostre poble”. A més, comenta que una de les estratègies conjuntes que haguessin pogut fer els partits independentistes en aquesta legislatura, hagués pogut ser defensar això.
D’altra banda, en l’àmbit de defensa de la llengua catalana, Mireia Vehí apunta que hi ha “una guerra dels jutges espanyols i de l’extrema dreta espanyolista i dreta espanyolista contra aquesta”. De fet, apunta que és “una guerra que el PSOE i Unides Podem està deixant que passi perquè no estan plantant cara”.
Finalment, a l’hora de pactar, la candidata comenta que la seva formació ha “estirat la mà a l’independentisme perquè es pari la dreta i l’extrema dreta”, però no regalaran res, només ho faran per defensar els drets del que elles indiquen com el ‘nostre poble’. En aquest sentit, buscaran que: “Les nostres institucions puguin governar per la nostra gent de forma molt més garantista del que ho fan les espanyoles”.