17.8 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

Alerta màxima per altes temperatures, aquest dimarts

Al Baix Empordà es podrien assolir temperatures de 38 graus, accentuades pel vent de Garbí que bufarà durant el dia

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Meteocat ha emès un avís d’alerta màxima de calor per al dimarts, classificant-ho amb un nivell d’alerta 6 de 6. Al Baix Empordà es podrien assolir temperatures de 42 graus, accentuades pel vent de Garbí que bufarà durant el dia.

Des de fa dies, l’estiu i la calor s’han instal·lat a Catalunya, però aquest dimarts s’espera un augment significatiu de la temperatura, que podria establir nous rècords no només al nostre país, sinó també en altres zones del sud d’Europa. És per això que el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat aquest avís de perill de calor des de les 8 del matí fins a les vuit del vespre.

Durant aquest dimarts, s’estima que les temperatures podrien superar les registrades fa només una setmana, quan alguns punts de Ponent van arribar als 41 graus. En aquesta ocasió, la majoria de comarques de Catalunya (inclosa la comarca del Baix Empordà) es veuran afectades per valors extrems, i les condicions són molt favorables per arribar a temperatures de 42 i 43 graus, amb punts puntuals que podrien arribar als 44 graus.

Existeix la possibilitat d’establir un rècord històric de calor a Catalunya, aquest dimarts. Les circumstàncies ho fan possible: una massa d’aire càlid de primera categoria, amb temperatures fins a 10-12 graus per sobre de la mitjana en altitud, absència de nuvolositat, persistència de la calor i vent de garbí a les comarques gironines. Cal recordar que el rècord oficial de temperatura a Catalunya és de 43,8 graus, registrat a Alcarràs el juny de 2019.

Conseqüències de la calor extrema

Els experts en salut han identificat diversos problemes associats amb l’augment de les temperatures, incloent-hi els següents:

  • Esgotament: suor excessiva, la respiració accelerada i la pulsió feble són símptomes alarmants que poden indicar un esgotament calorífic imminent.
  • Deshidratació: Quan l’organisme no pot reemplaçar adequadament els líquids i minerals perduts a causa de l’evaporació de la suor, la deshidratació esdevé un perill real.
  • Cop de calor: Aquesta és una condició greu que es caracteritza per una temperatura corporal anormalment alta, mal de cap intens, nàusees i altres símptomes inquietants.
  • Rampes musculars: L’activitat física intensa i les altes temperatures poden causar espasmes i dolors musculars extremadament incòmodes.
  • Erupcions cutànies: La irritació de la pell provocada per l’excés de suor pot conduir a molestes erupcions cutànies.

Consells per protegir-vos

  • Controlar la temperatura: Utilitzeu recursos de climatització adequats, com ventiladors i aire condicionat, per mantenir una temperatura òptima a l’interior dels espais. A més, ventilar les habitacions durant la nit pot ajudar a refrescar l’ambient.
  • Evitar l’exposició directa al sol: Utilitzeu barrets o gorres per protegir-vos dels raigs solars, i opteu per roba lleugera i transpirable. Cerqueu sempre zones d’ombra per refugiar-vos de l’escalfor asfixiant.
  • Reduir l’activitat física: Durant les hores més caloroses del dia, és aconsellable limitar l’esforç físic excessiu, ja que això pot augmentar el risc de patir problemes relacionats amb el calor.
  • Mantenir-se hidratat i controlar l’alimentació: Beure líquids amb freqüència és fonamental per compensar la pèrdua de fluids. A més, seguir una dieta equilibrada i evitar aliments pesats i greixosos pot ajudar a mantenir el cos fresc i enèrgic.

Amb l’aplicació d’aquestes mesures preventives, es pot reduir de manera significativa l’impacte negatiu que el pic de calor pot tenir sobre la salut. Mantingueu-vos vigilants, seguiu aquests consells i assegureu-vos de gaudir d’un estiu segur i ple de benestar.

Utilitzeu els refugis climàtics

Es tracta d’equipaments i instal·lacions dels Ajuntaments o la Generalitat distribuïts arreu de la comarca per oferir un espai fresc a totes aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa seva.

El 2004 es va posar en marxa per primera vegada el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS). Des d’aquell moment, es posa en funcionament cada any durant els mesos d’estiu.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Bizarrap/Bizapop anuncia la sessió 57 en un extens vídeo

Aquesta mateixa setmana Bizarrap canviava el seu nom d’Instagram pel de Bizapop, fet que feia entreveure que ben aviat arribaria una nova cançó, que semblava que podria ser amb algun/a artista pop. Ara s’ha confirmat que el 4 d’octubre arribarà la sessió 57, tot i que de moment es manté el misteri de qui serà
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -