17.8 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

El Museu d’Història de la Joguina de Sant Feliu es trasllada i deixa la casa Vilaret

Tomàs Pla, propietari i fundador del Museu d'Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, ha decidit canviar d'aires i traslladar la seu del museu més a prop del mar. Un primer pas es va fer el 2020, quan es va posar en venda la casa modernista que hi ha al final de la Rambla. Ara, arriba el tancament del Museu d'Història de la Joguina el pròxim 3 de setembre

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La casa Vilaret fa 23 anys que acull la col·lecció de joguines més extensa del Baix Empordà. Tomàs Pla, propietari i fundador del Museu d’Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, ha decidit d’ubicació i traslladar la seu del museu més a prop del mar. Un primer pas es va fer el 2020, quan es va posar en venda la casa modernista que hi ha al final de la Rambla, la casa Vilaret. Ara, arriba el tancament del Museu d’Història de la Joguina el pròxim 3 de setembre.

“Deixo Can Vilaret en bones mans”, explica Tomàs Pla, que ha aconseguit vendre la casa que porta el número 50 de la Rambla. La nova seu es troba només a uns metres, al número 14 de la Rambla. I tot i el tancament temporal del Museu, Pla espera poder inaugurar el nou espai pels volts de Setmana Santa. Hi haurà només una excepció per Nadal. “Tampoc vull deixar als més petits sense poder donar la carta als reis, per això, per Nadal obrirem una de les sales del nou Museu perquè els Reis puguin rebre totes les cartes dels nens i nenes”, explica Tomàs Pla.

Una nova ubicació pel museu

“Ens acostem al mar, però ens quedem a la mateixa vorera”, apunta Tomàs Pla. El propietari del Museu reconeix que “pensant en la jubilació” volia deixar “el tema resolt”. Com que no té familiars directes, la intenció de Tomàs Pla és conservar el seu llegat i deixar-lo al municipi.

El trasllat no serà una tasca fàcil. S’han de moure entre unes 2.000 i 2.300 joguines i altres objectes cap al nou local. “Espero poder exposar-hi més peces”, reconeix Pla. Al nou edifici hi preveu col·locar unes 4.000 o 5.000 peces, duplicant així les que hi ha actualment exposades. I tot i que el nombre de sales es reduiran al nou espai, Tomàs Pla apunta que hi ha molt més espai en cada estança.

Tomàs Pla ha fet un avançament del què es podrà veure en la nova localització. A part de poder gaudir de les joguines de finals del segle XIX i de principis del segle XX, també hi podrem trobar ninots de Madleman amb ambientacions fetes a escala; joguines de fusta, plom o xapa; sense oblidar els jocs de taula o les maquetes de tren. Detalla, també, que la gran maqueta de tren que ara hi ha exposada en una de les parets del museu està previst que es pugui veure de manera completa, “amb uns vidres l’encerclarem perquè els visitants puguin apreciar-ne tots els detalls”, explica Pla.

Maqueta actual del tren al Museu d'Història de Catalunya
Maqueta actual del tren al Museu d’Història de Catalunya

El propietari del Museu afronta aquest trasllat de manera positiva. Una de les raons és que es podran veure moltes més joguines i objectes dels que hi ha actualment exposats. Tomàs Pla compta amb una col·lecció que supera les 10.000 peces, moltes de les quals té guardades o pendents de restaurar. “Sempre va bé fer canvis”, reconeix el propietari, i afegeix, “hem gaudit molt de la casa Vilaret però a vegades la gent que visitava el Museu es fixava més en la bellesa de la casa que en les mateixes joguines”.

Més de 23 anys d’història

“L’any que vaig fer la inauguració s’havien d’obrir dos museus més abans que el meu i, avui en dia l’únic que està en funcionament és el Museu d’Història de la Joguina”, explica Tomàs Pla. El propietari es va instal·lar a Sant Feliu de Guíxols cap a finals dels anys 90 pel vincle familiar que hi tenia. Finalment, el Museu va obrir les seves portes l’11 d’agost del 2000.

Tomàs Pla ja ha parlat amb els nous propietaris i està segur que conservaran tots els elements necessaris per mantenir l’essència modernista de l’edifici. Fins al passat mes de gener al Museu hi havia una cafeteria que no reobrirà en el nou espai. “Tenir una cafeteria porta més feina de la que sembla, tot i que m’ha agradat molt”, reconeix Tomàs Pla. “Així podré dedicar més temps a restaurar i mantenir les joguines que tinc de la col·lecció. Tinc moltes joguines que estan esperant passar per les meves mans”, apunta Pla.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Bizarrap/Bizapop anuncia la sessió 57 en un extens vídeo

Aquesta mateixa setmana Bizarrap canviava el seu nom d’Instagram pel de Bizapop, fet que feia entreveure que ben aviat arribaria una nova cançó, que semblava que podria ser amb algun/a artista pop. Ara s’ha confirmat que el 4 d’octubre arribarà la sessió 57, tot i que de moment es manté el misteri de qui serà
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -