9 C
Pals
Dilluns, 9 Desembre 2019

No al museu Thyssen?

El més llegit

Nova edició de l’Aplec de Santa Llúcia de l’Arboç

Els Amics de Santa Llúcia han recordat l’Arcadi Piferrer un dels principals artífexs de la recuperació de l’Aplec recentment traspassat

La Bisbal encén els llums de Nadal amb el grup bisbalenc Yes! The Music

La Bisbal d'Empordà ja ha encés els llums de Nadal. Aquest cap de setmana s'ha donat el tret de sortida a les festes nadalenques amb la Gran Encesa de Llums de Nadal

Malestar per les inundacions al carrer Marquès de Cruïlles

Veïns i veïnes de la zona afirmen portar "13 anys en aquesta situació" i demanen explicacions al consistori que, segons avança el Diari de Girona, les donarà demà

1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents participen en la X Trail Ardenya de Santa Cristina

Un total de 1.351 atletes de 9 nacionalitats diferents han participat avui en les quatre distàncies (50Km, 32Km, 15Km i marxa10Km) de la Trail Ardenya de Santa Cristina d’Aro, que organitza l’Associació Esportiva Matxacuca. Aquesta és la segona vegada, de les 10 edicions de la prova atlètica, en què s’ha superat el miler de participants

Se celebra la tercera Gala Solidària a favor de la lluita contra el càncer a Palamós

Palamós ha celebrat aquest diumenge la tercera Gala Solidària a favor de la lluita contra el càncer
Avatar
Miquel Curanta
Sóc de Pals.

La CUP de Sant Feliu de Guíxols ha emès un comunicat en el que rebutja el Museu Thyssen per a la ciutat. Diuen que el projecte s’ha gestat de manera opaca, sense pla de viabilitat ni estudis d’impacte econòmic. Diuen que els beneficis es privatitzen i les pèrdues se socialitzen. També diuen que mai s’ha consultat al poble si s’està disposat a assumir els set milions de cost i que està encarat a reforçar el model turístic actual que reverteix el seu benefici en pocs. També expliquen que representa un model de cultura elitista, que no volen que es desmantelli el museu d’història de la ciutat i que s’ha de potenciar més el model de cultura popular i associatiu, per acabar afirmant que el poble es posaria al servei de la família Thyssen.

El comunicat està escrit amb la retòrica habitual de la CUP i conté certes expressions, que jo crec que es poden subscriure per part del 90% de la població mundial. Això de la necessitat de repartir la riquesa, la no socialització de les pèrdues d’un projecte privat, la necessitat de transparència, etc… però al meu entendre, comet un error quan per defensar un tipus de cultura, necessiten atacar-ne un altre.

D’entrada, no em sembla que una col·lecció d’obres d’art (al marge de qui en sigui el propietari) hagi de ser titllat de cultura elitista. L’accés als museus (que certament podria ser més econòmic) no és especialment car al nostre país i no crec que sigui qüestionable, que el recinte on s’han d’exhibir aquestes peces, ha de respondre a unes característiques concretes i això, no cal dir-ho, costa diners. Es podria plantejar que l’Ajuntament, sigui el propietari d’aquestes peces (o unes altres) i munti la seva pròpia col·lecció prescindint de la baronessa, però em temo que els 7 milions anunciats no donarien ni pels marcs.

És positiu tenir una col·lecció així a l’Empordà? Clarament, sí! És necessari? Doncs no ho sé, però a l’Empordà ja fa massa temps que l’economia del turisme és tan omnipresent que afirmar que el Thyssen només atraurà les elits és tan agosarat com incomplert. Altra cosa és que es vulgui fer una esmena a la totalitat del model econòmic de casa nostra, però llavors, el que calen són propostes que substitueixin un model que s’està potenciant i que busca atraure cada vegada més gent amb més poder adquisitiu. Així doncs, si el que es planteja és aquesta esmena, potser cal començar a qüestionar restaurants amb estrella, hotels amb 5 estrelles, carreteres de 2 carrils per sentit i totes aquelles actuacions encaminades a posar “guapa” la ciutat per agradar al turisme.

Per altra banda, que hi hagi un equipament com aquest no hauria de ser incompatible amb un Museu d’Història de la Ciutat (al que em temo que no hi va massa gent de la mateixa ciutat) o amb un teixit cultural i associatiu ric, recolzat per l’administració pública i sobretot per una ciutadania que tendeix a quedar-se més a casa veient sèries de Netflix, que no pas sortint a les places o als museus, però això ja són figues d’un altre paner.

Si per allotjar el Thyssen, cal desmantellar equipaments locals útils i propers, cal denunciar-ho. Si la gestió no s’ha fet amb transparència també cal denunciar-ho, però com he dit al principi, no em sembla que per defensar un equipament o un model, s’hagi de fer per la via de l’atac a un altre.

Últimes notícies

Petit incendi en un restaurant de Palafrugell provoca intoxicació de fums a una empleada

L'incendi ha començat a l'armari sota la pica de la barra del restaurant, ha cremat una canonada i ha provocat l'inundació del local

Supermatí 09 desembre 2019

Escolta aquí l'informatiu d'aquest dilluns

Parlem del monarca de la Bisbal?

Al seu comentari d'avui, l'Adrià Pujol explica com el conegut com a Monarca de la Bisbal deu viure tranquil a la capital, mentre celebra que les proves d'ADN certifiquin el 99,9% de coincidència amb el rei emèrit.

Matí força assolellat i tarda amb Tramuntana i nuvolades

Matí força assolellat amb tempeartura mínima al voltant dels 4ºC i màximes de fins a 17ºC. A la tarda els núvols guanyaran terreny juntament amb l'increment de la Tramuntana.

A les Portes de Troia – 8 desembre 2019

Nova edició del programa d'història de Ràdio Capital.

Més notícies