17.1 C
Pals
Dimarts, 7 maig 2024
- Publicitat -

Noemí Osorio: “el festival FlamenGi vol trencar amb els estigmes del flamenc”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Noemí Osorio: "el festival FlamenGi vol trencar amb els estigmes del flamenc"
Loading
/

El festival de flamenc de Girona, FlamenGi, celebra el seu cinquè aniversari aquest mes de novembre. La festa arrencarà el pròxim 10 de novembre a Girona i acabarà el dia 26 també a la capital de les comarques gironines. Per parlar-nos més de la programació i les activitats, al Supermatí d’ahir ens va visitar la directora del festival, Noemí Osorio.

La programació oferirà tres caps de setmana farcits d’activitats a Girona, com cada edició, i també a Banyoles i Figueres. Enguany, com a novetat també s’instal·laran a altres ciutats, com Blanes, Celrà i la Bisbal D’Empordà. Entre els caps de cartell més importants es troben la ballarina Rocío Molina, la cantant Alba Molina i l’exmembre de la formació Ketama, Josemi Carmona.

També hi figuren noms molt coneguts dins l’art flamenc, com són l’artista internacional Rocío Molina i la guanyadora del premi nacional de dansa de l’any passat, Anna Morales i la ballarina Leonor Leal. Aquests tres noms tenen una gran importància a l’edició d’enguany, que s’ha fet una aposta molt forta per la dansa. “Les tres dones que portem són figures que transgredeixen aquesta línia del flamenc tradicional, amb essència i tècnica però que han buscat el seu espai amb una barreja d’altres discilplines, com el contemporani”, va explicar Osorio.

També passaran per l’escenari noms més coneguts i estimats a Girona, com El Cigarrito de Después i Sed de Rumba. Aquests són uns quants dels molts noms que aniran passant per l’escenari en aquesta edició.

La inauguració es farà aquest dissabte. Durant aquest cap de setmana podrem trobar diferents activitats com masteclass o un dinar popular. Entre elles també l’exposició de flamenco pop, “Una revolución gitana”. El fil conductor d’enguany, explica Osorio, és la importància del mastissatge per la creació del flamenc i la influència que han tingut diferents ètnies i persones i cultures, perquè el flamenc sigui com el coneixem. “És una clara mostra de tot això”. Es tracta de l’exposició més gran de vinil de l’època dels anys 60,70 i 80.

FlamenGi busca en aquesta edició fer arribar al públic aquesta dansa tradicional. “Fem moltes activitats de participació perquè la gent vagi impregnent-se del flamenc i que el descobreixi”. Al programa d’aquest any mostra el flamenc més tradicional però també el flamenc més vanguardista, amb estils fusionats, així com està succeïnt sobretot al món de la dansa clàssica.

L’últim dia del festival, el 26 de novembre, se celebra el dia de l’entrada del poble gitano a Catalunya. Per celebrar-ho, des del festival han decidit homenatjar al poble gitano, amb un gran ventall d’activitats ja que aquest fet “és una gran representació del flamenc que coneixem avui en dia”, afirma Osorio.

El festival busca apropar-se als aficionats i als curiosos que busquen una nova experiència amb aquesta disciplina. “Amb el Flamengi intentem crear una nova generació de nous públics en un indret on a priori no hi ha una afició excessiva com en altres regions”, va dir Osorio. “Deixar-se portar i obrir la ment i veure que el flamenc no és sempre el que tenim al cap”.

Tota la programació es pot consultar a la pàgina web del festival.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios