Sílvia Paneque: “És moment d’arribar a grans acords per avançar de manera conjunta a Catalunya”

- Publicitat -

S’acosten les eleccions pel proper 12 de maig al Parlament de Catalunya i per parlar dels projectes a les comarques gironines i, concretament, al Baix Empordà ens visita la cap de llista a les eleccions per les comarques gironines del Partit Socialista de Catalunya, Sílvia Paneque.

La cap de llista per Girona pel PSC ha fet una valoració molt positiva de les actuacions que ha fet la seva formació durant aquesta legislatura. “Ens vam constituir com a Govern alternatiu i cadascun dels diputats i diputades teníem temes específics per fer seguiment i presentar propostes”, explica Sílvia Paneque. Gràcies a aquesta gestió, la candidata considera que han aconseguit ser propositius i no fer únicament crítica de l’actuació de Govern.

Propostes en clau gironina

Sílvia Paneque reconeix que ara mateix, però, hi ha grans temes que cal treballar a nivell català i, a més, en clau gironina. Aquesta voluntat de treballar sobre les comarques gironines, tal com apunta la candidata, neix de la intenció de ser propers al territori i, a més, conèixer les necessitats del territori. Si bé és cert, que hi ha algunes necessitats de comarques gironines que es poden aplicar a nivell català. Però n’hi ha d’altres que solen ser més específiques, tal com apunta Paneque.

Per això, la candidata posa d’exemple dues propostes del Partit Socialista de Catalunya. Una d’elles és l’aposta per augmentar les inversions en el cos de Mossos d’Esquadra i en les polítiques de videovigilància. “El nostre compromís amb Mossos d’Esquadra és d’un augment de 540 Mossos d’Esquadra cada any, en els propers 4 anys”, explica Paneque. I, d’altra banda, en l’àmbit d’habitatge, el PSC fa una aposta per augmentar el parc d’habitatge públic i rehabilitar edificis perquè puguin ser habitables.

Com deia la candidata, hi ha altres temes que són més específics. Un d’ells és la creació de l’Hospital Josep Trueta. “És una obra que cal executar de manera immediata, per poder donar servei a les comarques gironines”, apunta la candidata. A més, destaca el valor econòmic que suposa aquesta infraestructura pel territori.

També ha volgut destacar la falta de diverses infraestructures a la zona del Baix Empordà que ens permetrien connectar amb altres punts econòmics del tot rellevants a comarques gironines. “A part de connectar millor les línies d’autobús, cal parlar de poder desenvolupar el projecte de tren-tram a la zona de la Costa Brava”, apunta Sílvia Paneque.

Sílvia Paneque destaca que en aquests pressupostos ja hi havia una partida destinada a estudiar aquest projecte del tren-tram. I, destaca, que una de les voluntats de la formació és veure si aquesta iniciativa és viable en una zona com la de la Costa Brava.

Sequera

Fa gairebé tres anys que a comarques gironines estem convivint amb aquesta sequera. Sílvia Paneque apunta que la seva formació “va advertir” al Govern que calia aplicar el pla especial de sequera perquè les reserves aguantessin encara més. Els diversos estudis ja alertaven que la pluviometria s’aniria reduint en els propers anys i que a la conca mediterrània els períodes de sequera serien cada cop més intensos.

“Hi ha hagut una manca de planificació i lideratge per generar infraestructures d’oferta”, explica la candidata. Per això, creu que en el seu moment s’haurien d’haver desenvolupat projectes com la dessaladora de la Tordera, l’aigua regenerada del Besòs, entre altres projectes que no s’han desenvolupat o que s’estan desenvolupant durant els darrers mesos. “Llavors hi ha hagut una sequera d’infraestructures, no hi ha hagut nova oferta d’aigua. I això ha fet que haguem d’arribar, lamentablement, a aquesta situació d’emergència a l’Empordà”, apunta Paneque. I lamenta que els grans damnificats hagin estat els pagesos i ramaders del sector primari.

“Hem d’entendre que el cicle de l’aigua i la pluviometria no estan tan lligats”, explica la candidata. A més recorda que l’Agència Catalana de l’Aigua, que ara depèn de la Generalitat, compta amb 600 MEUR de romanents. Per això, remarca que cal fer inversió en aquest sector.

El Macroparc Eòlic a Roses

Un dels projectes que ha portat més controvèrsia en els darrers mesos és la instal·lació del Macroparc Eòlic Marí al Golf de Roses. Hi ha diversos agents del territori que s’hi mostren contraris. “Entenem el rebuig que generen aquest tipus d’instal·lació al territori”, admet Paneque, “però cal recordar que Catalunya es troba a la cua d’Europa quan parlem d’energies renovables”. Per això, considera que cal aplicar més polítiques per descarbonitzar aquest sector.

Sílvia Paneque apunta que aquesta manca d’energies renovables al territori és un problema. Per això, reconeix que hi ha diverses maneres de poder implementar aquest tipus d’energies renovables al territori. La candidata destaca que ja s’han fet estudis per mirar quin impacte té l’eòlica marina sobre el medi.

Pactes

Sílvia Paneque admet que des del PSC no han tancat la porta a formar pactes de govern. L’única línia vermella és amb els partits d’extrema dreta com Aliança Catalana i VOX. “Salvador Illa ja ha dit en múltiples ocasions que davant la complexitat del moment geopolític, o sigui en general, a nivell mundial, a nivell europeu i davant els grans reptes que tenim com a país a Catalunya, nosaltres pensem que és moment d’iniciar una nova transició o etapa a Catalunya on tots plegats puguem trobar grans consensos per avançar”, apunta la candidata.

Paneque destaca que durant aquests deu anys hi ha hagut “una pèrdua d’oportunitats”. Tot i això, la formació no es tanca a arribar a acords amb els partits que no impulsin polítiques d’extrema dreta i avançar en aquells àmbits on es puguin assolir acords.

- Publicitat -