20.9 C
Pals
Dilluns, 19 maig 2025
- Publicitat -

Una empordanesa recull 101 refugis catalans per “acostar la muntanya a la ciutadania de forma sostenible”

Des de fa pocs dies, a les estanteries de les llibreries catalanes s’hi pot trobar ‘101 refugis de muntanya de Catalunya’. Es tracta del primer llibre de l’autora osonenca, establerta a Palamós, Laura Masó i és un recull de refugis que Masó ha documentat amb tota la informació i que estan repartits arreu del territori, des dels Pirineus orientals fins als Ports de Beseit. La idea ha estat fer una “actualització” d’aquests allotjaments que hi ha repartits pel país i “valorar” la seva funció. A més, també pretén “descobrir espais no massificats” i acostar la muntanya i la natura “de forma sostenible”. “No volem que tothom vagi a fer la Pica d’Estats, com està passant fins ara, sinó que hi ha altres iniciatives”, explica.

“Els refugis són una peça clau a l’hora de descobrir la muntanya”. Són paraules de Laura Masó després de fer una radiografia a 101 d’aquests allotjaments que hi ha repartits arreu de Catalunya, si bé no hi són tots. Alguns dels que ha documentat ja els coneixia i la resta els ha visitat per poder escriure ‘101 refugis de muntanya’, el seu primer llibre i que no vol que es vegi com una guia per portar a la motxilla, sinó com un element de consulta previ i de planificació per a aquelles persones que volen anar a passar uns dies a la muntanya. Masó assenyala que un dels objectius també és “acostar la muntanya a la ciutadania de forma sostenible”. En aquest sentit, l’autora explica que el llibre descobreix refugis que estan en zones no massificades.

De fet, Masó lamenta que hi ha “molts territoris desconeguts” on la gent no va i, en canvi, hi ha zones del país que estan “saturades” perquè s’han creat circuits turístics. Un d’aquests espais és la Pica d’Estats, que ha vist com el nombre de persones que hi anava s’ha “multiplicat” els darrers anys fins a formar-se cues al cim per fer-se la foto amb la creu.

A més, ‘101 refugis de muntanya de Catalunya’, editat per Efadós, explica les característiques de l’allotjament, si és lliure o si és privat i qui el gestiona. També proposa dues rutes des de cadascun d’ells, de dificultat diversa i explica quin és l’entorn. Tot plegat recollit en una fitxa on també s’indiquen els serveis i la història de cada refugi. A més dels privats i els lliures, també hi ha documentats els anomenats d’emergència que són els que gestiona la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Al llibre també s’hi pot consultar les normes que hi ha de cada un dels refugis.

Consciència amb la natura

Masó reconeix que a través del llibre també vol generar “consciència” entre la ciutadania que vol gaudir de la natura. “La voluntat és que la gent s’apropi a la muntanya, però sempre des del respecte, la tranquil·litat i les bones pràctiques”, explica l’autora. En aquest sentit, Masó vol que també serveixi per descobrir les “moltes iniciatives” que tiren endavant els refugis, “des d’un que ha recuperat una casa en un poble abandonat a aquells que són de molt difícil accés i proposen rutes per arribar-hi”.

“El que sí que me n’he adonat fent aquest llibre és que els nous refugis tenen tots cada vegada una mirada de sostenibilitat i respecte a l’entorn i a desenvolupar el territori i no pas tant en ser un producte turístic”, conclou Masó.

Calonge inaugura el nou Punt d’Informació Turística al Centre Cultural Colònica

Obre el nou Punt d’Informació Turística de Calonge, dins el Centre Cultural Colònica

Aquest dissabte 19 d’abril s’obrirà al públic el nou Punt d’Informació Turística de Calonge. El nou espai s’ha habilitat al Centre Cultural Colònica, situat a l’antiga escola de les Germanes Carmelites, al carrer Major. L’Ajuntament ha triat aquest emplaçament per centralitzar la promoció turística, el món del vi i la gastronomia local.

Amb l’obertura, l’equipament vol posar en valor els principals atractius culturals i patrimonials del municipi. Durant el cap de setmana de Setmana Santa i el dia de Sant Jordi, el punt estarà obert de dos quarts d’onze del matí a dos quarts de dues del migdia, i de dos quarts de cinc a vuit del vespre.

A més, aquest dissabte, coincidint amb el Mercat Medieval, s’obrirà al públic la capella de les Germanes Carmelites, connectada amb el Centre Cultural per dues grans obertures. En aquest espai s’hi celebraran tres concerts de música de cambra.

El projecte d’adequació del Centre Cultural Colònica es desenvolupa en dues fases. La primera, que ja està a punt d’estrenar-se, inclou el nou punt turístic i un espai dedicat al vi, amb l’exposició que fins ara es trobava al Centre d’Interpretació del Vi. També s’hi preveu una sala immersiva que s’estrenarà a partir del 2026.

La segona fase contempla la creació d’una sala de conferències, un espai per fer showcooking i diverses sales de formació. També es podria incorporar una zona de treball compartit.

El nou equipament ocupa uns 1.100 metres quadrats i inclourà un pati posterior obert al públic com a plaça. En total, es destinaran més de 2 milions d’euros a la reforma. El regidor de Turisme, Albert Ros, assegura que aquest és un dels grans projectes per dinamitzar el centre històric i promoure els productes locals, especialment el vi de Calonge.

L’Ajuntament de Palamós incrementa fins als 140.000 euros les ajudes per a persones amb escassa capacitat econòmica

privat:-l’ajuntament-de-palamos-augmenta-fins-als-140.000-e,-els-ajuts-per-a-les-persones-amb-escassa-capacitat-economica
Privat: L’Ajuntament de Palamós augmenta fins als 140.000 €, els ajuts per a les persones amb escassa capacitat econòmica

L’Ajuntament de Palamós ha decidit reforçar el suport a les persones amb menys ingressos que han de fer front a l’Impost sobre Béns Immobles. Per fer-ho, ha aprovat duplicar el pressupost destinat a aquests ajuts, que enguany serà de 140.000 euros. Fins ara, la partida s’havia mantingut al voltant dels 70.000 euros durant els darrers exercicis.

Aquest increment vol donar resposta a la creixent demanda de suport econòmic per part de la ciutadania, especialment en un context de dificultats per afrontar despeses com l’habitatge. Les persones que compleixin els requisits podran rebre una ajuda per compensar el cost d’aquest impost municipal.

A banda del reforç pressupostari, el consistori també ha impulsat una modificació de les bases reguladores per facilitar l’accés als ajuts. El Ple municipal va aprovar ahir aquests canvis, que tenen com a objectiu fer més àgil i accessible el procés de sol·licitud. Ara serà el torn de l’equip tècnic de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, que treballarà per tenir-les enllestides de cara a la nova convocatòria prevista per a l’estiu.

Els ajuts es repartiran entre totes les sol·licituds que siguin aprovades, de manera proporcional, fins a esgotar la dotació total. Això vol dir que cada beneficiari rebrà una quantitat ajustada al nombre total de peticions acceptades.

Durant la darrera convocatòria, celebrada l’any passat, es van concedir prop de 200 subvencions. Aleshores, l’import màxim que podia rebre cada persona beneficiària era de 825 euros. Per informar i orientar els veïns interessats, l’Ajuntament va organitzar tres sessions informatives a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, una acció que previsiblement es repetirà aquest any per facilitar els tràmits i resoldre dubtes.

Amb aquestes mesures, el govern municipal vol assegurar que els ajuts arribin a més persones i siguin una eina real de suport per a les famílies que més ho necessiten.

Torroella de Montgrí inicia la recuperació del rec del Molí

Rec del Molí Torroella de Montgrí

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha posat en marxa una actuació per millorar el rec del Molí, en el tram que va des de la zona on es munten les barraques fins a la part posterior de les hortes del Tamariuà i la carretera. L’objectiu és doble: millorar la funcionalitat hidràulica del rec i recuperar-ne l’entorn com a espai natural integrat al paisatge del poble.

Els treballs van començar fa gairebé mig any, durant el mes de novembre, i s’han anat intensificant en les darreres setmanes. En una primera fase, una empresa especialitzada va intervenir per fer una neteja a fons de la zona. Posteriorment, la Brigada Municipal ha continuat les tasques amb diverses accions de manteniment i millora. Entre aquestes, destaca l’ampliació de la mota, que ara permet caminar-hi amb més facilitat, i el desbrossament de marges i talussos.

Aquesta actuació s’emmarca dins l’estratègia municipal de recuperació ambiental dels entorns fluvials i de millora paisatgística. L’Ajuntament vol reforçar la connexió del poble amb l’Espai Ter i afavorir la convivència entre natura i activitat ciutadana. Això inclou, també, l’eliminació de plantes invasores que han anat colonitzant el rec i que dificultaven la circulació de l’aigua, sobretot en episodis de pluges intenses.

Tot i els avenços aconseguits, el projecte encara no està tancat. En les properes setmanes es durà a terme una revegetació de la zona amb espècies pròpies del paisatge de ribera. Aquesta acció busca garantir la integració ambiental del rec i fer-lo més atractiu per a passejants i visitants.

El regidor de Medi Ambient i Món Rural, Genís Pigem, ha remarcat la importància d’aquesta millora. Segons Pigem, fins fa poc aquest era un espai molt embardissat i amb poca capacitat per canalitzar l’aigua. “Amb aquests treballs millorem el desguàs en cas de fortes pluges i, alhora, recuperem un espai per al passeig, el lleure i la salut”, ha afirmat el regidor.

Amb aquesta intervenció, l’Ajuntament fa un pas més en el seu compromís amb la gestió sostenible dels espais naturals. L’actuació al rec del Molí vol transformar una zona fins ara oblidada en un espai verd, saludable i obert a tota la ciutadania.

Els professionals del SSIBE ja poden comprar peix de proximitat amb el projecte Alavora

projecte Alavora SSIBE Palamós

Els professionals del SSIBE ja poden comprar peix de proximitat amb el projecte Alavora. Aquesta proposta, que es va iniciar el passat mes d’octubre com a prova pilot amb alguns professionals, va començar a funcionar aquest 2025 per a tots els professionals del SSIBE que volguessin comprar peix de Palamós net, eviscerat i congelat. La comanda es fa a través d’una plataforma web i es pot recollir en una taquilla intel·ligent situada al mateix Hospital de Palamós.

Des de l’inici d’aquesta proposta s’han servit més de 100 quilos de peix i s’han fet 70 comandes. El director d’Emporhotel AIE, Miquel Ortega, explica que la iniciativa va sorgir de la feina conjunta amb l’Organització de Productors Pesquers i l’Obrador del Peix. “Vam pensar que podíem fer arribar peix de proximitat als treballadors del SSIBE d’una forma senzilla”, admet Miquel Ortega. Així va néixer el projecte Alavora.

La voluntat de la proposta és fer arribar peix que no és tan conegut a les neveres dels professionals sanitaris. Per això, s’han adquirit fins a 15 espècies diferents de peix: bis, sorell, canana, sardina, maire, gat, molla, gamba blanca, gamba vermella, lluç, besuc blanc, anxova, tonyina, pop blanc i pop roquer. La gerent de l’Organització de Productors Pesquers de Palamós, Cristina Mañas, reconeix que la voluntat del projecte és oferir espècies que no són tan conegudes i que puguin arribar als treballadors del SSIBE.

Les entregues es fan dilluns, dimecres i divendres i els professionals tenen 24 hores de marge per poder fer les comandes, que es preparen des de l’Obrador del Peix que hi ha al mateix Port de Palamós. Això facilita que els professionals puguin agafar el peix d’aquesta taquilla independement de l’horari laboral. Miquel Ortega explica que el format d’entrega d’aquest peix, congelat i envasat al buit en bosses de mig quilo, permet mantenir congelat el producte fins a un mes al congelador. Amb la primera comanda d’alguna d’aquestes espècies es facilita una bossa isotèrmica amb el nom i la imatge d’Alavora, aspecte que vol reforçar la idea de proximitat i la seva relació amb el peix. Ortega no descarta que en un futur el servei es pugui estendre a altres espais i a altres col·lectius, a més d’oferir altres productes.

El projecte s’ha pogut impulsar gràcies a una subvenció del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) amb fons de la Unió Europea per un import de 24.121 euros i coordinat per l’Espai Pro-beta del SSIBE.

Aquest no és el primer cop que el servei que ofereix l’Obrador del Peix arriba als professionals del SSIBE. Emporhotel i l’Organització de Productors de Pesca de Palamós ja fa dos anys que ofereixen peix de proximitat al menú de les cafeteries de l’Hospital de Palamós, Palamós Gent Gran i al menú del personal de les àrees bàsiques de salut. Ho explica Cristina Mañas.

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra incrementen la seva col·laboració per apropar el sector làctic als més joves

llet nostra

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra han renovat i ampliat aquest 2025 la seva col·laboració per oferir una formació més propera, útil i adaptada als reptes del sector lleter boví. Les accions previstes inclouen activitats educatives per a escolars, suport directe a l’alumnat del cicle formatiu i una oferta estable de formació contínua per a professionals de les explotacions lleteres. Tot plegat, amb la voluntat de connectar l’ensenyament amb la realitat productiva i afavorir el relleu generacional en el món agrari.

Aquest acord a tres bandes entre Llet Nostra, l’Escola Agrària de l’Empordà i la granja EVAM, amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, busca reforçar la cadena de valor del sector làctic i garantir-ne la sostenibilitat. Ambdues entitats comparteixen espai a Monells i ja fa anys que treballen conjuntament. Ara, però, han decidit fer un pas més per consolidar una aliança estratègica centrada en la formació i la transferència de coneixement.

Una de les iniciatives destacades és l’Experiència APROP, un projecte educatiu immersiu impulsat per Llet Nostra, que s’adreça principalment a estudiants de secundària de les comarques gironines. Els alumnes visiten la granja EVAM, on coneixen de prop la realitat d’una explotació lletera tradicional i familiar, equipada amb les darreres tecnologies per a la recerca i la millora de la producció. Durant l’activitat, tenen l’oportunitat de veure un audiovisual amb testimonis reals de ramaders, veterinàries i investigadors, i participen en un tast a cegues de llet i en una degustació de productes.

Després de la visita, l’activitat continua a les instal·lacions de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, on els alumnes elaboren el seu propi formatge amb la llet proporcionada per Llet Nostra. Aquest procés els permet comprendre tot el recorregut de la producció làctica, des de l’estable fins al producte final.

L’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries també es beneficia d’aquesta col·laboració. A més de participar en l’Experiència APROP, poden utilitzar la llet subministrada per Llet Nostra per a les pràctiques del curs. D’aquesta manera, es potencia una formació aplicada, connectada amb el mercat laboral i basada en casos reals.

El tercer gran eix de la col·laboració és la formació contínua per a ramaders i ramaderes de boví lleter, especialment aquells que formen part de la cooperativa de Llet Nostra. L’empresa proposa temàtiques actuals i aporta docents especialitzats per dinamitzar cursos i jornades tècniques. Aquestes accions formen part de l’oferta estable de formació contínua que l’Escola Agrària impulsa per millorar les competències del sector agroalimentari, especialment els petits productors i transformadors.

Per Gerard Alexandre, director de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, aquesta col·laboració exemplifica com el treball conjunt entre formació i empresa pot “donar suport a un sector fonamental per a la societat i per al territori”. Jordi Riembau, president de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà i de Llet Nostra, subratlla la importància de “fomentar el relleu generacional i donar visibilitat a la feina de ramaders i ramaderes”.

Aquesta aliança també encaixa amb l’estratègia del centre educatiu per impulsar la dinamització econòmica del territori. L’escola ha participat en el desenvolupament del Pla Estratègic per al Desenvolupament Local i l’Ocupació 2023-2027 de municipis com la Bisbal d’Empordà, Forallac, Monells, Corçà i Ullastret, així com en trobades amb la xarxa agroalimentària del Baix Empordà. En aquest marc, aposta per impulsar projectes educatius, formatius i d’innovació, amb una visió integral que abasta des de la formació inicial fins a l’acompanyament al llarg de la vida professional.