21.4 C
Pals
Dilluns, 19 maig 2025
- Publicitat -

Torroella de Montgrí inicia la recuperació del rec del Molí

Rec del Molí Torroella de Montgrí

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha posat en marxa una actuació per millorar el rec del Molí, en el tram que va des de la zona on es munten les barraques fins a la part posterior de les hortes del Tamariuà i la carretera. L’objectiu és doble: millorar la funcionalitat hidràulica del rec i recuperar-ne l’entorn com a espai natural integrat al paisatge del poble.

Els treballs van començar fa gairebé mig any, durant el mes de novembre, i s’han anat intensificant en les darreres setmanes. En una primera fase, una empresa especialitzada va intervenir per fer una neteja a fons de la zona. Posteriorment, la Brigada Municipal ha continuat les tasques amb diverses accions de manteniment i millora. Entre aquestes, destaca l’ampliació de la mota, que ara permet caminar-hi amb més facilitat, i el desbrossament de marges i talussos.

Aquesta actuació s’emmarca dins l’estratègia municipal de recuperació ambiental dels entorns fluvials i de millora paisatgística. L’Ajuntament vol reforçar la connexió del poble amb l’Espai Ter i afavorir la convivència entre natura i activitat ciutadana. Això inclou, també, l’eliminació de plantes invasores que han anat colonitzant el rec i que dificultaven la circulació de l’aigua, sobretot en episodis de pluges intenses.

Tot i els avenços aconseguits, el projecte encara no està tancat. En les properes setmanes es durà a terme una revegetació de la zona amb espècies pròpies del paisatge de ribera. Aquesta acció busca garantir la integració ambiental del rec i fer-lo més atractiu per a passejants i visitants.

El regidor de Medi Ambient i Món Rural, Genís Pigem, ha remarcat la importància d’aquesta millora. Segons Pigem, fins fa poc aquest era un espai molt embardissat i amb poca capacitat per canalitzar l’aigua. “Amb aquests treballs millorem el desguàs en cas de fortes pluges i, alhora, recuperem un espai per al passeig, el lleure i la salut”, ha afirmat el regidor.

Amb aquesta intervenció, l’Ajuntament fa un pas més en el seu compromís amb la gestió sostenible dels espais naturals. L’actuació al rec del Molí vol transformar una zona fins ara oblidada en un espai verd, saludable i obert a tota la ciutadania.

Els professionals del SSIBE ja poden comprar peix de proximitat amb el projecte Alavora

projecte Alavora SSIBE Palamós

Els professionals del SSIBE ja poden comprar peix de proximitat amb el projecte Alavora. Aquesta proposta, que es va iniciar el passat mes d’octubre com a prova pilot amb alguns professionals, va començar a funcionar aquest 2025 per a tots els professionals del SSIBE que volguessin comprar peix de Palamós net, eviscerat i congelat. La comanda es fa a través d’una plataforma web i es pot recollir en una taquilla intel·ligent situada al mateix Hospital de Palamós.

Des de l’inici d’aquesta proposta s’han servit més de 100 quilos de peix i s’han fet 70 comandes. El director d’Emporhotel AIE, Miquel Ortega, explica que la iniciativa va sorgir de la feina conjunta amb l’Organització de Productors Pesquers i l’Obrador del Peix. “Vam pensar que podíem fer arribar peix de proximitat als treballadors del SSIBE d’una forma senzilla”, admet Miquel Ortega. Així va néixer el projecte Alavora.

La voluntat de la proposta és fer arribar peix que no és tan conegut a les neveres dels professionals sanitaris. Per això, s’han adquirit fins a 15 espècies diferents de peix: bis, sorell, canana, sardina, maire, gat, molla, gamba blanca, gamba vermella, lluç, besuc blanc, anxova, tonyina, pop blanc i pop roquer. La gerent de l’Organització de Productors Pesquers de Palamós, Cristina Mañas, reconeix que la voluntat del projecte és oferir espècies que no són tan conegudes i que puguin arribar als treballadors del SSIBE.

Les entregues es fan dilluns, dimecres i divendres i els professionals tenen 24 hores de marge per poder fer les comandes, que es preparen des de l’Obrador del Peix que hi ha al mateix Port de Palamós. Això facilita que els professionals puguin agafar el peix d’aquesta taquilla independement de l’horari laboral. Miquel Ortega explica que el format d’entrega d’aquest peix, congelat i envasat al buit en bosses de mig quilo, permet mantenir congelat el producte fins a un mes al congelador. Amb la primera comanda d’alguna d’aquestes espècies es facilita una bossa isotèrmica amb el nom i la imatge d’Alavora, aspecte que vol reforçar la idea de proximitat i la seva relació amb el peix. Ortega no descarta que en un futur el servei es pugui estendre a altres espais i a altres col·lectius, a més d’oferir altres productes.

El projecte s’ha pogut impulsar gràcies a una subvenció del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) amb fons de la Unió Europea per un import de 24.121 euros i coordinat per l’Espai Pro-beta del SSIBE.

Aquest no és el primer cop que el servei que ofereix l’Obrador del Peix arriba als professionals del SSIBE. Emporhotel i l’Organització de Productors de Pesca de Palamós ja fa dos anys que ofereixen peix de proximitat al menú de les cafeteries de l’Hospital de Palamós, Palamós Gent Gran i al menú del personal de les àrees bàsiques de salut. Ho explica Cristina Mañas.

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra incrementen la seva col·laboració per apropar el sector làctic als més joves

llet nostra

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà i Llet Nostra han renovat i ampliat aquest 2025 la seva col·laboració per oferir una formació més propera, útil i adaptada als reptes del sector lleter boví. Les accions previstes inclouen activitats educatives per a escolars, suport directe a l’alumnat del cicle formatiu i una oferta estable de formació contínua per a professionals de les explotacions lleteres. Tot plegat, amb la voluntat de connectar l’ensenyament amb la realitat productiva i afavorir el relleu generacional en el món agrari.

Aquest acord a tres bandes entre Llet Nostra, l’Escola Agrària de l’Empordà i la granja EVAM, amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, busca reforçar la cadena de valor del sector làctic i garantir-ne la sostenibilitat. Ambdues entitats comparteixen espai a Monells i ja fa anys que treballen conjuntament. Ara, però, han decidit fer un pas més per consolidar una aliança estratègica centrada en la formació i la transferència de coneixement.

Una de les iniciatives destacades és l’Experiència APROP, un projecte educatiu immersiu impulsat per Llet Nostra, que s’adreça principalment a estudiants de secundària de les comarques gironines. Els alumnes visiten la granja EVAM, on coneixen de prop la realitat d’una explotació lletera tradicional i familiar, equipada amb les darreres tecnologies per a la recerca i la millora de la producció. Durant l’activitat, tenen l’oportunitat de veure un audiovisual amb testimonis reals de ramaders, veterinàries i investigadors, i participen en un tast a cegues de llet i en una degustació de productes.

Després de la visita, l’activitat continua a les instal·lacions de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, on els alumnes elaboren el seu propi formatge amb la llet proporcionada per Llet Nostra. Aquest procés els permet comprendre tot el recorregut de la producció làctica, des de l’estable fins al producte final.

L’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries també es beneficia d’aquesta col·laboració. A més de participar en l’Experiència APROP, poden utilitzar la llet subministrada per Llet Nostra per a les pràctiques del curs. D’aquesta manera, es potencia una formació aplicada, connectada amb el mercat laboral i basada en casos reals.

El tercer gran eix de la col·laboració és la formació contínua per a ramaders i ramaderes de boví lleter, especialment aquells que formen part de la cooperativa de Llet Nostra. L’empresa proposa temàtiques actuals i aporta docents especialitzats per dinamitzar cursos i jornades tècniques. Aquestes accions formen part de l’oferta estable de formació contínua que l’Escola Agrària impulsa per millorar les competències del sector agroalimentari, especialment els petits productors i transformadors.

Per Gerard Alexandre, director de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, aquesta col·laboració exemplifica com el treball conjunt entre formació i empresa pot “donar suport a un sector fonamental per a la societat i per al territori”. Jordi Riembau, president de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà i de Llet Nostra, subratlla la importància de “fomentar el relleu generacional i donar visibilitat a la feina de ramaders i ramaderes”.

Aquesta aliança també encaixa amb l’estratègia del centre educatiu per impulsar la dinamització econòmica del territori. L’escola ha participat en el desenvolupament del Pla Estratègic per al Desenvolupament Local i l’Ocupació 2023-2027 de municipis com la Bisbal d’Empordà, Forallac, Monells, Corçà i Ullastret, així com en trobades amb la xarxa agroalimentària del Baix Empordà. En aquest marc, aposta per impulsar projectes educatius, formatius i d’innovació, amb una visió integral que abasta des de la formació inicial fins a l’acompanyament al llarg de la vida professional.

Assalten a punta de pistola un jove i el deixen lligat de mans i peus amb brides a casa seva a Vall-llobrega

mossos segrest
Pla de detall del lateral d'un dels nous vehicles dels Mossos d'Esquadra presentats al Complex Egara, el dia 11 de novembre de 2021. (Horitzontal)

Els Mossos d’Esquadra busquen tres lladres que van assaltar un jove a casa seva a Vall-llobrega a punta de pistola. Els fets es van produir el passat dijous 10 d’abril en una casa del carrer Eixample de la localitat. Segons ha pogut saber l’ACN, els sospitosos van trucar a la porta fest-se passar per repartidors i amb un paquet per entregar. Quan el jove els va obrir, un dels homes el van encanonar amb una pistola i el va fer entrar a de nou al domicili. Un cop a dins, el van lligar de mans i peus amb brides, mentre li exigien que els hi digués on estaven els diners i l’or que, suposaven els lladres que el noi tenia a casa seva. Després d’uns moments de tensió, els assaltants es van emportar diners en efectiu i van marxar.

El jove, que viu amb els seus pares, va quedar lligat i sense possibilitat de moure’s. Tot i això, va poder contactar amb els Mossos gràcies a una aplicació del mòbil. Quan els agents van arribar, van poder deslligar el noi que els va donar tots els detalls dels tres homes que l’havien assaltat. Gràcies a les càmeres de seguretat, els Mossos han pogut identificar, de moment, el cotxe amb el que els responsables van arribar a la casa. Ara els agents busquen els tres lladres.

Millor coctail de l’estat per un bisbalenc de 19 anys

 

 

 

Martí Delgado Aguilera de la Bisbal d’Empordà representant de l’escola d’Hostaleria i Turisme del Baix Empordà – INS Baix Empordà (Palafrugell) ha participat en la Gran Final d’Interescuelas, el concurs de cocteleria d’àmbit estatal que l’empresa OTC Group organitza anualment. En Martí hi ha arribat després d’una semifinal “molt renyida” en què hi han participat més de 120 alumnes de més de 50 escoles d’hostaleria de tot Espanya. En Martí ha vingut a fer els coctails premiats a TARDA CAPITAL, de Joan Bosch. Aqui podeu veure el procés d’el.laboració.

 

Palamós inicia les activitats artístiques dedicades al Dia Internacional de l’Art

pintor dia de l'art palamós

Palamós s’ha sumat un any més a la celebració del Dia Internacional de l’Art, que se celebra arreu del món aquest 15 d’abril. L’Ajuntament ha impulsat un programa especial que s’estén fins al dissabte 19, amb l’objectiu d’apropar les arts plàstiques a tota la població. L’organització va a càrrec de les àrees municipals de Cultura i Patrimoni, en col·laboració amb el Cercle Artístic de Palamós i la galeria d’art Monalisi.

La primera activitat ha tingut lloc aquest mateix dilluns al matí al Mercat Municipal, amb la proposta “La pintura va al mercat”. Tres artistes locals, Martí Colls, Joaquim Comes i Joan Sarquella, han instal·lat els seus cavallets entre les parades del mercat per mostrar al públic com treballen en directe. Durant dues hores, d’11 a 1, han fet una demostració oberta de diferents tècniques pictòriques, generant l’interès de veïns i visitants.

Simultàniament, s’ha inaugurat una nova exposició del fons pictòric Francesc Galí, ubicada a la sala d’actes de l’Ajuntament. Amb el títol “Reflexos del Llegat Francesc Galí”, la mostra reuneix vuit obres de diversos estils, signades per artistes destacats com Francesc Cabanas, Arturo Espinosa, Josep Maria Forcada, Joan-Miquel Codina, Francisco Pedraja i Alexandre Matas. L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres en horari de 9 del matí a 2 del migdia.

El fons Francesc Galí forma part del patrimoni artístic municipal. Conté prop de dues-centes obres, entre les quals hi ha pintures a l’oli, aquarel·les, dibuixos, escultures, esmalts i tapissos. Aquest llegat va ser cedit a la ciutat pel crític d’art Francesc Galí, que va morir l’any 2006 i va confiar a Palamós la conservació i difusió d’aquesta col·lecció.

La programació continua aquest dimarts 16 d’abril amb el taller familiar Drink & Paint, que es farà a la galeria Monalisi, al carrer Sant Antoni. L’activitat tindrà lloc entre les 6 i les 8 del vespre i combina pintura i degustació. Els infants podran pintar mentre tasten sucs naturals, i els adults gaudiran d’un tast de vins en un ambient distès.

Una de les propostes més esperades serà la jornada de portes obertes als tallers d’artistes, aquest divendres 18 d’abril. Els pintors Pere Coll, Martí Colls, Joaquim Comes i Joan Sarquella obriran les portes dels seus espais creatius de 4 a 8 de la tarda. L’objectiu és que el públic pugui conèixer de primera mà les obres, els processos de creació i l’entorn de treball dels artistes. Dos dels tallers són a Palamós i dos més a Sant Antoni de Calonge.

El dissabte 19 d’abril, la celebració arribarà al seu punt àlgid amb la tradicional Mostra d’Art al passeig del Mar. De les 9 del matí a les 9 del vespre, la zona dels Jardins de l’1 d’Octubre s’omplirà de parades amb obres de dibuix i pintura. La mostra és oberta a tothom i reuneix artistes vinguts de diferents punts del país, que posen a la venda una gran varietat de treballs.

També dissabte, a les 6 de la tarda, es farà una visita guiada a l’exposició dedicada al pintor local Ezequiel Torroella i Mató, que es pot veure a la capella del Carme. La mostra, titulada “Ezequiel Torroella, enamorat profundament de la seva Costa Brava”, aplega una quinzena de pintures que reprodueixen paisatges del litoral empordanès. La visita és gratuïta però cal fer inscripció prèvia a través del web del Museu de la Pesca.

Amb aquesta setmana d’activitats, Palamós vol posar en valor el patrimoni artístic local i estimular el contacte directe entre els artistes i la ciutadania. La proposta combina art en directe, exposicions patrimonials, activitats lúdiques i divulgatives, i espais per al gaudi familiar.