24.5 C
Pals
Dimecres, 16 juliol 2025
- Publicitat -

Palafrugell-Barcelona: el drama del transport públic al Baix Empordà

El trajecte amb autobús des de Palafrugell fins a Barcelona continua sent un malson per a molts usuaris. Fa uns mesos, des de Ràdio Capital vam fer aquest trajecte en autobús i tren, trobant-nos amb retards, preus elevats i un servei que deixa molt a desitjar.

Tot i que l’autobús havia de sortir a les 13.30 h, no va arribar fins a les 14.00 h, i anava completament ple. El viatge, no és directe, va consistir en una hora de voltes per pobles de la comarca, fent que l’arribada a Barcelona semblés un objectiu llunyà. El servei d’autobús encara no està integrat a l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de l’Àrea de Girona, cosa que fa que les tarifes siguin més elevades i el transport, poc eficient.

Els resultats del nostre experiment comparant diversos mitjans de transport són clars: el cotxe és, de llarg, la millor opció en termes de rapidesa, amb un temps estimat d’entre 1 hora i mitja i 45 minuts. El tren ofereix un trajecte de 2 hores, mentre que l’autobús, amb retards inclosos, pot arribar a les 3 hores.

La situació del transport públic al Baix Empordà deixa clar que calen millores urgents. Si bé és cert que aquesta reivindicació, en els darrers mesos, ha estat escoltada, ja que el Baix Empordà s’afegirà a l’ATM de Girona a partir d’aquesta tardor, unificant tarifes i millorant les freqüències d’autobusos. A més, en els darrers mesos s’ha implementat el servei de Clic.cat en diversos municipis de la comarca.

El viatge de Palafrugell a Barcelona en autobús

13.15 h. He sortit de la feina aviat perquè avui m’espera la gran aventura: anar a Barcelona amb transport públic des de Palafrugell. Normalment, m’ho estalvio agafant un cotxe compartit, però avui he decidit provar aquesta altra opció. Això sí, ja hi vaig mentalitzada: paciència i resignació, que del Baix Empordà a Barcelona amb transport públic, el trajecte pot ser una odissea.

13.25 h. Ja sóc a l’estació de Palafrugell, esperant l’autobús que surt a i 30. Com pot ser que un trajecte tan curt valgui 22 euros? El servei d’autobús al Baix Empordà hauria d’estar inclòs dins la xarxa metropolitana de Girona per tal que la tarifa fos més barata i el servei més eficaç. Actualment, aquest servei encara no està integrat en l’ATM de Girona, cosa que llastra tant el cost com l’eficiència del trajecte.

13.45 h. Segueixo esperant. He hagut de preguntar més d’un cop per veure si algú sabia alguna cosa. La pobra noia del taulell està enfeinadíssima i amb una cua de persones que arriba fins a l’entrada. No hi ha manera de saber quan arribarà l’autobús, així que tocarà esperar amb paciència, tot i que no sóc de ciències.

14.00 h. Bé, al final només han sigut 20 minuts d’espera. Podria ser pitjor, suposo. Això sí, em sorprèn que el bus vagi tan ple, però clar, és dilluns i comença l’escola… Això explica el caos que es respira a dins. Ara m’espera una hora donant voltes pels pobles del Baix Empordà. L’arribada a Barcelona encara em sembla un objectiu llunyà.

15.30 h. Res a dir. Seguim a Sant Feliu de Guíxols. La veritat, no m’importaria pagar 20 euros si es tractés d’un transport que no fes esperar tant i anés directe. Seria just, però aquest sistema sembla fet per fer perdre el temps a tothom. Em pregunto com ho fa la gent que estudia o treballa a Barcelona i ve cada dia des dels pobles del Baix Empordà. Potser directament no ho fa. Ha de ser esgotador fer aquest viatge diàriament.

16.45 h. Per fi a Barcelona. M’he estalviat descriure el camí perquè m’he polit una sèrie de Netflix durant el trajecte. El títol és Accidente, que, per cert, us la recomano. Dues hores després, ja sóc a l’Estació del Nord i encara em queda caminar mitja hora fins a casa. Diguem que he pagat 22 euros per un viatge de gairebé tres hores i que no m’ha resolt res. Definitivament, prefereixo compartir cotxe mil cops més, tot i que em suposi desplaçar-me abans. No perdo temps, diners i cuido la meva salut mental.

El viatge de Palafrugell a Barcelona en tren

Per anar a Barcelona en tren, l’opció més viable és arribar fins a Flaçà o Caldes de Malavella i esperar el tren allà. El trajecte sol durar entre una hora i mitja i dues hores i mitja, depenent de les parades que faci el tren. Això sí, si és un mal dia de trànsit de trens, el temps d’espera pot allargar-se considerablement. El preu aproximat és de 13 euros, si se surt des de Flaçà, o d’uns 10 euros, si se surt des de Caldes. Cal recordar que el Baix Empordà, no compta amb cap estació de tren.

El principal inconvenient d’aquest tipus de transport és el desplaçament previ fins a Flaçà o Caldes de Malavella, que des del Baix Empordà suposa ben bé mitja hora en cotxe. A més, si es vol arribar a Flaçà o a Caldes de Malavella amb autobús, la situació no millora gaire, ja que els horaris són limitats i la connexió és força complicada.

A tots aquests aspectes cal sumar-hi que la xarxa de tren presenta deficiències greus quan es parla de freqüències i de servei. Durant els darrers dies hem pogut observar les mancances del servei amb retards, problemes de circulació i afectacions per les inclemències del temps. I tot i que la xarxa ferroviària del nord de Barcelona no pateix l’odissea d’obres que hi ha a la zona sud, els retards i les incidències són habituals.

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

Els últims bastions del català salat a l’Empordà

Durant el segle XIII, amb la conquesta de les...

La indústria càrnia afronta pòlisses més cares i grans exigències per assegurar les naus

Les empreses càrnies tenen dificultats per assegurar les seves naus per l’alt cost de les pòlisses i les exigències de les asseguradores. Els incendis recents en cambres frigorífiques han elevat el risc i han fet augmentar les franquícies. Canviar les estructures és inviable pel cost i moltes companyies es veuen forçades a fer grans inversions.

El Parc Natural del Montgrí planta cara al foc: un model de prevenció en un territori d’alt risc

Amb un risc altíssim d'incendis per la seva vegetació, orografia i presència humana, el Parc Natural del Montgrí aplica des de fa anys un pla de prevenció actiu i exemplar. Franges perimetrals, pastura dirigida, vigilància i coordinació institucional han convertit aquest espai emblemàtic de l'Empordà en un referent en la lluita contra els focs forestals. Amb un risc altíssim d'incendis per la seva vegetació, orografia i presència humana, el Parc Natural del Montgrí aplica des de fa anys un pla de prevenció actiu i exemplar. Franges perimetrals, pastura dirigida, vigilància i coordinació institucional han convertit aquest espai emblemàtic de l'Empordà en un referent en la lluita contra els focs forestals.

L’augment d’efectius al cos de Bombers i la prevenció marquen la campanya forestal d’aquest 2025

Catalunya ja ha vist durant aquest estiu del 2025 com dos grans incendis forestals han cremat més de 8.000 hectàrees. I tot i que aquests focs no s'han concentrat a la zona de l'Empordà, el cos de Bombers es prepara per afrontar una temporada complicada pel risc d'incendi forestal.