Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i la Bisbal d’Empordà són els municipis de la comarca que tenen una major concentració de dones emprenedores. Això es desprèn de les dades recollides pel projecte Empremta, que fa aproximadament mig any que treballa per donar valor a l’emprenedoria i el lideratge femení al Baix Empordà.
La tècnica de promoció econòmica i coordinadora del projecte Empremta, Laia Estremeiro, explica que la iniciativa neix gràcies al finançament de la Diputació de Girona i a la necessitat de valorar la figura de la dona en el món empresarial: les dificultats que es troben les dones a l’hora d’emprendre, visibilitzar la funció de les dones en un càrrec, el rol que desenvolupen a l’empresa, entre altres objectius.
Segons les dades de l’Observatori creat pel projecte Empremta sis municipis concentren més d’un 70% de les dones emprenedores a la comarca: Palafrugell (22,1%); Sant Feliu de Guíxols (21,5%), La Bisbal d’Empordà (11%), Santa Cristina d’Aro (7,4%) Begur (6,7%) i Palamós (4,9%). Laia Estremeiro explica com han creat aquest Observatori, un dels primers passos que van impulsar des d’Empremtes. A més, des del projecte van contactar amb l’Associació de Dones Empresaries i Directives de l’Empordà per treballar de manera conjunta i donar visibilitat a aquestes figures femenines del món empresarial de l’Empordà.
Aquesta relació amb l’Associació de Dones Empresaries i Directives de l’Empordà ha permès entrevistar a dones lligades al món de la construcció i l’arquitectura, ramader o automobilístic.
Les dones reben més assessorament empresarial
Durant aquesta primera meitat d’any, Empremta ha pogut extreure diverses dades sobre el teixit empresarial i emprenedor del Baix Empordà. Laia Estremeiro explica que el perfil majoritari de la dona emprenedora es troba entre 30 i 50 anys (63,7%), seguida del col·lectiu de dones de més de 50 anys (22,9%) i, finalment de dones de menys de 30 anys (13,4%). Aquestes xifres els van sorprendre, ja que mostren que els negocis propis faciliten la conciliació familiar. “Es disposa de més temps propi”, admet Laia Estremeiro.
Una de les altres dades que va sorprendre als impulsors del projecte va ser l’assessorament. Tot i que hi ha més projectes iniciats per homes a la comarca, les dones són les que demanen més assessorament empresarial i serveis d’orientació. Ho explica Laia Estremeiro.
La tècnica del Consell Comarcal reconeix que gran part dels perfils, tant d’homes com dones, impulsin els seus negocis vinculats al món del sector dels serveis. Tot i això, des del projecte Empremta volen impulsar la visibilització de la figura de la dona en espais i feines que tradicionalment estan monopolitzades per homes. Un d’aquests exemples és el món tecnològic. Per això, creu de gran rellevància incidir en els joves i oferir models per mostrar les diferents opcions que es poden explorar en el seu futur laboral.
Pel que fa al futur d’Empremta, Laia Estremeiro reconeix que l’objectiu és visibilitzar la figura de la dona en el món empresarial i d’emprenedoria. Per això, la feina que fan no ha d’arribar únicament cap a les dones, sinó que cal “incidir en tot el teixit empresarial perquè faci una transformació”.