9.1 C
Pals
Divendres, 3 maig 2024
- Publicitat -

La casa Sanià de Palamós es converteix en la Residència Literària Finestres

Truman Capote va escriure part de la seva reconeguda novel·la 'A sang freda' a la casa Sanià

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Palamós recupera a poc a poc l’esplendor cultural i literari de principis del segle XX. Aquest cop autors i autores d’arreu del món es reuniran en una residència que es troba en un dels penya-segats que hi ha entre la cala Sanià i la cala dels Canyers, al paratge de l’Espai Natural Castell-Cap Roig. La Casa Sanià obrirà les seves portes a la Residència Literària Finestres, “un territori de calma i recolliment, allunyat dels afanys urbans”.  La Fundació Finestres, però, vol incidir en el territori de manera més profunda i, per això, obrirà la llibreria Finestres on abans hi havia hagut la llibreria La Gavina, situada al carrer Major de Palamós.

La finca, que ara és propietat de la família de Sergi Ferrer-Salat, mecenes del projecte i empresari, està situada en un penya-segat aïllat de la població i en un dels paratges més bells del Mediterrani. La casa, però, té molta més història. La finca Sanià es va erigir durant els anys 30 per la parella conformada per Nicolai Woevodsky i Dorothy Webster, creadors també dels Jardins de Cap Roig. Però l’essència literària de la casa també va quedar marcada per la visita i estada de l’autor i periodista, Truman Capote, mentre treballava en el llibre de ‘A sang freda’. 

Uns quaranta escriptors a l’any

La Residència Literària Finestres està pensada per acollir una quarantena d’escriptors i autors al llarg de l’any en estades d’un mes. Aquesta estada de recolliment en aquesta finca aïllada els ha de permetre escriure o acabar obres que tenen entre mans. Tot això, intercanviant, explorant i compartint coneixement en els àpats que els prepara la cuinera i xef de la finca, Ariadna Julián. El director de la Residència Literària Finestres, Nicolás G. Botero, explica que la literatura i les veus dels autors es reuneixen amb les imatges i el paisatge del Mediterrani a través de l’experiència.

Aquest recolliment es fa a la casa Sanià, una finca que disposa d’habitacions per tres autors i una petita caseta que es troba just davant del mar. “Aquesta última opció és pels escriptors més valents”, apunta Nicolás G. Botero, ja que la caseta davant del mar no té connexió a Internet i la cobertura és inexistent. 

A part d’acollir autors d’arreu del món, la Residència preveu mostrar a persones d’altres països l’essència mediterrània centrada en la cultura catalana. “La intenció és crear sinergies amb Palamós”, reconeix Nicolás G. Botero. Però, a més, introduir a autors estrangers a la literatura catalana, castellana i llatinoamericana. A part de treballar i gaudir d’aquesta literatura, els autors escriuen textos sobre la seva experiència a la casa Sanià i deixen algun fragment que es pot consultar a la pàgina web de la Residència Literària Finestres. 

Les estades a la Residència ja van començar l’any 2022 i per la Casa Sanià hi han passat autors com Irene Solà, Henry Krempels, Gabriel Ventura, Marina Pintor, Pol Guasch, Leila Guerriero, Marcos Giralt o Guiuseppe Caputo, entre altres. Properament, formaran part de la Residència Kate Tempest, Mariana Enríquez, Irene Pujadas i Robin Robertson. 

Hi ha tres maneres a través de les quals els autors poden formar part de la Residència Literària Finestres. La primera és a través dels Premis i Beques Finestres d’assaig, ja que els guanyadors tindran una plaça assegurada. Tot i això, l’equip de Finestres poden valorar altres projectes participants dels premis i que siguin d’interès per formar part de la Residència. El segon mètode és a través de la convocatòria oberta, dirigida a autors de  novel·les, contes i poemes que s’escriguin en català, castellà o anglès. La tercera, i darrera opció, és la invitació d’autors internacionals que farà la mateixa Fundació Finestres. 

La literatura transformadora

Sergi Ferrer-Salat reconeix que la idea no va sorgir “del no-res”, sinó que la Residència Literària Finestres forma part d’una inquietud i de l’activisme cultural. “És un homenatge al poder transformador infinit de la literatura”, apunta Sergi Ferrer-Salat quan parla de la Fundació Finestres. Així, el projecte de la Residència Literària va sorgir quan Sergi Ferrer-Salat va creure que era rellevant crear una estada d’aquest tipus en aquest paratge de la Costa Brava.

Després de veure aquesta estreta relació de Casa Sanià amb la literatura, l’equip de la Fundació Finestres va decidir crear aquesta Residència Literària. “Estem convençuts que aquesta serà una de les residències literàries de referència al món”, explica Sergi Ferrer-Salat.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, reconeix que aquest projecte és “un privilegi” pel municipi  i que està segur que serà un “èxit”. Amb paciència i temps s’ha fet l’anunci d’aquest projecte al municipi i Lluís Puig assegura que Palamós es pot convertir en un punt neuràlgic de la “creació literària” conegut arreu del món. 

Cal recordar que la Fundació Finestres inaugurarà la llibreria Finestres a Palamós al carrer Major, on abans hi havia la llibreria La Gavina, durant la primavera o a principis d’estiu de l’any que ve. “Palamós vol participar en aquesta difusió literària del que es creï en aquesta Residència Literària”, apunta el batlle. Per això, ha posat a disposició de la Fundació Finestres els diversos espais del municipi.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Raig de maig

Comença el maig amb núvols i tronades i la beneïda aigua que tanta falta ens fa. Maig és un...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -