- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
La nova zona comercial de la Bisbal, en mans de la justícia
Loading
/

El govern de la Bisbal d’Empordà es troba, de nou, pendent que la justícia resolgui sobre un projecte urbanístic. Segons ha pogut saber Ràdio Capital, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat a tràmit tres contenciosos administratius contra l’aprovació per silenci administratiu del pla parcial Sud-2 “Josep Irla”.

El pla parcial Sud-2 regula un descampat situat davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Bisbal, a l’avinguda Josep Irla, a tocar del barri de la Guardiola. Permet que s’hi construeixi un supermercat i habitatges. De fet, Gesdip, una empresa vinculada a Bon Preu, és la propietària de més del 50% dels terrenys.

Les parts asseguren que el procediment va per llarg. A més, l’Ajuntament hauria de fer front a importants indemnitzacions si atorgués llicències d’obres i el pla es suspengués.

De totes maneres, aquesta situació és poc probable perquè Bon Preu no vol construir-hi abans de la decisió de la justícia. Per part de l’Ajuntament, l’alcalde Lluís Sais assegura que tot s’ha fet seguint els informes tècnics.

Antecedents

Tal com explicava Ràdio Capital el desembre de 2016, tant els responsables de l’Estació de Servei Corçà com l’exalcalde Ramon Romaguera estaven disposats a dur el pla parcial a la justícia. Les dues parts són propietaris minoritaris al sector Sud-2.

El mes de novembre de 2017, la junta de govern de la capital baix-empordanesa desestimava les al·legacions presentades pels dos propietaris díscols.

El pla parcial sud-2 de la Bisbal podria acabar al contenciós

Ara, s’ha sabut que cadascun d’ells ha presentat un contenciós administratiu contra l’aprovació del pla urbanístic. A més, la Unió de Comerciants de la Bisbal n’ha presentat un altre.

Els personatges de la polèmica

Els dos propietaris que han presentat un contenciós creuen que el pla parcial està fet a mida del propietari majoritari, Bon Preu, i que s’ha fet massa ràpid.

Un d’ells, l’exalcalde de la Bisbal Ramon Romaguera, ha preferit no fer declaracions públiques. En canvi, sí que ho ha fet Xevi Corominas, responsable de l’Estació de Servei Corçà, que tem que s’obri una nova gasolinera vinculada a Bon Preu.

En declaracions a Ràdio Capital, Corominas ha assegurat que el problema s’origina quan es va aprovar el pla general urbanístic, el POUM.

Les seves al·legacions davant del TSJC defensen que l’Ajuntament no podia tramitar el pla parcial Sud-2 perquè faltava desenvolupar alguns documents previs que exigeix el POUM, i també algunes infraestructures.

Corominas critica que l’alcalde Lluís Sais no els ha volgut rebre per escoltar les seves queixes.

Els advocats de les parts demandants els asseguren que el contenciós podria no resoldre’s fins d’aquí a 2 o 3 anys.

Mentrestant, el pla parcial es pot aplicar, amb el risc que l’Ajuntament hagi d’indemnitzar la cadena de supermercats si dona una llicència d’obres que després s’ha de retirar. Es podria viure, segons els advocats de Corminas, una situació pitjor a la de l’anul·lació de la llicència d’obres de la Biblioteca Central Comarcal.

De fet, l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, era conscient dels riscos que suposava el fet de no aprovar el pla urbanístic. L’any 2016, quan va ser aprovat per silenci administratiu, ho justificava pel perill d’haver de fer front a les indemnitzacions als propietaris:

La tercera part que ha presentat un contenciós administratiu al TSJC és la Unió de Comerciants de la Bisbal, que critiquen que l’obertura d’un nou hipermercat castigaria el comerç local, i això és en el que han fonamentat el seu contenciós. Marc Carreras és el seu president.

Carreras critica que tampoc han pogut parlat amb l’alcalde de la qüestió, però no creu que aquest pla urbanístic neixi d’una falta de compromís del govern municipal amb el petit comerç.

Per la seva banda, Bon Preu no ha volgut aparèixer a aquest reportatge ni fer declaracions fins que la justícia resolgui el cas, però han volgut deixar clar a Ràdio Capital que no tenen intenció de seguir amb les obres de l’hipermercat fins que el TSJC es pronunciï.

L’alcalde respon

L’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, ha defensat en declaracions a Ràdio Capital la feina dels tècnics de l’Ajuntament. Per això, dubta que el TSJC tombi el pla parcial. Creu que s’ajusta a allò que marca el POUM i que s’han presentat tots els documents necessaris, perquè així ho han dit els tècnics.

Sais ha afirmat que “la iniciativa en el desenvolupament d’aquest pla és privada”. Per això, seguirà duent-se a terme si els promotors ho volen.

En tot cas, Sais confia que l’Ajuntament no haurà de pagar indemnitzacions en cap cas, perquè el jutge no el tombarà. Sobre les crítiques que defensen que el pla castiga el petit comerç, Sais assegura que ell no pot evitar l’obertura de supermercats.

Admet, però, que la llei no permet limitar-les. Per acabar, a la Unió de Comerciants de la Bisbal, els diu que no creu que un supermercat com el que s’obrirà sigui incompatible amb el petit comerç.

- Publicitat -