“Plaça de l’1 d’octubre de 2017”. Aquest serà el nou nom de la plaça de l’Ajuntament a La Tallada d’Empordà. El consistori canviarà la denominació de la plaça en record dels fets del referèndum de l’1 d’octubre, quan la Guàrdia Civil va irrompre en aquest petit poble de mig miler d’habitants i va carregar per endur-se les urnes.

Era mig matí del diumenge 1 d’octubre quan la normalitat el referèndum a la Tallada d’Empordà es va acabar de sobte per la intervenció de la Guàrdia Civil. En el seu recorregut per terres gironines per endur-se urnes i irrompre per la força en els col·legis electorals, la Benemèrita va aturar-se en aquesta petita localitat. Era un objectiu aparentment fàcil. Les protestes i la resistència dels veïns no van poder evitar que els agents assolissin el seu objectiu. L’Alba Garcia, testimoni dels fets, explicava que els votants estaven concentrats pacíficament, amb crits de “votarem”. La càrrega va generar situacions de tensió i un regust de tristesa:

L’alcalde, Josep Ferrer, qualificava de desmesurada l’actuació de la Guàrdia Civil. Ho deia en una entrevista a Ràdio Capital:

Per evitar que aquell episodi caigui en l’oblit i en record de la resistència dels veïns, ara el govern municipal ha decidit rebatejar la plaça amb la denominació “Plaça de l’1 d’octubre de 2017”. La proposta no ha rebut cap al·legació en el període d’informació pública i tirarà endavant.