6.4 C
Pals
Dimecres, 6 desembre 2023
- Publicitat -

Platja d’Aro crea un equip ciutadà pioner a Catalunya que s’activarà per donar suport als voluntaris davant emergències

Se'ls farà un curs específic perquè sàpiguen com actuar a l'hora de prevenir danys materials i personals

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Platja d’Aro crearà un equip ciutadà pioner a Catalunya que s’activarà per donar suport als voluntaris de Protecció Civil davant emergències com ara incendis, inundacions o nevades. Se’ls farà un curs específic –el primer començarà a l’octubre- perquè sàpiguen com actuar a l’hora de prevenir danys personals o materials mentre no arribin els cossos d’emergències. “Molts ciutadans volen ajudar i donar un cop de mà, però tot i que tinguin ganes d’ajudar, no saben com fer-ho; d’aquí neix el projecte”, diu el president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Castell-Platja d’Aro, Miquel Granados. D’entrada, aquest equip específic naixerà amb una vintena de veïns del municipi.
“En una emergència, la primera resposta és sempre dels ciutadans afectats”. Aquesta frase, pronunciada durant un curs que van rebre els voluntaris de Protecció Civil de Platja d’Aro, es va convertir en l’embrió del projecte que, a partir d’aquesta tardor, serà una realitat al municipi. L’objectiu és formar la ciutadania i donar-los aquells coneixements bàsics que els permetin saber com actuar davant una emergència.

D’entrada, allò que es farà serà un curs 100% teòric dirigit a una vintena de veïns del municipi. Serà gratuït, tindrà una part telemàtica i una altra de presencial. La formació on line l’impartirà l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i durarà quatre setmanes, durant les quals es faran sessions de 2 ó 3 hores.

La part presencial constarà de quatre sessions més, cadascuna d’entre dues i quatre hores de durada. Aquí, els voluntaris de Protecció Civil i la Policia Local els ensenyaran com gestionar riscos davant d’una emergència, la Creu Roja els farà formació en primers auxilis i també hi haurà psicòlegs que els donaran pautes per atendre la gent i superar l’estrès.

Quan acabin aquest curs (la intenció és anar-ne fent de manera regular) els participants rebran un certificat i passaran a formar part de l’Equip de Resposta Ciutadana en Emergències de Platja d’Aro. I cada vegada que hi hagi una situació d’emergència, donaran suport als voluntaris de Protecció Civil. “La formació els ensenyarà com minimitzar riscos i evitar tant danys personals com materials”, explica el cap de la Policia Local de Platja d’Aro, David Puertas.

Aquest equip ciutadà permetrà donar una primera resposta en espera que arribin els cossos d’emergència. Tant els voluntaris de Protecció Civil com la Policia Local han subratllat, això sí, que en cap cas aquests veïns intervindran directament en l’emergència. Estaran a segona línia per ajudar en allò que convingui, i també tindran les pautes per actuar quan es declari l’emergència (per exemple, alertant el 112).

Pioner a Catalunya

Platja d’Aro, de fet, es convertirà en un municipi pioner a l’hora de crear aquest equip de veïns i formar-los per gestionar emergències. Granados ha explicat que, de fet, arreu d’Europa tan sols s’han trobat “un projecte molt similar” a Islàndia. I que arreu del món, aquest model sí que està implantat en països anglosaxons com els Estats Units. “Però allà, evidentment, per volum de població, no té res a veure amb el que ara impulsem aquí”, ha concretat el president de l’AVPC de Platja d’Aro.

Granados ha explicat que el curs de formació, i el projecte per formar part de l’equip ciutadà, s’obre a tots els veïns de Platja d’Aro, Castell d’Aro i S’Agaró que vulguin implicar-s’hi. Ha citat, per exemple, presidents de comunitats, membres d’associacions i entitats, gent que visqui a les urbanitzacions… “L’objectiu, en definitiva, és enfortir la cultura de la prevenció entre la ciutadania”, ha destacat.

En paral·lel a la formació, a més, els diferents membres de l’equip també rebran un kit d’emergències bàsic per guardar a casa seva. Entre d’altres, contindrà llumins, una espelma, una lot, piles de recanvi, una manta tèrmica, cinta americana… La intenció és que, si cal fer-lo servir, es tingui a mà davant d’una emergència.

La distribució d’aquest kit, de fet, forma part d’un projecte que l’Ajuntament de Platja d’Aro vol impulsar a partir de l’any que ve. Segons ha explicat el cap de la Policia Local, a partir de llavors la distribució d’aquests kits s’estendrà als segments de població més vulnerables del municipi. “Malauradament, tots hem patit emergències i sabem què és quedar-se sense llum; l’objectiu és que aquest kit ajudi a passar-ho de la millor manera possible”, ha conclòs Puertas.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
00:04:28

Empordà 2030 – El miracle de l’Espai Ter

En el quart bloc dels reportatges Empordà 2030, sobre Cultura, descobrim més a fons la programació de l'Espai Ter de Torroella de Montgrí.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -