24.1 C
Pals
Dijous, 3 desembre 2020

La collita de Poma de Girona baixarà aquest any fins a les 73.000 tones però serà de més qualitat

Les temperatures suaus de la primavera i principis d'estiu han ajudat a augmentar el calibre de les pomes

El més llegit

Brot de coronavirus a la residència Palamós Gent Gran amb 47 infectats

El brot a la residència de gent gran de Palamós es va conèixer gràcies a un cribratge entre els treballadors

Rescaten una dona atrapada en un vehicle en un accident amb tres cotxes a Ullastret

La dona va quedar atrapada dins del seu vehicle quan va xocar amb un altre turisme i un tot terreny i el cotxe va bolcar a la carretera GI-644

Anna Ribera: “La gran majoria dels positius són asimptomàtics i els que són simptomàtics és perquè tenien una patologia prèvia”

Una de les notícies que més ha destacat al Supermatí d’avui ha estat el brot de 47 positius a...

Detingut un clan per robar violentament joies a gent gran a Calonge

En total s’han detingut cinc persones que ja han ingressat a presó, el valor dels objectes sostrets arriba gairebé a 87.000 euros
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Els productors de Poma de Girona han començat aquesta setmana la campanya de recollida, que s’ha avançat respecte altres anys. El president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, preveu que sigui una bona campanya, tot i la disminució de producció ja que la poma gironina és la primera en collir-se de tot el mercat. “Esperem que els supermercats i els distribuïdors ens ajudin amb el preu”, ha afirmat Frigola. El president també ha destacat que aquest any la poma té “molta qualitat” ja que les temperatures suaus de la primavera i principis d’estiu i les pluges han contribuït en augmentar el calibre i la coloració de les pomes. La previsió és recollir unes 74.000 tones de pomes a la demarcació de Girona.

La campanya de recollida de la Poma de Girona s’ha avançat aquest any amb un descens en la producció del 14%, fet que permetrà superar les 74.000 tones de pomes recollides a la demarcació gironina. Es tracta d’un terç de totes les pomes que es cultiven a Catalunya. A més, serà la primera que es culli, fet que li donarà major sortida al mercat. De fet, el president de la IGP, Llorenç Frigola, ha destacat que arriben amb “les càmeres frigorífiques buides” i això també ajuda a l’hora de comercialitzar les pomes. Frigola ha avançat que ja es començaran a exportar pomes cap a l’Amèrica Llatina.

Per altra banda, aquest any en el conjunt d’Europa hi haurà una davallada en la producció d’aquesta fruita del 4%. De tota manera, Frigola ha detallat que centrant-se en els tipus de pomes dolces, que són les que tenen més tirada al sud d’Europa, aquesta xifra és més gran. El principal motiu és que Polònia ha recuperat el cultiu de pomes de forma destacada, però només de categories àcides, que no tenen tanta sortida a la península.

“Esperem que els supermercats i els distribuïdors ens ajudin amb el preu”

Per això, Frigola s’ha mostrat confiat en aconseguir un preu raonable per la poma. A més, el president de la IGP ha destacat que aquesta campanya la poma tindrà més qualitat que en altres anys. El principal motiu és la “primavera suau” que s’ha registrat a nivell de temperatura. Això “ha afavorit el creixement dels arbres i de la fruita”, tal com ha detallat el director de l’estació experimental IRTA- Mas Badia, Joan Bonany.

Bonany també ha destacat que “els accidents climàtics” han “respectat” la producció gironina de pomes. De fet, el temporal Gloria va provocar importants destrosses en les produccions. Els pagesos van haver de “treballar molt” per recuperar els arbres, però Bonany ha apuntat que va afectar més la llevantada que hi va haver pels volts de Sant Jordi, a finals d’abril. En aquest moment és quan les pomeres floreixen i “tanta pluja no va bé”. Aquest podria ser un dels motius pels quals la producció de pomes d’aquest any serà menor que l’any passat.

L’abundància de pluja també ha portat més “afectació per malalties” a les plantacions. Joan Bonany ha assegurat que, malgrat tot han pogut contenir-les i per això els camps gironins oferiran “una poma sana i d’alta qualitat”.

Les temperatures suaus han permès que les pomeres “no s’estressessin”, ha detallat Frigola. Per altra banda, això ha comportat en pomes amb un major calibre i millor coloració. Per altr banda, “el nivell de sucre es manté”. Per tot això, els productors es mostren esperançats en la campanya de la poma d’enguany.

Frigola ha detallat que és especialment important que es mantingui un preu més elevat que en altres anys per tal que l’augment de costos que ha comportat l’aplicació de mesures del coronavirus no escanyin encara més els productors gironins.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Què espera el sector hoteler per aquest cap de setmana llarg al Baix Empordà?

De moment no hi ha gaires reserves hoteleres, però no es pot saber el nombre de persones que aniran a les segones residències.

La promoció del turisme nàutic de Torroella i l’Estartit es reinventa i aposta pel contingut audiovisual

A causa del coronavirus no hi ha previsió de fires i/o salons nàutics de cara a l'hivern i primavera 2020/2021, de manera que la taula de turisme nàutic ha decidit reinventar-se.

Gelats Angelo d’Ullà busca alternatives per acostar-se al consumidor final per les restriccions a la restauració

L'empresa també ha elaborat nous sabors per a les festes de Nadal

Ciutadans demana que l’Ajuntament de Torroella respecti “la llibertat ideològica”

El grup municipal de Ciutadans (Cs) va anunciar ahir la presentació d'una declaració institucional per al proper ple del 17 de desembre en què demanarà que tots els membres de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí "respectin i garanteixin la llibertat ideològica al municipi".

Altres notícies