13.1 C
Pals
Dimarts, 27 setembre 2022
- Publicitat -

[MAPA] Qui són les persones més famoses de l’Empordà?

Recentment s'ha fet viral un mapa interactiu anomenat "Notable people" que mostra les persones més famoses o "notables" de cada població del món segons el seu lloc de naixement

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Recentment s’ha fet viral un mapa interactiu anomenat “Notable people” que mostra les persones més famoses o “notables” de cada població del món segons el seu lloc de naixement. És un mapa creat per Topi Tjukanov, geògraf i dissenyador de mapes. A través de dades extretes de Wikipedia i Wikidata, ha calculat la rellevància de les persones més famoses i els ha atorgat a cadascuna un “rang de notabilitat”. D’aquesta manera, podem veure qui són les persones més famoses de l’Empordà i quin lloc ocupen a nivell mundial.

Lluís Llach, la persona més famosa del Baix Empordà segons el mapa “Notable people”

La persona més famosa del Baix Empordà és, segons el mapa, Lluís Llach. Té un rang de notabilitat de 7.864 punts. Altres grans noms del Baix Empordà que apareixen al mapa són Josep Pla (nascut a Palafrugell, té un rang de 17.725), Tito Vilanova (ex-entrenador del Barça que va morir el 2014, nascut a Bellcaire d’Empordà) o Francesc Cambó (Verges).

Altres persones conegudes que apareixen al mapa a la zona del Baix Empordà són Dolors Bassa a Torroella de Montgrí (únic nom femení al Baix Empordà, amb un rang de 178.086), i Oriol Servià, pilot d’automobilisme nascut a Pals.

Imatge extreta del mapa “Notable people”, a la zona del Baix Empordà

Salvador Dalí, la 38ena persona més famosa del món

Fent un cop d’ull també al mapa de l’Alt Empordà, veiem que destaca molt clarament el nom de Salvador Dalí, que s’imposa no només com la persona més famosa de l’Empordà, sinó que també com una de les persones més famoses del món. De fet, el seu rang de notabilitat és de 38 punts, superant a altres artistes catalans com Joan Miró i Antoni Gaudí. A Espanya, només supera la seva posició un altre pintor: Pablo Picasso, que té un rang de 18.5.

Montse Aguer, directora de la Fundació Gala-Salvador Dalí, explica que Dalí va ser un dels primers artistes en entendre la importància de la cultura de masses. Dalí va esdevenir famós a nivell mundial, i va aparèixer en portades de revistes, anuncis o programes de televisió americans.

De fet, a Youtube es pot recuperar l’aparició de Dalí en el concurs televisiu “What’s My Line?”. Així doncs, no és d’estranyar que estigui tan amunt en el rànquing.

Altres noms destacats però “menys famosos” de l’Alt Empordà són l’escriptora Caterina Albert, Ramon Muntaner o Francisco Suñer.

Qui és la persona més famosa del món?

Si anem una mica més enllà i fem una mirada global, el mapa també ens mostra qui són les persones més famoses del món. La persona més “notable”, amb el rang de notabilitat 1, és Barack Obama, nascut a Honolulu. Irònicament, el segueix Donald Trump, amb un rang de notabilitat 2. Seguint amb el top 10 de persones més notables, tot seguit trobem a Leonardo Da Vinci (3), Adolf Hitler (4), Albert Einstein (5), Michael Jackson (6), Winston Churchill (7), William Shakespeare (8), Napoleó (9) i Elvis Presley (10).

Mètode utilitzat per fer el mapa

Per crear aquest mapa de “notabilitat”, Topi Tjukanov es va basar en les dades d’un estudi publicat a la prestigiosa revista científica Nature. En aquest estudi, un grup d’experts ha calculat la popularitat de les persones més famoses de cada població del món a través de dades de Wikipedia i Wikidata.

Els autors de l’estudi van recollir inormació de més de 4,6 milions de persones que tenien una pàgina web de Wikipedia o Wikidata creada al seu nom. Tal com s’exposa a l’article publicat a Nature, per separar la gent més famosa de la que ho és menys, van crear un “índex de notabilitat sintètic” basat en els següents criteris:

  • La quantitat d’edicions de Wikipedia existents sobre cada persona
  • L’extensió en nombre de paraules de les biografies de la persona (entenent que com més llarga sigui la biografia, més famosa serà la persona)
  • La quantitat de visualitzacions a les biografies de cada persona entre 2015 i 2018, en qualsevol llengua
  • La quantitat de dades proporcionades de la persona (data de naixement, gènere, país de naixement, nom original, àmbit d’influència…). Això es va fer basant-se en la creença que, com més famosa sigui una persona, més detalls tindrà la seva biografia. Si una persona és menys famosa, és probable que faltin alguns detalls i la biografia sigui menys completa.
  • La quantitat d’enllaços externs sobre cada persona recollits a Wikidata.

Basant-se en aquests criteris, van poder classificar a les persones segons la seva notabilitat, una informació que ha servit per crear el mapa que s’ha fet tant viral i que ens ha permès descobrir qui són les persones més famoses de l’Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ambient de tardor amb cel mig ennuvolat

Dimarts amb ambient fresc de tardor, aire de Tramuntana al matí i cel variable amb núvols d'evolució diürna.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -